Thursday, July 28, 2011

~Ramadhan datang lagi::Salam Ramadhan Al-Mubarak~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)




Pejam celik pejam celik, kembali lagi
bulan yang mulia, bulan yang diwajibkan atas
kita umat islam untuk menunaikan ibadah puasa.
Ahlan wasahlan Ya Ramadhan..:-)
moga Ramdhan kali ini kita berpeluang untuk
memperbaiki diri ke arah yang lebih baik dan moga
Ramadhan kita diberkati dan diterima oleh ALLAH SWT.
Banyakkan melakukan sedekah dan ibadah-ibadah
sampingan di bulan yang mulia nie..moga kita
termasuk hamba-hamba yang terpilih untuk ke syurga
idaman semua manusia di dunia nie..InsyaAllah..:-)




p/s::moga Ramdahan kali ini bukan Ramdhan yang terakhir untuk kita..InsyaAllah..:-)


teet::pesan untuk diri sendiri jugak..bayakkan berdoa, moga salah satu dari doa-doa kita akan ALLAH SWT kabulkan..aminnnn

~Julai Tiba::Mangga Dari Pakistan~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)



sangat manis k..weeeee..:-)


Setiap tahun dalam bulan July
akan tiba mangga yang sangat lemak
dan manis dari Pakistan..nak tau sebab
pea dapat mangga nie??? sebabnya owner
company jue nie from Pakistan..so setiap
tahun dalam bulan July semua akan dapat
mangga yang sangat istimewa nie, datang dari
Pakistan jauh-jauh..naik kapal selam..muahahaha
jangan tertipu k.just naik kapal so semua yang
bernama staff akan merasa keenakkan buah mangga nie.



p/s::jue baru merasa yang dalam pinggan tu la, selebih dapat bg cdia and bawak lik kg besok..bg mak n adik merasa jugak..rezeki walaupun sikit berkat kalau kita syer-syer kan..:-)



teet::besok balik kampung terchenta, hope semuanya selamat..:-)

Wednesday, July 27, 2011

~Wordless Wednesday::sangat sedih & sayu~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)



really..miss him so much!!!!!!


 
p/s...terasa sunyi dan sepi hidup nie..:-(

Tuesday, July 26, 2011

~Giveaway From Moscow by Miszlullaby::Kena tag dari Cik Kasut~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)







Jue join giveaway lagi, kali nie datang
dari jauh, dari Moscow nun, jauh di sana
jue baca komen kat entry jue tadi, tengok-
tengok da kena tagged dengan Cik Kasut
so joinla, lagi pun giveaway ni cam senang jeak
so mehhhhh kita join reramai..wowieeeeeeeeeee


oklah jue tagged 5 person, mari kita tengok sape yang kena..:-)

1) my lalink Nadia

2) Cik Yana

3) Wina

4) Sis MZ 

5) Suez



p/s..mana tau dapat hadiah marvelous dari Moscow kan..hik3


teet::rasa kelam kabut sangat today, pelik cam jue lak nak kena posting..hahahaha

~Selasa yang agak kelam kabut~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


so tired..huuuuuuuuuu


Salam syhayang semua, da bekfes???
ohhh jue belum sempat lagilah semua tu
sangat kelam kabut today coz terlewat bangun
baisala kalau time orang pempuan dapat cuti
nie, selalu sangatla jue terbabas tido..hahahaha
yelah malam tadi tido lewat kit duk layan cite
p ramlee..mana boleh tinggal cite feberet kan
so dalam mata kutu-kuyu layan gak sampai habis
kadang-kadang tu terlelap kejap time iklan
ehhh pas tu bangun balik punyala kuat power nak
layan cite p ramlee nyer pasal hahahahaha


Da tido pun lewat kan, tapi selalunya
jue lewat gak tido, tapi entah nape pagi tadi
cam badan nie sakit-sakit jeak, penat jeak rasa
tu yang malas jeak nak bangun tu, da set alarm
jaga terus tekan jeak ha ko sambung tido balik
sedar-sedar aiyakkkk da 845 masuk keje kul 9 nie
ha lambat sudah masuk opis today, memang messy la
today, ohhhhh tidakkkkkkkk, kenapa ak terlajak tido
oh oh ohhhh...sangat tidak suka, alamak kelaparanla
plok, tak de mood la nak mam, asyik mam menu sama
jeak, kebusanan ase..aduhaiiiiiiiiiii




p/s..sangat letih rasa badan nie hari nie, rasa nak baring-baring membuta jeak..huuuuuu


teet::ohhh lagi berapa hari ag bulan yang mulia akan tiba..ohhhh ak rindukan kehadiranmu RAMADHAN AL-MUBARAK..:-)

