Thursday, December 29, 2011

~Sri Kaloi Kemaman::Last Day Working~

Assalamualaikum..:-)
Salam 4Safar..:-)


pic tak de kena mengena ngan story kat bwh..hahaha


Malam semalam jue ngan member jauh
perginya untuk mengisi pewut..ohhhhh ancus
dietku semalam..ohhh tidak..tak pela kan bukan
selalu just sesekali tak salah rasanya..cuma tak
mau amalkan selalu yea..t bam bam boommm lak.
Malam semalam we all ke kemaman semata-mata
dah tak tau nak mam kat mana kan..so member
suggestkan mam kat Restoran Kaloi..fuhhhhhh jauh
sungguh mau makan..makanannyer..servisnyer..memang
A la..coz sangat sedap++faster servisnyer..cayelah
bangga jadi anak ganu (ceh tetiba lak kan..hahahaha)


Menu malam tadi..we all mam siakap stim
sup tulang..kailan ikan masin..serasanya if tak
order sup tulang pun da cun..coz siakap stimnyer
memang terbaikla..tapikan oleh kerana teruja mau makan
satu keping pic pun jue tak hamik..biasalah sudah ramai
ramai..lupalah segala..duk berborak entah kebenda..huk3
kalau de oranggg kemamang tersinggah umah jue nie
confirm tau kan Restoran Kaloi nie..terbaiklaaaaaa..
g kemamanggg jgn lupe singgah yea..hehehehe


Today jue last keje..sedihhh..da nak berhenti keje
nak tumpukan sepenuh perhatian pada rumahtangga
moga segalanya berjalan dengan lancar hendaknya
InsyaAllah..aminnnnnn...ohhhhhh upenyer ku bermimpi
jeak..demnnnnnnnn!!! kan besh if betul..hahahaha
sabo-sabo u all jangan pitam dulu..sila baca smpi noktah
terakhir yea..hahahaha..ala today last keje untuk tahun 2011
ni la kan..besokkkkk i'm flying to ganu terchenta..cehhh
flying kunun..driving sesorangla pah ceroh..bila entah nak
berdua bertiga n berempat nie..aishhhhhhhhhhh.
Moga segala yang berlaku tahun nie..samada suka++duka
susah++senang kita..moga segalanya akan dijadikan
kenangan++pengajaran untuk kita terus melangkah
selagi Allah SWT masih memberi ruang++peluang utk kita
hidup didunia yang segalanya milik DIA.InsyaAllah..:-)





p/s::serasa masa seolah-olah tak cukup..banyak lagi benda yang mau dikejar..moga tahun depan segalanya akan terlaksana..InsyaAllah..:-)


teet::Happy New Year all..moga 2012 lebih bermakna untuk kita semua yea..aminnnnnnn..:-)

Wednesday, December 28, 2011

~Wordless Wednesday::Kesejukan~

Assalamualaikum..:-)
Salam 3Safar..:-)



omeiiiiiiiiiiiii..:-D




p/s::baby-baby kucing nie kesejukan..berpelukan sesama sendiri..duk bwh mesin basuh lama jiran sebelah umah jue..kesian..terasa mau beri mereka blanket..huk3


teet::besok last day keje..serasa mau terbang pulang ke laman terchenta sekarang gak..tapi..sabar..huuuuuu

Tuesday, December 27, 2011

~Hangout::Satu malam Kubur Berasap~

Assalamualaikum..:-)
Salam 2Safar..:-)


Sabtu after koje ke bandar terus..cari
kain ela mau buat baju kurung banyak-banyak
coz jue lebih selesa wearing baju kurung if ke opis
so beli kain banyak-banyak buat baju fesyen-fesyen
hahahaha..dalam pale hotak mau buat baju kurung
moden..baju fesyen macam-macam n pelik-pelik
sikit tidak suka..if mau wearing ke wedding oklah kan
if mau ke opis tak de la nak grand grand continental bagai
just sesimple boleh..coz i like simple wearing..kat luar
baru boleh mau seksi seksa bagai..hahahaha
yang penting kita selesa kan..tak kisahla u pakai pea
asalkan u all selesa..bukan ikut orang..coz skunk nie
banyak sangat fesyen-fesyen yang entah apa-apa..emmm


after da membeli-beli kain ela..niat hati mau ke kepci
tapi ousemate msg plak ajak berjimba-jimba ke mall
sudahnyer terus pulang ke rumah..ilek-ilek dulu..petang
baru we all kuar jejalan cuci mata cuci segala kat ECM
emmm penat ronda-ronda singgah isi pewut kat Rasamas
emmm we all order set for two people..emmm asenye
besh lagi kalu mam nasi kat umah just grg telur..hahaha
so pas nie..xyahla lagi ke situ coz out terus..mmg tak besh
tengok iklan kat tv..wahhhhh meriah..besh2..tapi..aishhhh
if u all mau tau g sendiri rasa-rasa k..kata rasamas kan..keh3


Malam plak we all layan movie satu malam kubur berasap
sius memang komedi seramla..sakit jantung jue tengok
dengan terkejut-kejutnyer..dengan lawaknyer..yang tak boleh
blah along nyer lawak.."alif ba ta" tu jeak yang dia duk sebut
when kena kaco..memang tak ley tahanla..sakit pewut-pewut
gelak..hahahaha..da syok-syok gelak..tetiba part seram lak masuk
aishhhhhhhh mau terjerit terlolong kat panggung..hahahaha
sius if yang tekanan tu..jue syorkan g la layan movie nie..confirm
kuar muvie jeak..ade senyummmmmmmmmmmm..hik3


ayam apa entah..we all nak black papper tapi xde..huh

sayur campur++tauhu jepun

kentang goreng..yg nie jue suka..besh!!!hek3

full menu..:-)


lawak-lawak..adoyaiiiiiiiii




p/s::sabtu hangout with member-member..ahad..spend time with him..so life full of happiness..Allhamdulillah..:-)


teet::two days tinggal..mau pulang ke laman terchenta..ahhhh tak sabo asanya..weeeeeeee..:-)

