Wednesday, June 29, 2011

~Roti++Cekelat++Meehun Sup-Today breakfast++Lunchies~

Assalamualaikum..:-)
Salam Untuk semua..:-)




cokang pic mkcik gugle..:-)


Today cam macam-macam lak jue
isi kat pewut muncit nie..asihhhhh jangan sakit
pewut da la jap ag..huuuuuuuuuuuu
yang sebenarnyer da keburingan asyik mam
nasi jeak, siang malam pagi petang duk
menketedarah nasi jeak, tu yang hari ni
tak ketahuan hala makan ngarut-ngarut dah jue rasa
adeiiiii, tak pela sekali sekala oklah kan


Tadi pagi mam roti 2 keping sambil
buat keje, tak rasa lapar sangat maybe
sebab roti cekelat kan..lunchies tadi sebelum
mam meehun sup tu, mam cekelat Vochelle perisa
Fruit&Nute..layan jeakla..memang syok..he3
Meehun sup tu sebenarnyer meehun sup pama tu
entah nape teringin sangat nak mam meehun tu
hahahaha agaknyer sebab da lama tak mam kan..keh3




p/s...terasa nak mam western food lak kan..ohooooooo sape nak banje yeak..he3


teet::tak sabar nak cut my hair..rimas lak da lama sangat berambut panjang nie..huuuuuuu

Tuesday, June 28, 2011

~Layan Cerpen nie:::Jika Itu Takdirnyer...ohhhh sedihhh~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)




"Baby. Dah siap?" tanya Iqmal Zyad sambil memandang fail yang berlambak di hadapan matanya. Sebelah tangannya sibuk memusing ligat pen yang dipegangnya tanda dia berfikir. Sesekali kening yang tebal hampir sahaja bercantum.
"Not yet bie. Colud you please come here and wait for me?" tanya Syaeqa Umaira manja sahaja bunyinya di hujung talian.
"I can't baby. Baby siap dulu, dah siap nanti, give me a call. Ok sayang? Bie banyak kerja sangat ni." Beberapa ayat diturunkan di atas kertas yang menjadi perhatian matanya kala itu. Pen berdakwat basah itu mula menjalankan kerjanya.
"Fine. Setengah jam lagi baby call. Bye bie. Assalamualaikum." Masih lagi manja dan lembut bunyi suaranya.
"Waalaikummussalam." Telifon bimbit lipatnya sekadar diletak tepi. Helaian di hadapan mata diselak lagi mencari apa yang dimahukan.
Dalam asyik dia mentelaah kertas kerjanya, pintu bilik pejabatnya diketuk.
"Come in."

"Encik Iqmal Zyad. Tak nak balik lagi?"

"Oh Lisa. Tak. Saya banyak kerja lagi ni. Kalau awak nak balik, baliklah dulu." Wajah tidak diangkatnya lansung.

"Encik Iqmal Zyad."

"Nak apa Lisa?"

"Hai. Sibuk sangat sampai suara akak dengan secretary Zyad pun, Zyad tak boleh nak beza ke?"

Iqmal Zyad mengangkat wajahnya. Terpampang wajah berkerut kakaknya di hadapan meja.

"Akak. Bila masa sampai?" tanya Zyad kembali sambil menghulurkan salamnya setelah pen diletakkan.

"Macam mana Umaira nanti bila kamu dah kahwin dengan dia. Tak ada masa lansung. Jangan sampai suara isteri dengan suara orang gaji, kamu tak dapat bezakan. Sudah. Akak tak jamin." Sekadar berseloroh dia duduk mengambil tempat di kerusi hadapan meja besar yang bertanda 'Iqmal Zyad bin Dato' Ghanni – Pengarah Lembayung Corp.' itu.

"Ke situ pula akak ni. Bila balik? Projek dekat Ipoh dah ok ke?" Wajah Khaisara Mayisya yang kelihatan tenang itu ditatapnya.