Monday, July 25, 2011

~My Simcard Problem::Semua Plan Tergendala~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


my new simcard..:-)


Today monday jue masuk lewat sikit opis
emmm kemana??? ke celcom centre la
amik simcard baru, coz simcard jue kena
reject, nak tau pasal pea?? pasal tangan nie
la gatal sangat, malam minggu tu jue on9 pakai
phone kan..tetiba cam hang gitu so jue dengan
confident level yang tinggi terus off kan phone
when on balik, ha amik ko..phone mintak pin no
aiyakkkkkk jue memang gila-gila la lupa apa pin nyer
so jue main tekan-tekanla, alih-alih cukup 3 kali..ha dia
mintak PUK no la..aduhai..da masukkan sampai 10 kali.


Habis jeak kali ke-10, terus keluar simcard rejected
muahahahaha padan mukaku, so apalagi gelabah tak hengat
la kan, mana ley tak on phone 1 hari..aishhhhh so jue terus
call celcom line, explain semua and then operator cakap
kena g celcom centre untuk dapatkan simcard baru..huwaaaa
sunday kan cuti, so terpaksala jue tunggu monday, and u all
bayangkan 1hari tanpa on handphone terasa ade yang kureng tau
kalau tak caye, u all tryla cuba buat cam jue..muahahahaha


Yang lagi sedapnya tu, baru jue perasaan yang
PUK no yang jue masukkan tu rupa-rupanya untuk
no my mum punya, patutla salah jeak, punyalah tak perasan
no kat atas tu..asal nampak pad simcard celcom budget
sendiri punyalah kan, sabo jeakla jue nie, tak alert langsung
main bedal jeak, so jangan jadi cam jue k..hehehehehe
Tadi pagi da ke celcom now da dapat simcard baru, after
30 minit baru ley on..tapi jue tak on lagi nie, jap lagi baru nak
aktifkan simcard baru..huyehhhhhhhhhhh




p/s..jangan jadi cam jue yea, buat pin no, tapi sendiri pun tak hengat apa pinnyer..aduyaiiii sampai semua plan tergendala..sorry my cyg NADIA..maybe next time we hangout k dear..:-)



teet::lapar sudah, belum breakfast lagi..jap lagi baru nak mam nasi putih++ayam rendang..weeeeeeee

Saturday, July 23, 2011

~Manusia punya berbagai masalah yang berbeza~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


indahnya, terasa tenang jiwa..:-)



Malam tadi meet kawan lama, bila dia bukak
cerita pasal masalahnya, datang terfikir sejenak
kat kepala jue nie, rupa-rupanya kita nie punya
masalah masing-masing kan, cuma how kita terima
dan cuba untuk selesaikan masalah tu, bila jue dengar
ceritanya, terasa...ohhhh karma sungguh hidup ni kan
dan terasa bukan jue sorang yang ALLAH SWT tengah
uji sekarang, wujudnya kita di bumi ALLAH SWT nie
kita punya masalah masing-masing kan, tiada yang bernama
manusia akan sunyi tanpa masalah, andai tidak punya masalah
tiada la lagi seri hidup nie kan??? so hargaila hidup nie dan
cubalah tangani semua masalah dengan bijak, kerana percayala
sesulit atau sepayah mana masalah itu, pasti ianya punya..


"JALAN KELUAR"




p/s..pesan untuk diri sendiri jugak, yang tak pernah sunyi dari bermacam-macam masalah, yang mampu buat hanyalah senyum dan terima segala-galanya dengan tabah dan redha..



teet::kenyang baru pas brekfast nasi minyak, ohhh sangat sedap++pedas, yumyumyum

Friday, July 22, 2011

~Jumaat Yang Indah::Kenali Rasullullah SAW secara lahiriah~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


Indahnya..:-)



Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah :



* Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah.


* Aku melihat cahaya dari lidahnya..


* Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit.


* Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.


* Rasulullah umpama matahari yang bersinar.


* Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.


* Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.


* Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.


* Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.


* Wajahnya seperti bulan purnama.


* Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah ditengahnya.


* Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah.


* Mata baginda hitam,dengan bulu mata yang panjang.


Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.


* Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.


* Mulut baginda sederhana luas dan cantik.


* Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.


* Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.


* Janggutnya penuh dan tebal menawan.


Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca.


* Warna lehernya putih seperti perak sangat indah.


* Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.


Rambutnya sedikit ikal.


* Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah bahu tapi disisir rapi.


Rambutnya terbelah di tengah.


* Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat.


Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih drpd biasa.


* Seimbang antara kedua bahunya.


* Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dgn cantik.


* Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.


* Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik. Kakinya berisi tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.


* Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.


* Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan putih.


Warna putihnya lebih banyak.


Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.


* Warna kulitnya putih tapi sihat.


* Kulitnya putih lagi bercahaya.


* Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh.


* Badannya tidak gemuk.


Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran sederhana lagi kacak.


Perutnya tidak buncit.


* Badannya cenderung kepada tinggi,semasa berada di kalangan org ramai baginda kelihatan lebih tinggi drpd mereka.




p/s..Nabi Muhammad s.a.w adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh sepanjang zaman..Semulia-mulia insan di dunia..untuk mengingatkan kita.


 
teet::berselawatla selalu pada Baginda Rasullullah SAW..pasti banyak hikmahnya..:-)

~Qistina First Give Away::Sekali kena Tag lak~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)





Pepagi on blog baca komen tetiba
dapat lak komen kena tag giveaway ni
dari Alia..so join jeakla..orang da ajak join
kan, ade rezeki adalah, if tak de pun tak pe
sesuka jeak join, tak salah kan???weeeeeee
so sape-sape nak join sila lah join k..tapi jue
kena tagged la plak 5 orang..sape yea
mehhhh kita tengokkkkkk...layannnnnnnn


Yang terkena tagged









p/s..pepagi amik mood join giveaway dulu..keh3



teet::alamak..tetiba terlapo lak rasanyer..weeeeeeeee

Thursday, July 21, 2011

~Kepala mula denyut-denyut::Terasa mau masak ayam msk pedas cili api~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)



Kepala dari tadi lagi da denyut-denyut
adakah ini siptom-siptom mahu demam??
ohhhhh tidak sangat ngeri memikirkan kalau
terkena demam selsema..ohhh tak selesa la nanti
hidung confirm sok sek sok sek..aishhhhh
nak tido malam pun confirmla tak selena malam
malam sebelum nie..hope tak la kena selsema
tadi da telan panadol tapi cam tak de effect jeak nie
emmm badan rasa lemah dan lesu jeak, perasaan tu
cam malas jeak, fikir nak baring jeak..aduhaiiiiiiiiiiii


Tapi dari semalam lagi cam terasa nak masak
ayam masak cili api jeak, ohhh diri, laratkah nanti
macam malas jeak nak ke dapur bila fikirkan kepala ni
da makin kuat lak berdenyut-denyut, tapi hati nie
kuat sangat lak meronta-ronta mau masak...apa kes ni???
emmm jawabnya tengok pada keadaan kaki samade terus
pulang ke rumah atau menghalakan ciputetku ke kedai..
hope kakiku akan menentukan ke mana hala tuju ciputetku nanti.





p/s..ohhhh jangan la daku terkena demam, sangat tidak suka..tapi kalau kena REDHA jeakla..:-(



teet::sorryla..entry pendek tak do pic yea..keh3

~Angin Tayar tu Sangat Penting~

Assalamualaikum.:-)
Salam untuk semua.:-)




Selama nie tersangat jue pandang sebelah
mata pasal pentingnyer angin kat tayar, huwahhh
tak ku sangka rupanya sangat banyak effect if
tayar tak berangin..salah satunya stereng jadi sangat
berat k..aishhhh cam nak patah jeak rasa tangan nie
sebenarnyer tau, tapi da sikap jenis amik mudah semuanya
kan, macam nie la jadinya, ingatkan tayar depan jea tak de
angin, rupanya semua tayar angin kureng..aduhaiiii


Semalam after keje terus g pam minyak, nak jadi
bagusla kan tak nak harapkan cdia jeak yang
amik tau pasal ciputet jue tu, jue memang lepas tangan
bulat-bulat la, so pertama kalinya semalam kesorangan
dengan penuh keyakinan, budget muka penuh yakinla
kunun-kunun mampu buat sendiri kan, sebelum nie kalau
pergi pun confirm dengan member, tu pun jue tengok jeak
member buat, biasala perangai buruk malas nak amik tau..