Friday, December 23, 2011

~Tak de yg Istimewa dalam idup saya::ucapan terima kasih tu ssh sgt ke??~

Assalamualaikum..:-)
Salam Jumaat 27Muharram..:-)


First time posting saya..title nyer ha ko..panjang
berjela-jela..hahahaha tak pernah-pernah kan
cuma mau luah rasa geram jeak kat sini..kenapa
terasa ramai sangat yang dengki dan tak senang pada
saya..padahal saya tak de usik pun perihal mereka
tak payah usik..amik tau pun tak..serasanya saya
idup just dalam dunia saya jeak..tak campur pun
hal-hal mereka..lagipun yang terlebih pentingnyer
tak de pea pun yang istimewanya dalam idup saya nie
semuanya biasa-biasa jeak..masih sendiri macam dulu
still jalani idup saya tanpa menyusahkan sesiapa
kenapa??pelik kan manusia nie..if buat hal sendiri pun
salah..apatah lagi kalu amik tau semua pasal yang lain-lain
confirm pulak akan di cop sebagai "busybody" ni la
idup namanya..tak de yang sempurna..baiknye kita still
salah lagi di mata org lain..apatah lagi buruknya kita.


Masalah diri kita yang sangat jelas kelihatan hari nie
adalah susah sangat ke nak say thanks or terima kasih
apabila kita memerlukan pertolongan orang lain..tak pun
kita say thanks or terima kasih bila orang lain menolong
kita..serasanya tak susah kan..cuma ucapan dari mulut jeak
bagi saya la kan sangat senang..menunjukkan betapa kita
menghargai sesebuah pertolongan tu..saya memang amalkan
say thanks or terima kasih nie if saya perlukan pertolongan
so bila saya tolong orang..orang yang saya tolong tu tak say
thanks or terima kasih..saya rasa memangla frust sangat..
kadang-kadang pertolongan saya tu terasa cam tak ikhlas..
emmm bukan nak orang hargai..cuma mau terasa kita nie
wujud..if u say thanks..terasa tak kisah mau tolong lagi bila-bila.
saya serius cakap..cukup geram dengan orang yang tak reti
berterima kasih nie..samada pinjam barang kita or kita tolong dia
buat sesuatu..pleasela..jangan beratkan mulut for say thank u..
susah sangat ke??rasanye sangat simple kan??emmmm




p/s::today mood tak berapa nak ok..geram dengan orang-orang yang sangat berat mulut nak say thanks nie..emmmmm


teet::Allhamdulillah..matahari mula menyinar..setelah asyik ujan jeak..moga panas ke petang..InsyaAllah..:-)

Thursday, December 22, 2011

~Someone Give me the Song~

Assalamualaikum..:-)
Salam 26Muharram..:-)


cantik si nora danish nie..:-)




p/s::luahan hati..katanya..suh dengar liriknyer sekali..luahan hatinya..wahhhhh jiwang..thanks k u..:-)


teet::emmmm lambatnyer 30hb..ketidaksabaran sangat tinggi nie..:-)

Wednesday, December 21, 2011

~Wordless Wednesday::Mc~

Assalamualaikum..:-)
Salam 25Muharram..:-)






p/s::semalam mc..sakit pewut sbb makan macam-macam..hahahahaha


teet::menghitung hari..detik demi detik..:-)

Monday, December 19, 2011

~Menghabiskan duit yang banyak sgt ke????~

Assalamualaikum..:-)
Salam 23Muharram..:-)


Sabtu tak keje..jue ke sana ke sini
menghabiskan duit yang tak bape banyak nie
ha..pulak tu time memang kena sangatla..kan
mega sale skunk nie ngah berlangsung..wahhhh
bagi yang poket tebal tu..memang lumayanla
time skunk nie kan..fuhhhhhhhhh jue tengok
masing-masing tak cukup tangan mau pegang
barang-barang shopping..fuhhhhhhhh indahnyer
dunia kan..if duit berkepuk-kepuk dalam almari
pendek kata dimana-mana jea ada duit kita..wahhh
sangat seronok terasa..tak pun..yang paling senang
hulur jeak kad kredit..swep swep sweppppppp
ujung bulan nganga..bayor utang yea..opssssssss
yang nie tolong jgn amalkan..kang sesaje muflis
sebelum smpi masa..hahahahaha


Jue pun Allhamdulillah de rezeki lebih kit
tahun nie..so dapatla shopping-moping..boleh
la beli barang-barang yang dihajati..pehhhhhh
dalam masa tak sampai sehari..sekejap jeak
terbang beratus-ratus lemon..aiyooooooo..tak pe
tak pe..pegang kata-kata cdia..alah sekali sekala
mau shopping kaw kaw..jangan selalu la..tokey balak
pun boleh bankrap..so berdasarkan nasihat++cadangan
cdia la maka jue menyoping (ayat rekaan) sehabis mau..sampai krem
kaki-kaki kepenatan..sampaikan makan pun tak bape nak
selera sebabnyer..terlebih letih sudah..aduyaiii tapi besh
gak kan..if selalu boleh cam nie..wahhhh ilang tension tau
syok-syok..(berangan jeakla dapat kan..hahahaha)




 
p/s::Allhamdulillah rezeki lebih sikit tahun nie..moga-moga tahun depan lagi bertambah-tambah rezeki..InsyaAllah..:-)


teet::tak sampai 2 minggu..tak sabar mau pulang ke kampung terchenta..weeeeeeeeeeee syok2 mau rewang-rewang...:-)

Friday, December 16, 2011

~Friends~

Assalamualaikum..:-)
Salam 20Muharram..:-)





Friends respect their friends, because we don't have to say yes when to say no ...
True friends accept the ideas and concepts from their friends,
everyone are different, so we have different thoughts, almost always.
Friends are concerned with the welfare of his friends, in sickness and in health.
Friends tolerate your friends even when they are in a bad mood, then all is well ..
Friends, even virtual, can love each other truly and unconditionally.