"Tengok tu. Akak datang sini je, tak ada benda lain yang dicakapnya. Projek, meeting, client. Tak boleh ke akak nak lawat adik akak sesekali dekat pejabat ni? As your sister. Not as your bussines partner." Sesekali mata di balik kaca mata berbingkai penuh itu dibulat-bulatkan.

Senyuman lebar dipamerkan di bibir nipisnya.

"Hari ni pergi kedai pengantin untuk comfirmkan pasal baju yang ditempah tu. Mama dah beritahu belum?"

Iqmal Zyad mengangguk. Pandangannya ditalakan pada bingkai kaca berbentuk hati di tepi mejanya. 'My sweet baby – Syaeqa Umaira'. Cantik gadis berwajah bujur sirih dan bertudung litup itu dengan senyuman menguntum ceria di bibir munggilnya. Sering kali wajah di dalam bingkai itu ditatapnya jika ada kelapangan dan perlukan ketenangan seketika.

"Umaira tak cakap apa ke?"

"Cakap?"

"Yelah. Lagi 5 hari nak kahwin, awak tu boleh duduk melekat lagi dengan document and your proposal tu. Tak pergi teman dia shopping or pergi spa or something?"

"Dia boleh pergi dengan ibu dia kak. Mama pun selalu temankan dia. Tu adik dia dua orang tu. Sibuk juga nak cantik-cantik. And also, tak nak kalah adik akak yang dua orang dekat rumah tu."

"Yelah. Ada je jawabnya pengarah besar ni. Tak kesian lansung ke dengan buah hati awak tu? Sabar memanjang. Kalau akak, mau kena abang Taufiz tu akak kerjakan." Hujung tudungnya dibetulkan kedudukannya.

"Kesian. But, mama pesan, tak elok jumpa selalu kalau dah nak kahwin ni. Better Zyad buat kerja. Kan ? Bukan Zyad tak nak kak. Zyad tahu Umaira tu tahu nak sabar dengan Zyad ni, that's why I choose her to be my wife. Not perempuan perangai macam akak. Tak sabar."

"Menjawab lagi dia. Zyad. Kutuk akak pula. Ni. Pukul berapa nak pergi kedai pegantin tu? Mama kata dia tunggu Zyad dengan Umaira dekat sana . Tahu kan ?"

"Akak dah beritahu dua kali masuk ni. Zyad tahu."

"Malas akak nak layan kamu. Akak pun nak gerak ni. Jumpa dekat sanalah."

Iqmal Zyad mengangguk sambil punggungnya diangkat.

Khaisara Mayisya menggeleng dengan senyuman sebelum berlalu meninggalkan Zyad yang mengambil langkah ke bilik air di bahagian hujung biliknya itu untuk mengerjakan solat Asar sebelum melakukan perkara lain.

Selesai bersolat, telifon bimbit di atas mejanya menjerit pinta diangkat.

"Assalamualaikum."

"Waalaikummussalam bie. Ayah suruh baby ikut dia. So, kita jumpa dekat kedai tu jelah. Baby dah nak bertolak ni. Bie pun bolehlah keluar juga."

"Ayah dah balik outstation?"

"Bie ni. Semalam lagi baby dah beritahu, ayah dari hari Khamis dah balik. Lupa ke?" Ketawa kecil Syaeqa Umaira yang memang mampu menambat hati lelakinya itu semenjak pertama kali mendengarnya, mengusik gegandang telinganya.

"Sorry lupa. Oklah bie gerak ni. See you there. Assalamualaikum."

Salamnya bersahut sebelum talian dimatikan. Telifon bimbit diletak dalam poket seluarnya sebelum berkemas.

Kot coklat kehitaman yang dikenakan dengan kemejanya digapainya. Sekadar disangkutkan ditangan, dia berlalu meninggalkan bilik pejabatnya.

++++++++++++++++++++++++++++++

'Mana satu nak pilih ni? Kak Mayi ni memang tak faham dengan aku yang tak pandai nak pilih barang perempuan ni,' getus hati Iqmal Zyad sambil membelek beberapa tudung yang bergantungan dengan corak yang bermacam warna.