Ha ko semalam kesorangan terkulat-kulat la, baru sibuk
nak call member semua tanya, tapi time tu ada sorang
hamba Allah yang tengah isi angin gak..agak-agaknya
dia kesian tengok jue terkulat-kulat nak masukkan angin tu
dengan penuh kegentlemannya..abang tu tolong isikan
sekali dengan bebel-bebel sekali disebabkan tayarku
memang terlampau ketiadaan angin..muahahaha so jue tadah
jeak telinga sambil senyum-senyum kambing..thanksla yea encik..kih3





p/s..ohhhh lain kali tobat kena alert angin kat tayar nie..budget stereng berat kit..terus g pam..he3


teet:::belum brekfast ag nie, tapi daku da beli meehun tadi, kejap lagi menjamu selera..:-)

Wednesday, July 20, 2011

~Gekkouka::Moonlight Flower::Janne Da Arc~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


Janna Da Arc


Kanashige ni saku hana ni
Kimi no omokage wo mita
daisuki na ame na no ni
nazeka kyou wa tsumetakute

I saw traces of you
In a sadly blooming flower
Even though I love the rain
Today it seems so cold

Awaku hakanaku yoru ni yurarete
Tameiki hitotsu ochita hanabira
faint fleetingly the flower sways in the night
Letting out a single sigh a fallen flower petal
Tsuki no kakera wo atsumete
Yume wo kazari nemuru
Toki no suna chiribamete mo
Ano koro e kaeranai

I gather shards of the moon
decorate a dream and sleep
even if I scatter the sands of time
I know I can never return to those days

Futo miagate hoshizora
Mata kimi wo sagashiteta
Ikutsu yoru koeraba
Namida wa "tsuyosa" ni naru

I looked up at the sky suddenly
searching again for you
how many nights wii it take
before tears become strength???

Kisetsu wa meguri mori wa somerare
kaze wa kanadate omoi afurete
The seasons change the forest are stained
The winds play a tune Thoughts overflow
Aitakute itooshikute
furetakute kurushikute
Todokanai tsutawaranai
kanawanai toosugite
Ima wa mou kimi wa inai yo

I want to meet you, my bloved
I want to touch you, its so cruel
But it wont reach you, I cant tell you
These things wont come true its too far away
you are no longer here

Chiri yoku to shiru hana wa soredemo
Tsuyoku ikiteru iro azayaka ni

The flowers knows that it will die and be scattered
but still it lives on full of vitality and color

Tsuki no kakera wo atsumete
Yume wo kazari nemuru
Toki no suna chiribamete mo
Ano koro e kaerenai

I gather shards of the moon
decorate a dream and sleep
even if i scatter the sands of time
i know i can never return to those days

Aitakute itooshikute
Furetakute kurushikute
Todokanai tsutawaranai
Kanawanai toosugite
Ima wa mou kimi wa inai yo

I want to meet you my bloved
I want to touch you its so cruel
But it wont reach you i cant tell you
These things wont come true its too far away
You are no longer here.



p/s..lagu nie someone pernah bagi kat jue, kalau nak layan cari kat youtube
 
 
teet::today breakfast roti and minum cofee mix jeak..:-)

~Ohhh Sangat Eppy Today::Dapat Award Dari ecadwinkyasha~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


so sweet dear..i'm ur gf now k..hik3



Rabu yang ceria coz pepagi on blog
tengok-tengok kat shoutbox, ada gurl yang
sweet suh jue amik award..aishhhh terkejut
la jugak coz jue tak de join any contest kan
rupa-rupanya award untuk followers yang ke 500
untuk blog si cantik manis nie..thanks dear
really touching k..first time dapat award and ada
lak yang sudi create entry for jue..ohhh sangat
hargainya sayang...nanti jue akan tepek kat blog
jue k..jue tak tau pun yang ecadwinkyasha nie
rupa-rupanya menantikan followers yang ke 500
kebetulan jue ke blog nyer semalam masa bw
and read entry and look so nice jue pun add la..:-)