Friends are for these things and for all life.
I'm your friend and love you sincerely.
That's what friends are for..
Together we've been through everything,
Some good times and some bad.
Some things have made us happy,
Others made us sad.

But no matter what has happened,
Through our tears and our mistakes,
You've always been here for me
To fix my heart before it breaks.

 

p/s::kawan di mana-mana saje kita ley cari..tapi "Sahabat" susah++senang..sangat susah..so hargaila sahabat kita..jangan menyesal if kita hilang mereka suatu hari nanti.."Sahabat sejati..yang mahu mengerti"


teet::tetiba ujan pulak malam semalam..after 2 days panas terik..cejuk cejuk...huuuuuuuu

Wednesday, December 14, 2011

~Syukur ke Hadrat Allah S.W.T~

Assalamualaikum..:-)
Salam 18Muharram..:-)






p/s::Syukur atas segala limpah nikmat yang Engkau berikan wahai Tuhan Kami..aminnnnnn..:-)


teet::semakin sampai ke penghujung tahun..moga tahun yang mendatang akan lebih baik untuk kita semua..:-)

Tuesday, December 13, 2011

~Dealova~

Assalamualaikum..:-)
Salam 17Muharram..:-)







p/s::dulu suka ngat lagu nie..now pun still lg suka..but dlm phone skunk xdo lagu nie..dlm phone lama de..tapi phone sudah osak..huhuhuhu..apapun lagu nie terbaik liriknyer...emmmmmm


teet::today pewut tak berapa nak sihat..sebu jeak sana sini rasanyer..huhuhuhuhu..:-(

Monday, December 12, 2011

~Ujan~

Assalamualaikum..:-)
Salam 16Muharram..:-)





Ujan tanpa henti sejak hari sabtu sampai
sakarang, serasa sejuk di mana-mana..ujan
beserta dengan angin..cejuknyer hingga ke tulang
itam..tulang yang paling dalam..kesannya..sebelum
tido wajibla tiga empat kali malah lebih berulang
alik ke toilet..sebabnyer..tak tahan kesejukan
jue lak jenis yang banyak minum air masak..so
kebarangkalian mau menshishi (bahasa sendirik)
sangatla tinggi..nak tak nak mau tak mau terpaksalah
membuang dulu sebelum melelapkan mata kan..kalau
tidak mana dapat tido dengan lenanyer..:-)


Dengar citenyer air sungai kuantan pun da hampir
melimpah..dekat benteng air sudah mau melimpah ke
luar..nasib baik benteng tu cam tinggi kit..so bandar
kuantan masih lagi selamat la..setengah tempat da de
yang kena pindah asenyer..tempat-tempat rendah da
confirmla kan..biasalah setahun sekali..adatla da musim
ujan kan..terimalah dengan seadanya dan berjaga-jaga
serta bersiap sedia..kadang-kadang tak terjangka
oleh kita..sesuatu perkara tu berlaku..semua tu kuasa DIA


Oleh kerana ujan tanpa henti..tak de plan ke mana-
mana pun..sabtu balik keje..baru sedar..rupanya
keseorangan kat rumah..ousemate semua..masing
masing ade hal masing-masing..so malam minggu just
tinggal berdua jeak dengan ousemate..berdua lagi ada
urusan masing-masing..punyala malas nak keluar kan..jue
da beli siap-siap bahan masak untuk hari minggu tu..so
senang..petang sabtu balik keje just melantak meggi jeak.
malam tu pewut terasa gak la lapar..tapi oleh kerana ujan
dengan perangai malas yang melampau mau keluar beli
makanan kan..so sanggup berlapar..sib baik la tak lapar
teruk..hahahaha..(pemalas kan ak..biasala..org bujang..apa mau fikir..bkn de laki pun)


Hari minggu bangun pun awal..biasala mata..time cuti
awal la sangat plak bangunnyer..cuba time keje..susah
jeak nak bukak mata nie..syok jeak mengeram dalam
selimut kan??kan??bangun-bangun layan boboi dulu kat tv
da tak boleh tahan pewut da berdendang syg kan
bangun masak lempeng and terus masak
lauk untuk tengahari..ajin x??ajin x??bolehla nie sape-sape
nak wat calon menantu..makcik-makcik semua..meh-meh..sy
ni available lagi..kuang kuang kuang..menu lunch simple jeak
sambal sardin++terung bakar..yumyumyum..:-)
(xsmpt snap pic..coz da kebulur sangat kan maklumla malam pun x mam..lalalala)





p/s::hope ujan takla berterusan kan..moga banjir pun tak terukla..kesian mangsa-mangsa banjir..hope mereka kuat++sabar++tabah..InsyaAllah.:-)


teet::ngah fikir mau masak pea untuk berbuka kunk..idea idea..come to me..hahahahaha (terasa mau mam rebus-rebus jeak)

Saturday, December 10, 2011

~Datin Ghairah~

Assalamualaikum..:-)
Salam 14Muharram..:-)


Asalnyer memang tak de plan langsung mau
layan movie nie..plan mau keluar makan jeak dengan
housemate..alih-alih da busan tak de pea mau buat
boleh kitorang ke mall tengok tiket movie..sesaje
mau habiskan masa..lagipun balik rumah pun tak de
pea mau buat kan..asyik nonton tv jeak..burink..emmm
so usha tiket..aduiiii housemate buat gila entah nape
cibuk sangat mau layan Datin Ghairah..apakes??
kesnyer coz de abg syg Aaoran Aziz la..aduhaiii
laku sungguh dia..mana-mana de muka dia..time ngah
laku kan abg arun..bedal jeakla..aduhaiiiiiii cite nie
entah mende-mende la..memangla lawak..tapi..aishhh
kalau korang ase nak tau..korang g la layan sendirik
jue pun sib baik owg banje..kalau wet sendirik..xde la layan
cite malay nie..ontah pea-pea..banyak ngarut jeak..huuuuuuu
(bukan nak rendahkan martabat karya kita..tp..cuba fikir-fikir balik)


