Tuesday, July 24, 2012

~Ramadhan Ke-4~

Assalamualaikum..:-)
Salam 4 Ramadhan..:-)



Hari ke empat ramadhan..berbuka puasa pastilah bermacam-macam menu kan..serasa kelebihan menu di mana-mana...kadang-kadang jue tertanya-tanya jugak..kalau makanan yang tak habis kat bazar tu..agaknya ke mana yea endingnyer???ke peniaga-peniaga kita gunakan balik untuk jualan besok harinya??harap-harap tak macam tu la kan..biarlah berniaga dengan cara yang baik dan bersih..kita pembeli dapat manfaat..penjual dapat untung dan pahala..InsyaAllah.


Kebiasaan dari kita..pepagi da sibuk mencanang apa menu mau berbuka..padahal permulaan hari baru jeak bermula..nampak kan..betapa pentingnya otak kita asyik fikirkan makanan..asyik fikirkan..how nak mengenyangkan perut..padahal banyak lagi benda lain yang perlu kita fikirkan..contohnyer..apa pahala tambahan aku untuk hari nie yea??berapa banyak sedekah aku untuk hari nie yea??agaknya bape helaian aku mahu baca Al-Quran untuk hari nie yea??serasanya banyak lagi benda lain yang perlu kita fikirkan selain makan makan dan makanan.

Tapi biasalah da nama pun manusia..kita nie lemah di mana-mana..even bulan nie syaitan da di rantai ketat-ketat pun..tapi jangan kita lupa..selama 11bulan syaitan ikut kita..tambah plak dengan nafsu kita yang macam-macam tu..serasa apa sangatla sebulan jeak syaitan tak de kan..nafsu kita??still de lagi..melekat kuat..kalau tak de perisai paling power..siki-sikit kita pasti kecundang jugak..Astagfirullah Al-Azim.


Masuk hari ke empat puasa..jue masih lagi berbuka sendiri..even ada housemate pun..tapi masing-masing de life sendiri kan..tak pea..masih lagi bersyukur dengan apa yang ada..yang pentingnya berbuka ada juadah even simple..asalkan kenyang..lagipun puasa nie melatih diri kita untuk berjimat cermat..bukan berbelanja sesuka hati..masih pilih masak sendiri..cuma selalu beli kuih-kuih atau bubur untuk tambahan desert..kira oklah tu..dah lengkap rasanya..even masa suapkan makanan..serasa sedih sangat..berjauhan dengan family..kan besh if dapat berbuka bersama-sama macam dulu..sebelum hijrah ke luar..tapi apa pun tak boleh kesali apa-apa yea...kena selalu bersyukur.




menu semalam..tempoyak timun++ikan selayang


dessert..yemmehhhh










p/s::bersederhanalah dalam berbuka..InsyaAllah pasti barakah..:-)




teet::semalam tambahan lauk jue de beli terung sambal..today masih belum fikir juadah pea.

6 comments:

  1. su pun masak ala kadar je..2 lauk pun dah cukup untuk makan berdua..masak banyak2 pun takut tak abis...

    ReplyDelete
  2. yup..betul tu sue...ala kadar jeak..yang simple 2 la yg sedap..:-)

    ReplyDelete
  3. bulan ramadhan melatih kita mengenal apa itu kesusahan yg ditanggung oleh mereka yg tidak berkemampuan dlm segala segi..kais pagi mkn pagi...kais petang mkn petang...mlm entahkan mkn entahkan tidak....oleh itu bantulah mereka yg serba serbi kekurangan itu....

    ReplyDelete
  4. Damha...sgt betul tu u..:-)

    ReplyDelete
  5. Adakah anda memerlukan pinjaman ??
    Adakah anda sedang mencari bantuan kewangan, Adakah anda
    sangat-sangat memerlukan bantuan kewangan? Hammers Kewangan Charter di sini untuk memberikan
    anda jumlah pinjaman yang anda minta dengan syarat anda akan dapat membayar balik pinjaman.
    Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, untuk memohon e-mel kami di am_credit@outlook.com
    Anda boleh hubungi kami untuk apa-apa jenis pinjaman seperti sekolah
    pinjaman, pinjaman kereta, pinjaman rumah, pinjaman perniagaan, kesihatan / pinjaman perubatan, dan lain-lain
    Untuk maklumat lanjut atau untuk memohon, e-mel kami di am_credit@outlook.com

    ReplyDelete
  6. Adakah anda memerlukan pinjaman ??
    Adakah anda sedang mencari bantuan kewangan, Adakah anda
    sangat-sangat memerlukan bantuan kewangan? Hammers Kewangan Charter di sini untuk memberikan
    anda jumlah pinjaman yang anda minta dengan syarat anda akan dapat membayar balik pinjaman.
    Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, untuk memohon e-mel kami di am_credit@outlook.com
    Anda boleh hubungi kami untuk apa-apa jenis pinjaman seperti sekolah
    pinjaman, pinjaman kereta, pinjaman rumah, pinjaman perniagaan, kesihatan / pinjaman perubatan, dan lain-lain
    Untuk maklumat lanjut atau untuk memohon, e-mel kami di am_credit@outlook.com

    ReplyDelete

~Doakan Jue capat kaya and banyak duit yea..muahahahaha~

~Tolong Jue click ye all..LOVE u more~