 

p/s..jom terjah reramai blog si cantik nie..:-) http://ecadwinkyasha.blogspot.com



teet::sangat terharu rasanya and lagi semangat mahu bw k..weeeeeeeeee

Tuesday, July 19, 2011

~Lemahkah Kita Bila Kita Tak Bersuara???~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


ku dambakan berada di sini..ohhh indahnya




Sejujurnya seseorang tu bila marah
atau ada yang tak berkenan di hati kan, confirm
akan terus marah, terus menyemburkan kata-kata
tanpa mengira perasaan orang lain, yang pentingnya
perasaan sendiri akan lega kan..tapi sejujurnya jue
bukan seperti itu, if jue terasa or marah sekalipun
jue akan diam terlebih dulu, tapi satu reaksi muka
jue tak mampu nak sorok, kalau da marah tu confirmla
muka masam jeak, mulut lak muncung sampai boleh ikat
dengan tali..tapi reaksi kita mempamerkan kemarahan
tak kan sama kan, sejujurnya bila kita belajar memahami
seseorang, kita pasti akan faham how them to eksperasikan
watak ketidakpuasan hati masing-masing kan.


Tapi dianggap lemahkah kita andai kita tak bersuara??
lemahkah kita if kita mengambil jalan untuk tidak
mengusutkan keadaan?? lemahkah kita andai dengan tak
bersuara kita mampu menjaga banyak hati??masih lemahkah
kita andai kita memilih untuk tidak bersuara kalau kita
tau if kita bersuara keadaan akan lebih buruk?? masih dianggap
lemahkah kita??? bagi jue, bersuara bila jue rasakan
bila dengan bersuara itu segala kekalutan dan kekusutan akan
terlerai..bukan bila jue bersuara akan membuatkan banyak hati
yang kecewa, banyak hati yang terluka...:-(



"Masih dianggap lemahkah kita????"




p/s...pea pendapat korang semua..sudi-sudila syer dengan jue k..:-)



teet::emmm menghitung hari, untuk pulang ke kampung terchenta, terasa senang mahu lari dari segala kekusutan ni..huhuhuhu

~Semakin Buruk~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


airmata sangat murah tika dan saat ini..:-(


Emmmm keadaan semakin buruk
mampukah lagi untuk terus bertahan
terasa diri sangat tak bermaya, terasa
mahu di ikut kata hati, tapi segala-galanya
seolah-olah terlalu sukar, mungkin ada sesuatu
di sebalik semua ini, YA ALLAH satu kumohon
kuatkan hati dan perasaan kami..semoga semuanya
akan baik-baik saje..dan semoga bahagia itu milik
kami..INSYAALLAH..:-)




p/s..disebalik semua kekalutan ini..kuharapkan hikmahnye..



teet::belum sempat brekfast, tersangat kebizian lak today..aishhhh

Monday, July 18, 2011

~Sabtu yang Kebusanan And Ahad yang Sedikit Ceria~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)



omeiii matahari tu..:-)



Masa berlalu sangat pantas, pejam celik pejam celik
da pun isnin kan,ohhh today cam tak de mood nak koje
entah kenapa hati rasa sakit jeak..menyucuk-nyucuk
rasanya, aishhhhhhhh tekanan sungguh la..nak abaikan
atau kena alert..pening sudah nak fikir nie, apalah nasib
pas satu satu, bila entah nak habis semuanya, huhuhuhu


Isnin yang cerah dan terang kat kuantan today
emmm syg-syg jue semua da brekfast???
jue just mam roti and minum pearl cafe jeak.
lunchies nanti mam nasi coz staff ofis ada bawak
nasi and lauk..so lunch..time untuk mengisi pewut la.
ohhhh 2 days tak on9, miss sungguh rasanyer
miss nak blogwalking, miss nak updato, pendek kata
semua miss la..weeeeeeeeeeeeee


emm sabtu cuti jue kat rumah jeak, very the busan ok
tak de plan pun nak ke mana and buat apa
so stay umah, jadi suri rumahla, pastu belai-belai my
ciputet tu..ohhh berseri-seri dirinya sudah..keh3
malam baru keluar mengisi pewut muncit nie.