Datin Ghairah..hahahaha




p/s::emmm mau tengok twillight saga la plak..de sape-sape mau belanja???lalalalalalalalala


teet::today mau rehatkan badan jeak..mau tido puas-puas..lebih cun..cuaca pun mendung jeak..huuuuuu

Friday, December 9, 2011

~Rapuh~

Assalamualaikum..:-)
Salam 13Muharram..:-)



suka sgt layan lagu nie dulu-dulu..:-)





p/s::malam tadi duk layan lagu nie jeak kat phone..duk ulang-ulang dan ulang..suka sgt liriknya..:-)


teet::jumaat...banyakkan berdoa..moga segala doa-doa kita dimakbul Allah S.W.T..aminnnn..InsyaAllah..:-)

Thursday, December 8, 2011

~Tak Seperti Yang Dijangka~

Assalamualaikum..:-)
Salam 12Muharram..:-)


kulit muka asal..:-)


Kadang-kadang apa yang kita baca dengan
apa yang kita lihat memang tak sama kan..macam
tu jugak dengan idup kita sehari-hari..apa yang kita
dengar..apa yang kita tengok dengan apa yang kita
rasa..memangla tersangat berbeza dan lain..so janganla
kita begitu mudah menjatuhkan hukum sebelum kita
meneliti dan memahami..kerana permasalahan antara
kita di dunia sangatla tidak sama..janganla kita memandang
seseorang tu dari luaran semata-mata..atleast cubalah
dulu untuk lebih mengenali atau lebih memahami..kisah
idup antara sesama kita di dunia nie..sesamala jadikan
tauladan dan contoh untuk kita meneruskan kehidupan
moga bahagia selalu ada untuk kita semua..InsyaAllah..:-)


Pasti de yang pernah baca novel 'Ombak Rindu' kan
da tentu-tentulah jue pun baca coz sangat meminati
karya-karya bertulis..pendek kata memang "antu novel"
la..tapi sayang..when kita kumpul novel banyak-banyak
bagi yang meminjam bukan reti mau pulang balik..tapi
memasing jadikan harta hak milik sendiri..sangat benci
dengan orang yang perangai macam tu..dahla malas nak
keluar duit..meminjam pulak..kalu reti pulang balik tak pea
la gak..nie terus jadikan koleksi sendirik..amboi-amboi
bila mintak balik..semua cakap..ehhh tak dela..semua da
pulangkan la..emmm yeakla..padahal da buat koleksi sendiri
(opssss..jauh lak membebel ni..hahahahaha)


Jue da tonton "Ombak Rindu" versi filem..bagi jue
biasa-biasa jeak..maybe sebab jue da tau jalan cerita
ataupun jue lebih suka membaca dari menonton..coz
sangatla lain feel when u read berbanding u watching k..
so bagi jue..tak berapa beshla coz jue pun asyik tengok
jam..bila mau habis nie..maybe sebab da tau apa scene
yang akan jadi kan..so bagi yang da baca novel tu..de la
watak-watak yang jue rasakan penting gak tak de dalam
filem nie..maybe nie la different antara u read berbanding u watch
kot..apa pun..untuk versi filem kira oklah..tapi jue lebih suka
versi asal..novel..lain orang lain kesukaannya kan??so tepuk
dada tanyerla mind masing-masing k..hehehehe..:-)




p/s::emmmm mau beli semula novel "Ombak Rindu" coz yang lama sudah ke mana hilangnyer..sedih..:-(


teet::hati tak berapa tenang..sudah buat someone marah++merajuk..huhuhuhu..:-(

Wednesday, December 7, 2011

~Allhamdulillah Syukur~

Assalamualaikum..:-)
Salam 11Muharram..:-)


Indahnyer..ciptaan Ilahi


Semalam dugaan bertimpa-timpa untuk Jue tapi
rupa-rupanya Allah S.W.T nak hadirkan berita-
berita gembira buat Jue hari ini..Allhamdulillah syukur
pada-Mu Ya Allah atas segala rezeki dan kurniaan-Mu
pada hamba-Mu yang selalu lupa akan segala musibah dan
nikmat yang Kau datangkan..moga hamba-mu ini selalu
kenal erti syukur dia atas segala dugaan dan nikmat yang
Engkau berikan..InsyaAllah..:-)


Jue sangat happy gak coz my cousin terchenta
mau percepatkan majlis kawinnya..sepatutnyer plan
asal bulan 5..tapi malam semalam dia msg akan
percepatkan majlis coz kesihatan orang tua disebelah
pihak lelaki sangat tak mengizinkan..Allhamdulillah
makin awl jodohnya sampai..walaupun just cousin
Jue tumpang happy sesangat..coz we all tersangatla
rapatnyer..tak sabar tau nak rewang nie..ohhh besh-besh
sudah lama family tak de majlis besar-besar nie..so
very excited tau..maybe ujung bulan nie atau awal
bulan 1..wahhhh sgt dekat sudah timenyer..yeahhhhhh!!!
moga segalanya berjalan seperti yang dirancang..InsyaAllah..:-)




p/s::Yang jue share baru salah satu berita baik..banyak jue dapat gud news today..yg lain biarla jue keep jeak k..Allhamdulillah syukur pada-Mu Ya Allah..:-)


teet::terasa dah tak sabar untuk tau bilakah tarikhnyer..ohhhhhhh beshhhhnyer mau rewang-rewang..:-)

