Thursday, May 17, 2012

~Hilangnyer Doa Seorang Ibu~

Assalamualaikum..:-)
Salam 25Jamadil Akhir..:-)








Selalu Skrin9 memang beshla..kadang-kadang cerita lawak..kadang-kadang sedih..kadang-kadang buat kita berfikir..kadang-kadang tentang pengajaran..iktibar untuk kita semua...hamba Allah..insan kerdil..menumpang di dunia...yang dah pastinya hak kekal milik DIA kan.

Kisah malam tadi memang satu pengajaran terbaikla untuk kita semua..supaya..selalula bersyukur..bila senang..kaya jangan mudah lupa diri..jangan lupa asal usul kita..jangan pandang hina pada mereka yang terkebawah dari kita..kisah malam semalam..more to family..adik beradik..si along and adik yang bongsu idup susah...Allah bagi si angah nie senang..berjaya..kaya..sebagai kontraktor yang berjaya..si angah nie dengan maknyer..baik..tapi bila bab adik-beradik..sangatla berkira..mulutnyer..kata-katanya memangla tersangat menyakitkan hati semua orang..termasukla suaminya sendiri..macam-macam kata-kata hinaan bila along dan adiknya datang mintak pertolongan.

Ditakdirkan Allah satu hari..lepas alongnya datang mintak pertolongan kewangan..macam-macam kata-kata hinaan keluar dari mulutnyer..bebelan yang merapu entah apa..sampai dia lupa..siapa pemberi rezeki untuk dia..secara tiba-tiba..mulutnyer tak boleh bercakap..tangan mengerekok..like orang kena strok..so bermulala kisah pembalasan untuknyer..Allah menarik balik segala nikmat sihatnyer selama nie..sampai mulutnye berulat..selagi tiada kata maaf dari seluruh orang yang dia sakitkan hati selama nie..selagi itulah dia menderita..balasan Allah..segeralah kita beristigfar..moga kita tidak dari golongan-golongan orang yang rugi.

Ending of story..dengan izin Allah..datangla roh arwah ibunya..(meninggal di Mekah sewaktu menunaikan umrah) berdoa untuk anak yang disayangi..semoga segala-gala penyakit disembuhkan dengan bantuan air zam zam..Allhamdulillah kebesaran Allah SWT tu tiada tolak bandingannya..kun payakun makan jadilah ia..endingnya still sedih when tengok si angah melalak-lalak mintak maaf dan tak percaya ibunya dah kembali ke rahmatullah..:-(






p/s::hargaila orang disekeliling kita selagi mereka masih ada..sentiasala jaga lidah..sesungguhnya lidah boleh menentukan samada kita ke syurga atau neraka Allah SWT



teet::lebih baik diam dari berbicara..andai dengan berbicara..tanpa sedar kita melukakan hati seseorang..emmmmmm



4 comments:

  1. Spudin...nape u???dont be sad2 k..:-)

    ReplyDelete
  2. berbicara bila perlu dan memberi manfaat pada org lain...

    ReplyDelete
  3. Damha...yup..betul 2...emmmmmm

    ReplyDelete

~Doakan Jue capat kaya and banyak duit yea..muahahahaha~

~Tolong Jue click ye all..LOVE u more~