Ahad semalam menghadirkan diri ke rumah kawan
kenal kat fb, ada makan-makan kat rumahnye sempena
nak menyambut puasa and celebrate besday anaknye yang
sulong, yang kelakarnya tu, jue tak tau pun celebrate besday
sekali so g pun melenggang jekla, tak de bawak present pun
aduhai sangat gamble tau, time balik lak tuan rumah
siap kasi gudies ag, aiyaaaakkkkkkk lagi segan ase, cam nak
masukkan jea muka ni kat dalam baju..muahahahahaha





p/s..busan kan my weekend..aishhhhhhhhhhh tekanan dimana-mana rasanyer..huuuuu



teet::serasanya macam da cukup bersabar, tapi lagi sabar lagi kuat ak diuji..oh Tuhan apa hikmahnyer, ak REDHA...:-(

Friday, July 15, 2011

~Jumaat Yang Barakah::Persepsi Dalam Persahabatan~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


Terasa tenang jiwa..:-)


KECINTAAN merupakan elemen yang paling penting sekali dalam sesebuah persahabatan. Ikatan sesebuah persahabatan akan mudah rapuh jika tiadanya kecintaan antara dua insan yang disandarkan kepada si pemilik cinta itu sendiri. Sebab itu, kadang-kadang perlunya kita meluahkan rasa cinta kita terhadap sahabat.


KASIH SAYANG lebih kurang sama sahaja maksudnya dengan kecintaan. Namun, setelah kita mencintai sahabat kita, perlunya kita curahkan segala kasih sayang kita terhadap mereka.Tetapi, kadangkala kasih sayang tidak perlu dipamerkan secara luaran. Cukuplah sekadar kita mendoakan untuk sahabat-sahabat kita, insyaAllah, itu sudah cukup membuktikan betapa
sayangnya kita terhadap mereka.


KEIKHLASAN dapat menjamin sesebuah persahabatan mendapat keberkatan dan rahmat daripada Illahi. Tidak ikhlas ketika bersahabat dengan seseorang akan mengundang permusuhan antara sahabat. Bersahabatlah dengan seseorang kerana keluhuran hati budinya, bukan kerana rupa, pangkat atau harta yang dimilikinya.


KESETIAAN terhadap seseorang sahabat mampu memanjangkan tali persahabatan walaupun jarang bertemu. Apabila kita setia terhadap kita, kita akan diingati oleh mereka sehingga akhir hayat mereka, kerana tidak kira susah atau senang, kita setia berada di sisinya memberi sokongan,
insyaAllah.


KEBERANIAN dalam berkata benar. Dalam persahabatan juga, kita hendaklah berani apabila ingin mengatakan sesuatu. Lebih-lebih lagi jika kita telah melakukan sesuatu yang menyakiti hatinya, kita kena berani mengaku padanya atas kesilapan yang dilakukan. Selain itu, berani juga dalam
menasihati sahabat kita. kerana sebagai sahabat, kita mesti mahukan yang terbaik untuk mereka kan?


KEJUJURAN juga perlu dalam persahabatan. Jangan sesekali menipu atau menyembunyikan apa-apa daripada pengetahuan sahabat kita. Mereka juga perlu tahu apa yang kita lalui dalam kehidupan kita. Jangan berahsia, melainkan pada perkara yang benar-benar perlu dirahsiakan (hehehe).


KEMAAFAN. Sekiranya sahabat kita pernah melakukan sebarang kesilapan, bersedialah untuk memaafkannya, tidak kira sebesar manapun kesalahan mereka terhadap kita kerana sahabat yang baik adalah sahabat yang bersedia untuk memaafkan sahabatnya. Jika kita yang bersalah, janganlah malu untuk meminta maaf daripada mereka kerana orang yang dahulu meminta maaf
adalah orang yang hebat.


KESEDIHAN. Apabila kita sedar bahawa sahabat kita sedang bersedih, maka, ikutlah sedih bersama-sama dengan mereka. Tawarkanlah bahu kita untuk dijadikan tadahan air mata mereka. Kerana tiada siapa yang akan mereka cari selain kita sahabat mereka.


KEGEMBIRAAN. Begitu juga dengan kegembiraan. Jika kita gembira, maka marilah berkongsi kegembiraan itu bersama sahabat-sahabat tercinta. Tidak mahukah kita bergelak tawa dengan mereka? Tidak mahukah kita melihat ukiran-ukiran senyuman indah di raut wajah mereka? Kegembiraan kita, kegembiraan mereka jua.