Tuesday, December 6, 2011

~Tak leh tido!!!~

Assalamualaikum..:-)
Salam 10Muharram..:-)





Pusing kanan tak kena..pusing kiri tak selesa
pusing lagi cari part yang agak-agak selesa badan nie
emmm tapi still mata tak mo pejam..sudahnye
duk kelip-kelip mata dalam gelap..aiyoooo ssh mau
tido semalam..entah kenapa..de owg cakap banyak fikir
tapi serasanyer tak de pun fikir pea-pea..aishhhh
cuma hati sedikit tak tenang la..baru pas sakitkan
hati owg n buatkan owg tu menangis sbb saya..opssssss
(sowyla syg..i tak sedar i buat u terluka lagi)

Kadang-kadang kan kita tak sedar kita nie cam ne..
if tak de owg tegur or pea kan teguran it's ok to me..
but..jangan nak main sindir-sindirla..
as a human sape yang tak pernah buat salah kan???
apa???malaikat kah kita suci dari segala dosa..
of cozla tak kan..so berpesan-pesanla sesama kita untuk
kebaikan..bukan sindiran yang makin membuatkan
sesorang mau berubah jadi baik terus jadi makin jahat
renung-renungkan k..berpesan untuk diri gak..hargailah
pea yang kita miliki hari ini..mungkin besok..semua tu
tak kan jadi milik kita lagi..masa tu..menyesal kuar
air mata darah sekali pun tak kan mengubah apa-apa
selalula jadi manusia yang tau apa itu "Syukur"..:-)




p/s::Salam 10Muharram..selamat berpuasa bagi yang berpuasa..teruskan melakukan ibadah-ibadah sunat yea..moga kita semua selalu ke arah kebaikan..InsyaAllah..:-)


teet::hope tak ngantuk la today..n hope gak malam nie dapat tido dengan lenanye..:-)

Monday, December 5, 2011

~Macam-macam hal & macam-macam jadi~

Assalamualaikum..:-)
Salam 9Muharram..:-)


Macam-macam hal macam-macam jadi
dalam 2 hari nie..sakit tengkuk xilang-ilang
macam mana mau buat???ketuk dah..uwut dah
(cuma xg berurut dgn yg pakarla)..sapu minyak
panas sudah..sapu balm pun sudah..tapi sakitnya
still mau lepak lagi..xmo blah-blah..aduhaiiiiiiii..kena
bersyukur ke???atau nak biarkan jeak dia ilang
sendirik??cne??perlu buat pea??sakit nie menyebabkan
mood terbang jauh-jauh..coz mau gerak-gerak pale
pun sakit..sib baik tak cam robot jeak..if pusing kepala
kena pusing badan sekali..tak ke kes naya gitu..aduyaiiiii

Nasib sedang elokla..sabtu tu x keje..so boleh
rehat-rehat lepak kat umah..maklumla leher cam nak
patah sakitnyer..tapi dah jenis yang tak boleh lepak sesaje
kan..busan asyik baring-baring jeak..sudahnye..mandikan
ciputet kasi bersih-bersih..padahal musim ujan..boleh jeak
bagi ujan basuhkan..tapi dah xde keje kan..isi masa lapangla
kekununnyer..pas membuncitkan pewut dengan lempeng
cecah gula...bersama tea-o..yummy3...sgt lazat ok
sambil mengelamun entah ke mana..malamnyer spend time
dengan cdia..pulang ke sini mau amik lappynyer yg dihtr
repair..so malamnyer plan mau nonton wayang..tapi sudahnye
tonton wyg dlm kete jeak..sangkut kat park ecm amik masa
2 jam sangkut kat situ..(sgt tertekan duk dlm kete..mmg buang ms)..bengang
coz tiket fully book..sudahnyer..reramai ke sinaran layan karok.

Semalam stay kat rumah jeak pas bekfes dgn cdia
coz dalam kul 2 cdia mau gerak balik jb..emmm
cdia lak demam++lelah bagai..suh g clinic xmo..degil cam
hape entah..isau gak dia mau drive sesorg ke jb..jauh gak
perjalanannyer..Allhamdulillah cdia selamat smpi dgn jayanye
(aiksssssss..cam melalut lak duk cite psl cdia..hahahaha)
Malam plan mau ke psr malam dgn atty..coz dia mau beli
bontottttttttt ayammmmm...(cam mengidam ko beb) hahaha
nasib kitorg ujan xmo berhenti..makin lebat adalah..tapi
oleh kerana member mau sgt mam bontottt ayam..kitorang
redah gak..mintak-mintakla kan ujan reda..tapi syg..huk3
ujan makin lebat..sudahnye lencun memasing..sib baik la
tak kena demam lak..Allhamdulillah..:-)


hasil yg dpt..walau bsh lencun..hahahaha



 
p/s::pic karok malas nak letak..t de lak yg ckp nak show off bf..xsuka tau..de yg dengki2 bagai..bwekkkkkkkkkk!!!


teet::asal ak xsentuh hal korang..korang jgn la sentuh-sentuh hal ak..ak nie xde pea pun yg korang nak jeles bagai..none..nothing!!!..(sape yg makan cili org tu la yg ase pedas k)

Friday, December 2, 2011

~Mengungkit~

Assalamualaikum..:-)
Salam 6Muharram..:-)




MENGUNGKIT KEMBALI PEMBERIAN KEPADA SESEORANG DAN MENYAKITI HATINYA


Mengungkit kembali pemberian kepada orang lain dengan harapan supaya dikenang
jasa dan sumbangannya serta ingin menyakiti hati orang lain.
Perbuatan ini dicela dalam Islam dan termasuk perbuatan orang munafik.

Firman Allah s.w.t yang bermaksud,

"Hai orang-orang beriman janganlah kamu menghilangkan (pahala) sedekahmu dengan
menyebut-nyebutnya dan menyakiti perasaannya seperti orang yang menafkahkan harta-nya kerana riak kepada manusia dan tidak beriman kepada Allah s.w.t dan hari akhirat."