Dia mengeluh kecil. Sesekali tangannya bermain di helaian itu. Memilih kalau-kalau ada yang berkenan pada matanya.

Masih buntu. Tiada sehelai pun yang menarik perhatiannya. Dia berpaling pada gantungan yang lain.

'Warna tu sesuai ke dengan mama?' getus hatinya dengan senyuman di bibir melihatkan tudung yang cantik warnanya bergantung tidak jauh dari tempat dia berdiri.

Kakinya menapak. Matanya terus-terus melekat pada helaian tudung berwarna kuning cair dan dihiasi batu-batuan di tepi-tepinya.

Mendarat sahaja tangan kasarnya di tudung itu, satu tangan kecil terlebih dahulu menyentuhnya membuatkan tangannya berada di atas tangan itu.

Zyad menoleh. Terpaku seketika anak matanya pada wajah mulus yang berada di sisinya itu. Tinggi sekadar separas bahunya sahaja.

"Encik. Tangan saya," getus gadis itu dengan muka yang kian merah. Bibirnya yang munggil berkilat itu diketap seakan menahan kesakitan.

"Sorry. I don't mean it." Tangan ditarik dan terus dimasukkan ke dalam kocek seluarnya. Jantungnya berdegup pantas memalu perasaan.

Gadis itu tersenyum nipis sambil memicit tangannya. Sakit barang kali kerana genggaman tangan besar Zyad.

"Sakit ke?"

"Sikit."

'Merah. Kuat sangat ke aku genggam? Tak pasal-pasal tangan anak dara orang aku pegang.' Hatinya diasak rasa bersalah melihat tangan berjari runcing itu.

"Cik nak tudung ni ke?"

Gadis itu mengangguk kecil.

"But, kalau Encik nak, ambillah. Saya boleh cari yang lain." Dia menundukkan sedikit wajahnya dan mula hendak berlalu. Lemah-lembut tutur gadis bertudung merah jambu itu membawa lari hatinya yang tidak pernah terbuka lagi untuk mengenali apa itu cinta.

"Cik."

Gadis itu berhenti dan berpaling seakan tahu dirinya yang dipanggil.

"Tudung ni."

"It's ok. I can buy it next time." Tuturnya lembut, selembut raut wajah bujur sirih yang kemerah-merahan itu.

Zyad mengganguk.

"Encik. Nak beli ke?" tanya juru jual yang baru menghampirinya secara lansung menarik perhatiannya dari terus-terus memerhati gadis kecil molek berbaju kurung dan bertudung itu.

Zyad mengangguk lagi. Sekilas matanya terpandang beg tangan berwarna merah jambu di atas timbunan kain tudung yang berada betul-betul di bawah gantungan tudung yang dipilih Zyad tadi.

'Miss tudung pink tu... Dia teringgal handbag ke?' Teringat dia pada kakaknya yang suka mengenakan beg tangan dengan baju yang dipakainya.

"Encik. Ada lagi ke yang Encik nak?"

Zyad menggeleng.

"Bayar dekat sana ye." Kaunter ditunjuk.

Tangannya menggapai beg tangan itu kerana dilihatnya tiada pelanggan lain lagi di situ. Sepanjang di kaunter, juru wang asyik memerhatikannya yang membawa beg tangan itu. Mungkin kelihatan pelik tambahan lagi kena pula dengan baju kemeja yang dipakainya waktu itu.

Berpusing-pusing dia di dalam pusat membeli belah itu mencari kelibat gadis tadi. Dari satu kedai ke satu kedai. Dari kedai baju, ke kedai kasut. Masuk pula ke kedai pakaian wanita. Namun hampa. Tidak pernah hatinya keluh kesah seperti waktu itu.

Jam tangan dipandang sekilas. Waktu mula menginjak jam 10 malam. Sejam lebih dihabiskan hanya untuk mencari gadis itu. Benak hatinya dipenuhi tanda tanya. Bagaimana gadis itu pulang? Bagaimana gadis itu dengan ketiadaan telifon bimbitnya? Bagaimana dan bagaimana.