KESERASIAN di sini bukanlah bermaksud, "Kau cantik, aku mesti cantik," "Kau kaya, aku pun kena kaya". Tidak sama sekali. Sememangnya manusia dijadikan oleh Allah berbeza-beza, namun, dalam persahabatan keserasian dapat diwujudkan apabila terbinanya persefahaman antara dua pihak. Apabila ada persefahaman, barulah hubungan kita dengan sahabat kita akan menjadi lebih baik dan akan berkurangnya pergaduhan disebabkan salah faham.





p/s: Dalam persahabatan jangan suka memburuk-burukan orang lain. Sekiranya kita tidak suka jangan bercakap buruk dan
jangan memberi persepsi buruk seseorang terhadap orang lain.
Apabila menceritakan keburukan pada orang lain/umum
bererti anda sendiri yang memberi persepsi buruk pada semua.



teet::Seorang sahabat tu seperti sebutir mutiara, jagala sebaik mungkin kerana percayalah tanpa seorang yang bernama sahabat, dunia kita pasti akan sepi dan tidak bererti..:-)

~Senyum++Legakan Otot-Otot Muka~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


pic pinjam mkcik gugle



Berikut adalah nama Isteri di HP Suami (hasil survey majalah)



① Baru menikah: MY LOVELY WIFE
 ② 1 thn menikah: MY WIFE
 ③ 5 thn menikah: HOME
 ④ 10 thn menikah:IBU PEJABAT
 ⑤ 15 thn menikah: BILIK GERAKAN
 ⑥ 20 thn menikah: BOS
 ⑦ 25 thn menikah: WRONG NUMBER
 ⑧ 30 thn menikah: WONG EDAN

⑨ 35 thn menikah: MAK LAMPIR ‎



p/s..this joke jangan di pandang sebelah mata, hakikatnyer walau tak semua ini adalah sebuah kenyataan, so fikir-fikirkanla.



teet::breakfast nasi goreng, lunchies nanti mam nasi lagi, melimpah betul rezeki today, Allhamdulillah.

Thursday, July 14, 2011

~Hujan Di Tengahari Khamis::Rasa Pelik coz Da lama tak Hujan~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)

pic pinjam makcik gugle



Da lama jugak tak ujan di siang hari nie,
tetiba today ujan turun, oh semakin kesejukan
terasa duk kat opis nie, Allhamdulillah sebab
sekarang nie terlalu panas, bila ujan datang
sekurang-kurangnya suhu dunia pun tak de la
terlalu membakar rasanya..suasana after ujan
mendung dan redup jeak, like that feeling..hope
ujan nie akan berterusan sampai petang, moga
suasana akan lebih sejuk dan nyaman, InsyaAllah..:-)




p/s..suka renung titik ujan, terasa ada kedamaian disitu.


teet::satu kelemahan bila ujan, perut sangat cepat kelaparan muahahahaha

Wednesday, July 13, 2011

~Mood Blogwalking~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)



Bear yang montel cam Jue..keh3



Selamat hari rabu semua, today jue sangat
terajinkan diri nak melawat ke blog-blog
kawan-kawan, teman-teman semua, biasala
kan terdatang mood merajinkan diri..so
today is time for me to blogwalking..wowieeee
i like, seroonok, macam-macam benda boleh tahu.




p/s..time mood terajin kan..if penyakit malas datang, pandang sepi jeak semua benda..aishhhh



teet::tadi breakfast roti++minum coffie, lunchies mam lauk sardin...weeeeeeeeeee

Tuesday, July 12, 2011

~Berdiam Diri adalah Lebih Baik::Mengalah Bukan Bererti kita Kalah~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


i need kedamaian hati...:-(



Kadang-kadang dalam hidup nie, lebih baik
kita berdiam diri daripada berkata-kata, sekurang-
kurangnyer tak de hati yang sakit, tak de hati yang
terluka, tak de hati yang terguris, kita sendiri pun
tak kan terlalu sakit kan?? apa gunanya berbalas kata
andai semuanya tak kan mampu selesaikan apa-apa.
Berdiam diri, sekurang-kurangnya sedikit kedamaian
hati akan singgah di jiwa kita, berdiam diri jugak
akan membuatkan kita mampu berfikir dengan tenang..