(Al-Baqarah:264)


Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud,

"Ada tiga golongan pada hari kiamat di mana Allah s.w.t tidak berbicara,tidak melihat
dan tidak pula menyucikan mereka bahkan bagi mereka seksa yang pedih,iaitu orang
yang melabuhkan sarungnya hingga ke tapak kaki,orang yang mengungkit-ngungkit
(pemberian)dan orang yang menawarkan dagangannya dengan sumpah palsu."

(HR.Muslim)


Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud,
"Ada tiga golongan yang tidak masuk syurga,iaitu orang yang berani(derhaka)kepada
 orang tuanya,peminum arak dan orang yang mengungkit-ngungkit (pemberian)."

(HR.Nasa'i)



p/s::jumaat yang indah..cuaca pun mendung jeak..banyakkan berdoa..jumaat doa-doa InsyaAllah akan dimakbulkan Allah S.W.T..aminnnnn..:-)


teet::masih sakit lagi tengkuk..hope makin ke petang makin hilang rasa sakitnyer..InsyaAllah..:-)

Thursday, December 1, 2011

~Saya Sakit!!!~

Assalamualaikum..:-)
Salam 5Muharram..:-)


ohhh indahnya dunia..:-D


Disebabkan effect sakit yang macam-macam
serang sy pada hari selasa tu..menyebabkan
sy terpaksa MC semalam akibat tidak kelaratan
untuk bangung mengangkat kepala..apatah lagi mau
datang keje..confim-confirmla..itu semua akan
lagi membebankan diri sy..so terpaksalah sy merehatkan
diri terlentang di tilam bertemankan bantal-bantal yg ada
ohhhhhh sungguh xlarat rasa mau buat apa-apa
serasa mau tido jeak..mau melepaskan semua lelah yg ada


Nak dijadikan cerita..petang selasa tu balik keje
macam biasa..sy masak-masak n makan-makan
kesorangan disebabkan teman-teman belum pulang
kerja..sebelum tu sy mandi..tapi serasa sudah tak stabil
badan coz terasa sgt kesejukan air takungan dalam kolah
tu..padahal sebelum nie..air tu la yg hari-hari sy siramkan
di tubuh untuk segarkan diri..ha effectnyer malam sy dah
mula ketar-ketar even sy da pkai baju berlapis-lapis siap
dengan selimut sekali..semua sakit dtg menyerang..pewut++
kepala++sengal-sengal badan++rase da ting toink pun de
ingatkan pagi bila bukak mata..yeaaaaaaayyyy!!semua sakit-
sakit akan hilang..tapi rupa-rupanya hanyahla mimpi
kepala still lagi sakit..terpaksala melaratkan diri ke clinic..
sudahnya..dapatla MC..huhuhuhuhu



p/s::agaknya sakit menyerang sy..sbb sy tak take care myself kot..huk3


teet::hope sakit xla serang sy selalu..de yg ckp..maybe sbb sy stress..ohhhhhh really????huk3

Tuesday, November 29, 2011

~Hari Ini saya sakit pewuttt++sakit kepala~

Assalamualaikum..:-)
Salam 3Muharram..:-)


Hari ni dalam sejarah..(ayat poyo jap)..sy diserang
sakit pewuttt datang bersama sakit kepala..apakah??
mengapakah??kenapakah??semua ini terjadi pada sy
di saat-saat sy sangat kebizian tahap melampau.
di saat sy mau menikmati indahnye waktu bizi..kenapa??
apakah sebabnyer pewut sy tetiba sakit..sedangkan
malam semalam sy tdak pun mengisi pewut sy dengan
apa jenis makanan sekali pun..last sy menjamu pewut sy nie
sewaktu sy mau tunggu ciputet sy dimakeupkan..tu pun
sy hanya menikmati semangkuk ABC..sebelum itu sy menikmati
meehun yang dibeli waktu pagi..tapi sy menikmatinya pd waktu
petang..adakah??apakah??meehun itu yang membuatkan
pewuttt sy tak keruan di hari ini??betul kah??huk3




mood::nyampah..pewut masih sakit++pale lak denyut-denyut bagai..huk3..:-(


teet::post tanpa gambar..sbb pewut makin sakit..aduyaiiiiiiiiiiii..nak balik!!!

Sunday, November 27, 2011

~Salam Maal Hijrah~

Assalamualaikum..:-)
Salam 1Muharram 1433H..:-)







p/s::akhirnyer tahun baru muncul jugak..salam satu muharram1433H


teet::moga segala cita-cita dan impian akan terlaksana dimasa akan datang..InsyaAllah..:-)

Friday, November 25, 2011

~Muharram Dalam Pandangan Islam~

Assalamualaikum..:-)
Salam 29Zulhijjah..:-)




ALLAH SWT berfirman (maksudnya), “Sesungguhnya bilangan bulan di sisi ALLAH adalah 12 bulan sebagaimana ketetapan ALLAH ketika DIA menciptakan langit dan bumi. Di antaranya ada empat bulan haram. Itulah (ketetapan) agama yang lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu.” (Surah at-Taubah, 9: 36)

Nabi SAW bersabda, “Waktu itu telah berputar sebagaimana biasa sejak ALLAH menciptakan langit dan bumi. Satu tahun ada 12 bulan, di antaranya empat bulan haram. tiga bulan berturut-turut, iaitu Zulkaedah, Zulhijah, Muharam, dan satu lagi ialah Rejab yang terletak di antara Jamadilakhir dan Syaaban.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Muharam ialah bulan yang mulia dan ia memiliki keutamaannya tersendiri. Nabi SAW menyatakan Muharam ialah bulan ALLAH, dan puasa yang paling afdal setelah Ramadan ialah puasa dalam Muharam.