Kepenatan mencari membawa dia terus ke tempat letak kereta bawah tanah. Dari jauh. Dilihatnya ada sekumpulan lelaki berbaju serba hitam berdiri di sisi keretanya.

Semakin dekat dia melangkah, baru dia perasan ada satu kereta Myvi putih di sebelah kereta mewahnya itu. Di balik beberapa lelaki yang berdiri itu, kelihatan seorang gadis bertudung merah jambu yang mukanya merah dan pipi dibasahi titisan jernih.

"Oi!" jerkah Zyad sekadar menarik perhatian 5 lelaki itu.

Seperti apa yang difikirannya, lima lelaki itu berpaling. Masing-masing mengangkat kening dan gadis itu terkebil-kebil.

"Korang buat apa dengan dia?" tanya Zyad kasar sambil mendekati kumpulan itu.

"Nak..." Belum sempat lelaki berbaju tanpa lengan itu menjawab, penumbuk besar Zyad mendarat di tulang pipi lelaki itu.

"Bro. Wait. Sabar," getus seorang kawannya dan memabantu rakannya yang sudah terjelepuk kerana penumbuk Zyad itu.

"Apa sabar? Korang kalau nak buat kerja tak senonoh, bukan pada dia. Kau tahu tak dia isteri aku?" Selamba dia berkata dengan muka yang sudah merah kerana marahnya. Sekadar membuat alasan untuk menakutkan dan membela gadis yang mula hinggap dan bergayut di tangkai hatinya itu.

"Bro. Kitorang tak buat apa dengan isteri lu ni. Dia hilang handbag. So, all the stuff are in her handbag. Termasuk kunci kereta dia ni. So..."

"Diorang nak tolong saya," sambung gadis itu dengan wajah kasihannya. Air mata yang menapak di wajah mulusnya dikeringkan.

Zyad mengangkat keningnya. Silap tindakkan.

"Dekat tangan awak tu..."

"Oh. Ni. Beg awak, sayang. Awak tinggal dekat kedai tudung tadi," lakon Zyad menutup malunya yang mula menyerbu mukanya.

"Lah. Handbag awak dekat suami awak tu ke?"

"Tak pasal-pasal makan penumbuk suami orang."

"Kau tinggalkan isteri kau yang cantik ni sorang-sorang dekat underground parking ni kenapa bro? Masalah lah lu ni."

Satu-satu ayat keluar dari mulut mereka yang beransur-ansur meninggalkan tempat itu.

Zyad menyentuh belakang lehernya. Malu semakin membahang. Tidak pernah dia bertindak sebegitu rupa. Entah kenapa air mata di wajah putih gebu itu menyentap rasa dalam jiwa lelakinya.

"Thanks." Lunaknya suara gadis itu mengetuk gegendangnya.

Zyad mengangguk dengan senyuman nipis yang terpaksa dia ukir untuk menutup malunya.

"Boleh saya nak beg saya? Dah malam sangat ni. Nanti ayah dengan ibu saya risau."

"Oh. Ni. Lain kali jangan tinggal merata-rata ok." Sempat dia berpesan.

"Thanks." Beg dibuka dan kunci kereta dikeluarkan.

"Cik." Tangan gadis itu terhenti dari membuka pintu kereta.

"Can I know your name and your phone number?"

Gadis itu terdiam. Mata bundar berbulu mata lentiknya terkebil-kebil memandang wajah bersih Zyad.

"Or maybe kita boleh jumpa lagi?"

Gadis itu mengetap bibirnya seakan berfikir ayat yang terbaik untuk diberikan pada Zyad.

"Saya milik ayah dan ibu saya. I think, better Encik minta pada diorang dari minta dari saya. Saya dah lambat ni. Saya balik dulu. Thanks and Assalamualaikum."


++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ketukkan di pintu kereta mengejutkan Zyad dari lamuannya mengenai pertama kali dia berjumpa gadis bernama Syaeqa Umaira, tiga bulan lepas. Seorang guru tadika yang lemah-lembut kelakuannya.

