Thursday, June 9, 2011

~Dia Mungkin Berbohong~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)

BANYAK cara sebenarnya untuk `membaca' seseorang
sama ada dia seorang yang baik,
 jujur atau sebenarnya seorang pembohong.
Seseorang yang gemar berbohong,
biasanya sudah mempersiapkan pelbagai cerita
sebelum berjumpa dengan orang yang akan ditemuinya.

Namun, dalam hal tertentu seperti menjawab pertanyaan
atau membuat pengakuan spontan,
reaksi manusia berbohong sebenarnya
boleh kita kenal pasti.

 
Berikut adalah tip-tip cara mengenali seseorang yang sedang berbohong:

Nada suara
Biasanya dari intonasi vokalnya, anda akan tahu apakah perkataannya benar atau tidak. Sebagai sahabat atau pasangan, anda mungkin sudah mengenali bagaimana karakter seseorang itu melalui suaranya ketika memberi penjelasan.
Enggan berjumpa
Apabila anda mengajaknya keluar untuk bertemu, pasti dia akan banyak memberi alasan. Dengan tiba-tiba, tingkah lakunya berubah tanpa diduga. Mungkin kerana merasa bersalah, pembohong tidak suka berdekatan dengan orang yang dibohonginya.


Menyentuh hidung
Apabila seseorang itu berbohong, tisu-tisu erektil pada hidungnya akan dipenuhi darah menyebabkan ia membesar. Fenomena itu juga dikenali sebagai kesan pinocchio. Jadi, apabila si dia bercakap dengan anda dan kerap menyentuh hidung yang tidak gatal, sebenarnya ada sesuatu yang diselindungkannya.


Menutup mulut
Ada sesetengah orang meletakkan tangan di atas mulut mereka apabila berbohong. Ini merupakan satu tindak balas automatik yang lahir dari segi psikologi kerana dari kecil lagi, kita sudah dididik untuk tidak berbohong. Apabila mulut mengeluarkan kata-kata dusta, tangan cuba menghalangnya.


Gagap
Apabila seseorang yang bercakap lancar tiba-tiba menjadi gagap, itu merupakan tanda-tanda bahawa dia sedang mengalami tekanan emosi. Sekiranya, tiada apa-apa petunjuk bahawa tekanan itu disebabkan perkara lain seperti sedih, pilu, marah dan sebagainya, kemungkinan besar orang tersebut sedang berbohong.


Pergerakan mata
Orang yang berbohong akan cuba meyakinkan pendengarnya dengan memandang tepat pada mata mangsa. Oleh itu, sekiranya kerlipan mata berkurangan daripada kadar biasa, itu mungkin tanda berbohong.
Ada juga keadaan yang mana sekiranya mata seseorang tiba-tiba mengerdip dengan banyak, itu merupakan tanda-tanda kemungkinan bahawa dia sedang berbohong. Kerlipan mata yang normal tidak menunjukkan dirinya berbohong.


Melengah-lengahkan jawapan
Orang yang berbohong perlu berfikir sebentar untuk mereka cipta pembohongannya. Berfikir terlalu lama, berdehem, batuk dan sebagainya merupakan tanda-tanda bahawa orang tersebut mungkin berdusta.


Resah
Orang yang berdusta kerap gelisah dan mengubah-ubah posturnya. Apabila seseorang yang dalam keadaan tenang tiba-tiba sahaja menjadi resah dan tidak senang duduk tatkala berhadapan dengan sesuatu soalan, kemungkinan itu merupakan seseorang sedang berbohong.p/s..so awasila orang-orang terdekat kamu, orang yang kamu sayang..berbohongkah mereka???
 
 
 
teet::paling pantang orang cakap bohong, sukar sangatkah jujur??just say..walaupun sakit dan terluka, rasanyer hati kita akan terima dengan lebih terbuka kan???


Tolong Jue click k.:-)

2 comments:

  1. hehe.. tip yg berguna.. :)
    org menipu biasany takkn pandg tepat mata org yg dibohongnya tu kan

    ReplyDelete
  2. cik kotak bulat...betul tu dear..larikan mata ke arah lain jeak..huk3

    ReplyDelete

~Doakan Jue capat kaya and banyak duit yea..muahahahaha~

~Tolong Jue click ye all..LOVE u more~