Kata Nabi SAW, “Puasa yang paling afdal setelah puasa Ramadan ialah puasa di bulan ALLAH, al-Muharam. Solat yang paling afdal setelah solat yang difardukan adalah solat pada malam hari.” (Hadis Riwayat Muslim)

Dalil-dalil ini semuanya menunjukkan kemuliaan di bulan haram, terutamanya Muharam. Selain itu, di dalamnya turut ditegaskan lagi akan larangan menganiaya diri. Ini menunjukkan perbuatan maksiat di bulan haram lebih diharamkan lagi berbanding bulan-bulan selainnya. Sebaliknya, amalan soleh pula akan diberikan ganjaran yang besar.

Cuma dalam sebahagian kepercayaan masyarakat Melayu pada hari ini, mereka ada yang mempercayai Muharam ini adalah bulan yang membawa sial sehingga mereka sangat takut untuk menikahkan anak-anak mereka pada bulan ini. Kepercayaan ini sangat popular dalam kalangan masyarakat jawa khususnya.

Wallahualam, setakat kajian penulis tidak ditemui sebarang dalil yang menguatkan kesahihan kepercayaan tersebut. Maka kepercayaan yang tidak dilandaskan kepada dalil yang benar ini, ia hanya tinggal khurafat dan tahyul semata-mata.

Hikmah bulan haram

Di antara hikmah dijadikan empat bulan haram di mana tiga bulan secara berturut-turut dan satu bulan lagi dengan menyendiri adalah bagi memberi ketenangan kepada umat Islam yang melaksanakan ibadah haji. Iaitu Zulkaedah merupakan satu bulan pertama sebelum bermulanya bulan haji. Seterusnya bulan Zulhijah di mana umat Islam disibukkan dengan ibadah haji dan melaksanakan manasiknya. Kemudian dijadikan bulan yang seterusnya juga sebagai bulan haram, iaitu Muharam supaya pada bulan tersebut mereka dapat kembali ke wilayah atau negara mereka masing-masing yang saling berjauhan secara aman.

Manakala Rejab yang berada di pertengahan tahun pula adalah supaya pada bulan tersebut umat Islam di sekitar Jazirah Arab dapat mengunjungi Kaabah dan melaksanakan umrah dengan aman. (Lihat: Tafsir Ibnu Katsir, 4/148)

Ini adalah kerana dalam bulan-bulan haram, umat Islam diharamkan untuk berperang melainkan sekiranya umat Islam lebih dahulu diserang atau diperangi. Pada ketika umat Islam lebih dahulu diserang, mereka dibolehkan untuk mempertahankan diri serta membuat serangan balas.

Amalan sunnah Muharam

Di antara amalan sunnah yang disebutkan secara khusus pada Muharam adalah berpuasa sunnah.

Sebagaimana disebutkan dalam hadis di atas, puasa yang paling afdal setelah puasa Ramadan adalah puasa Muharam. Maksud puasa dalam hadis tersebut adalah puasa sunnah secara umum. Memperbanyakkan amalan puasa sunnah dalam bulan ini (Muharam) terutamanya pada hari ke-10 Muharam adalah termasuk sunnah-sunnah yang sangat dianjurkan.

‘Abdullah B ‘Abbas r.a berkata, “Nabi tiba di Madinah dan beliau mendapati orang-orang Yahudi sedang berpuasa ‘Asyura (hari ke-10 Muharam).” Nabi bertanya, “Puasa apakah ini?”

Orang-orang menjawab, “Hari ini adalah hari yang baik, iaitu hari di mana ALLAH telah menyelamatkan bani Israel daripada kejahatan musuhnya, maka Musa pun berpuasa sebagai tanda syukur beliau kepada ALLAH dan kami pun turut serta berpuasa.

”Nabi SAW pun berkata, “Kami lebih berhak terhadap Musa daripada kamu semua.” Akhirnya Nabi pun berpuasa dan memerintahkan umat Islam untuk berpuasa.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Sejarah penetapan puasa ‘Asyura mengalami beberapa fasa. Pada awalnya, ketika di Makkah Nabi berpuasa ‘Asyura tanpa memerintah orang lain untuk berpuasa. Kemudian apabila sampai di Madinah, beliau tetap terus berpuasa di hari Asyura dan memerintahkan umat Islam agar turut berpuasa.

Tetapi setelah perintah kewajiban berpuasa Ramadan turun, puasa pada hari Asyura menjadi sunnah dan tidak diwajibkan. Rasulullah mengatakan, “Sesiapa yang hendak berpuasa (pada hari Asyura), silakan berpuasa, bagi yang tidak berpuasa, juga tidak mengapa.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Kemudian ketika di penghujung hayatnya, Rasulullah SAW bertekad untuk tidak hanya berpuasa pada hari Asyura (hari ke-10) Muharam, tetapi juga bertekad untuk puasa pada hari yang ke-9.

Ibnu ‘Abbas r.a berkata, “Ketika Nabi sedang berpuasa pada hari Asyura dan memerintahkan para sahabatnya untuk turut berpuasa, para sahabat berkata, “Wahai Rasulullah, hari Asyura adalah hari yang diagungkan oleh Yahudi dan Nashara.”

Maka Rasulullah SAW berkata, “Jika begitu, tahun depan insya-ALLAH kita puasa sekali pada hari yang ke sembilannya.” Ibnu ‘Abbas berkata, “Tetapi belum sempat sampai tahun depan, beliau telah wafat terlebih dahulu.” (Hadis Riwayat Muslim)

Dari hadis ini, umat Islam tidak hanya disunnahkan agar berpuasa di hari ke-10 Muharam atau dikenali sebagai hari Asyura, tetapi juga turut disunnahkan agar berpuasa pada hari ke sembilan Muharam.