 
Mengalah...bukan bererti kita kalah,
 ramai yang anggap apabila kita mengalah kita akan kalah,
kelihatan dayus, kelihatan ohhh rendahnya harga diri,
tak sangka penakutnyer dia untuk
hadapi semua yang datang,
 tapi sebenarnye mengalah untuk orang yang kita sayang,
 tak kan merugikan kita bahkan percayalah,
kejayaan sebenar seseorang andai dia
dapat mengawal kemarahannya,
 mengawal kemarahan tentula dengan mengalah
 walau dalam situasi apa pun..


Percayalah, tidak sedikit pun jatuh ego
seseorang itu andai dia mengalah..
Mengalah untuk selesaikan perkara-perkara
yang terasa cukup rumit, tapi perjuangan jugak perlu
untuk meniti kehidupan yang penuh
dengan dugaan dan cabaran nie
mengalah la untuk benda-benda yang kita rasa
kita perlu mengalah tapi berjuangla untuk
mempertahankan sesuatu yang memang
wujudnyer adalah untuk diri kita!!!



 
p/s...selalu sangat mengalah, terasa sudah sampai masa harus perjuangkan sesuatu yang memang sudah ditangan, cuma perlu genggam kuat-kuat dan tak ku biarkan ianya terlepas!!!


teet::Harusku perjuangkan andai memang itu hak dan milikku, pasti YA ALLAH!!!

Monday, July 11, 2011

~Layan Transformers Semalam::Aktiviti Hari Minggu~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


ohhh bumblebee..keh3


Semalam petang keluar jenjalan
after g lunchies tu, luchies pun da lewat
dalam kul 3 lebih, so after tu g usha tiket
wayang, rasa cam nak layan muvie kan
ohhh sib baik tiket masih banyak
seat pun cun kat belakang, nasibla kan
dibuatnyer seat tinggal depan jeak, mau teleng
kepala bila kuar, aishhhhhhhhh cam layan la plok
if tak de seat belakang kan..hahahahaha
sorryla sanggup tak tengok, tak relaku
korbankan kepalaku ini..hahahahaha




p/s..ohhh sangat besh k transformers nie, dari awal sampai akhir bertempur jeak..layannnnnnnn



teet::dapat gak layan transformers nie, dari awal kuar tiket asyik habis jeak..huuuuuuuuu

Saturday, July 9, 2011

~Sabtu Yang Hening jeak::Petang meet old friends~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


credit pic makcik gugle..maklumla sendiri punya lupe
bis nak snap..huuuuu


Sabtu yang hening ke???cam panas jeak kat
kuantan nie..muahahahaha..cehhh kunun
sadis la kan, tak pela layan jiwa yang
ngah sadis nie kununnyer
Now sabtu keje, ohhh sangat malas rasanya
tapi da nama pun tanggungjawab kan, malas ke rajin
ke, kenala datang keje, tul tak??betul kan??


Emmmm pepagi da membuncitkan pewut nie
dengan meehun, minggu nie agaknye
minggu rajin untuk semua staff kot,
pagi ni member opis bawak meehun
so apa lagi, belasahla..adoiii naik senak plak
pewut nie rasanya, ouchhhhhhhhhhh diriku
sudah bam bam di sana sini, ohhhhhhh tidakkkkk,
 seram-seram..tapi time melantak
tak hengat pun kah kah kah kahakk tuiiii


Semalam petang jue masak kari ikan,
oleh sebab keterujaan nak mam sangat kan,
sampai lupa biz nak snap pic,
 aduhaiiiiiiiii cam ne la tak muncit sana sini,
bila masuk bab makan jeak
habis lupa segala benda kahkahkah..
Emmm da jauh merepek meraban nie
petang nie plan nak jumpa old friend kat bandar
hope semuanya jadi la kan,
yelah dia memang confirmla jadi kan,
yang jue nie belum conform lagi,
tup tup tak jadi t frustated lak member..
hope tak de halangan la kang..heeeeee





p/s..sangat lama tak jumpa member tu, adalah dekat 4 tahun, lama kan??kan??


teet::aduhaiiii pewut muncitku buat hal lak, cam tak selesa gitu..huuuuuuuuu

~Tolong Jue click ye all..LOVE u more~