Rasulullah mengisyaratkan tentang kelebihan puasa ‘Asyura sebagaimana sabdanya, “Adapun puasa di hari Asyura, aku memohon kepada ALLAH agar ia dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu.” (Hadis Riwayat Muslim)

Salah faham Muharam

Dalam kalangan masyarakat Islam hari ini, terdapat beberapa salah faham tentang Muharam. Selain kepercayaan khurafat sebagaimana telah penulis sentuh, terdapat beberapa amalan lain yang turut perlu diambil perhatian. Antaranya adalah seperti amalan doa khusus awal dan akhir tahun hijriah, perayaan maal hijrah, puasa awal dan akhir tahun, dan perayaan meratap kematian Hussein B ‘Ali r.a.

Kata Syaikh Bakr B Abdillah Abu Zaid rahimahullah, “Tiada dalam syariat ini sedikit pun doa atau zikir-zikir khusus untuk awal tahun Muharam. Umat Islam pada hari ini banyak membuat tokok-tambah (bidaah dalam agama) berupa doa, zikir, atau saling bertukar ucapan selamat. Demikian juga dengan puasa awal tahun baru, menghidupkan malam pertama Muharam dengan solat, zikir, atau doa-doa yang khusus, serta puasa akhir tahun dan seumpamanya yang sebenarnya semua ini tidak ada dalilnya sama sekali.

Tidak juga ada satu pun doa atau zikir-zikir khusus sempena akhir tahun yang memiliki sandaran dalil syarak’. Di setiap akhir tahun, ramai orang yang berdoa dan menyusun doa-doa khusus tertentu yang tidak pernah ditetapkan oleh syarak’. Ini semua adalah contoh perbuatan bidaah yang padanya tidak memiliki asas sandaran dalam agama.” (Tashhiih ad-Du’a, m/s. 107 – Daar al-‘Aashimah)

Demikian juga dengan amalan khusus ratapan sempena kematian Saidina Hussein B Ali r.a dan perayaan maal hijrah sempena bertukarnya angka tahun baru hijriah. Tidak ada sama sekali sandaran dalinya dari sunnah Rasulullah SAW mahupun contoh daripada amalan para sahabat ridhwanullah alaihim ajma’in sedikit pun.

Maka, cukuplah sunnah Rasulullah dan contoh pedoman para sahabatnya sebagai qudwah tauladan dalam beragama.Wallahualam.

 
 
 
p/s::Selamat Menyambut awal muharram..:-)
 
 
teet::serasa sangat pantas masa berlalu meninggalkan kita..kita kejar masa atau masa yang kejar kita sekarang nie..renung-renungkanla.

Thursday, November 24, 2011

~Air masuk umah~

Assalamualaikum..:-)
Salam 28Zulhijjah..:-)


Semalam petang dapat call dari member umah
da nak balik da pun baru dia call..tu pun sebab nak
ajak teman g amik borang-nya..kalau tak jue still tak
tau yang umah sewa kitorang da masuk air banjir
masa tengahari tu..habis dalam umah..dahla airnya
kotor kata member..warna hitam lagi ko..bis carpet
basah lencun..sudahnyer buang jeakla carpet tu..xpela
lagipun carpet lama..baju kotor dalam bakul depan pintu
bilik pun bis basah separuh..kena air banjir tu..yang tak
boleh blah member cakap..air yang masuk umah tu
colornyer..pehhhhhhhh hitam pekat..da tentu-tentula
hitam kan..nama pun air longkang..poblem betul la area
situ..longkang tak diselenggara dengan betul..sudahnya
bis air melimpah masuk umah..kebarangkalian lagi tinggi
bila hujan mencurah-curah turun tanpa henti..huk3


Balik semalam air yang masuk umah tu da kering
tapi belum di mop la kan..so memang kotor..jue
balik-balik terus masak coz nak kejar member datang
amik..ajak teman dia kan..so tak sempat nak kemas-
kemas semua..after balik dari teman member baru
jue kemas-kemas kit..member lak mop satu rumah
jue settle baju-baju kotor yang dah tentu-tentula kena
basuh..dahla kena air hitam..kotor++busuk lak tu..
harap-harap..pas nie tak de la air masuk umah lagi..hope
ujan tak de la berterusan walaupun sekarang nie memang
musim tengkujuh kat pantai timur kan..first time nie jue rasa
tau..rumah masuk air sbb ujan..terasa cam tak tau nak buat
pea pun de..cam tergamam pun de masa member gtau..aishhh


jgnla sampai cam nie kan..terus xnmpk umah




p/s::musim ujan..memang tak dapat nak dielakkan la banjir melanda kawasan-kawasan yang rendah


teet::sib baik kampung jue tak banjir..seribu rahmat adanya empangan kenyir..Allhamdulillah..:-)

Wednesday, November 23, 2011

~Gelap Gulita::Time To Tarik Confoter~

Assalamualaikum..:-)
Salam 27Zulhijjah..:-)


Ujan lebat tanpa henti-henti..suasana
pun gelap gulita cam malam..apa yang korang
rasa perkara paling besh nak buat time-time
cam nie..kalau jue la kan..dalam pale hotak
nie just mau baring-baring..tarik simut..if da bosan
bangun membuncitkan pewut..baring-baring lagi
bangun lagi membuncitkan pewut..begitula seterusnya
sampai malam..hahahaha tu la perangai malas jue
time-time musim ujan nie..u all lak??pea suka buat
time-time tengkujuh cam nie???of coz masing-masing
ada cara dan kesukaan masing-masing kan??apa pun
kita layan lagu jiwang-jiwang time nie sambil merehatkan
minda ok gak kan..sambil membuncitkan pewut sekali..huuu


Dadali-Saat ak mencintaimu



p/s::suka lagu nie..lirik n melodi besh..dua rangkap kata-kata nie..sgt bermakna..from him!!


teet::mood terasa mau jiwang-jiwang lak..boleh ke??layankan aje..muahahahaha

~Tolong Jue click ye all..LOVE u more~