Paras tingkapnya diturunkan kerana seorang gadis berbaju kurung sutera sedang berdiri di luar seakan menantinya. Menjongol wajah bujur sirih kemerahan Umaira dengan senyuman mekarnya.

"Mama tanya. Bie tak nak keluar ke?"

"Hmm."

"Dije tanya. Nak try baju pengantin dan ambil gambar tak? What you think?" bual Umaira sementara mereka menapak ke kedai pengantin yang bertentangan dengan tempat dia letakkan kereta itu.

"Tak perlulah. Sebab lagi 5 hari je lagi bie dapat tengok baby pakai baju pengantin kan ?"

"But, I want to. Yelah. Manalah tahu, baby tak sempat nak pakai baju pengantin yang kita tempah tu." Perlahan dia berkata seakan berbisik tapi mampu lagi telinga Zyad menangkapnya.

"Why are you talking like that? Tak baik tau." Seakan lain macam sahaja bunyi suara itu.

Syaeqa Umaira berpaling dan secalit senyuman diberikan pada tunangnya itu.

"Fine. Kita try and take some picture untuk kenangan beli baju pengantin. Ok?" Seperti apa yang dikata Kak Mayinya. Sesekali, apa salahnya dia ikutkan sahaja permintaan Umaira kerana selalu sahaja gadis itu bersabar dengan dirinya itu.

Itulah sifat Umaira. Dia akan meminta sekali sahaja. Jika tidak diberi, dia tak akan meminta lagi. Sabarnya sifat Umaira memang dia kagumi. Sekali pun tidak terbakar marahnya jika Zyad lupa janjinya. Cuma sifat manjanya itu kadang-kadang terlahir walaupun dia anak pertama dalam keluarga. Sifat yang baru ditonjolkan pada Zyad semenjak hari bahagia mereka semakin hampir.

Melebar senyumannya dan mengangguk.

"Ibu, mama. Macam mana?" tanya Umaira sambil tersenyum.

Zyad yang asyik membelek gaun pengantin juga berpaling memberi perhatian pada suara itu. Terkesima sebentar dia melihat wajah itu yang sudah cantik dirias dengan pakaian pegantin bertudung yang berwarna krim keemasan. Naik seri wajahnya ketika itu.

"Bie?" Panggilan itu menarik Zyad kembali ke alam nyata. Umaira yang berdiri di hadapannya ditatapnya terus. Senyuman manis di bibir munggil itu tidak pernah lekang.

"Macam mana?"

"Hmm?"

"How do I look?"

"Cantik."

"Sementara je tau cantik ni."

"Saya tahu." Suka betul diri itu mengingatkannya. Kata Umaira, 'Kalau cantik Umaira yang Zyad sayang? Zyad kena ingat. Cantik ni hanya sementara je.'

Memang kecantikkan wajah itu menarik perasannya. Tapi hati bersih milik gadis itulah yang membuat dia mampu nafikan yang kecantikkan itu adalah yang kedua selepas hatinya.

"Macam ni boleh ke?" tanya Umaira seronok hendak mengambil gambar dengan pakaian pengantin sedondon yang disarungnya bersama Zyad di sisi.

"Cantiklah Kak Umai. Adik pun nak lepas ni boleh?" seloroh Faiqa. Adik kedua Umaira yang berdiri di belakang kamera.

"Tunggu Iqa cukup umur dululah. Kak Mira pun tak kahwin lagi. Gatal," getus Miralya, adik bawah Umaira, anak kedua Dato' Farid.

"Bergaduh pula," getus Umaira dengan senyuman. Kedudukan selendang yang dikenakan dengan tudung kosong itu dibetulkan sedikit.

"Ok Zyad. Dekat-dekat sikit. Bukan macam tu..." Membebal mulut Dije menyuruh Zyad membetulkan kedudukan dia berdiri.

"Zyad. Diri belakang Umaira. Baru nampak mesra," cadang Kak Mayi pula. Tersenyum setiap wajah itu.

"Macam ni?"

Dije dan Kak Mayi mengangguk serentak.

___________________________________________


"Umaira. Dah suruh Zyad ambil baju untuk khatam malam nanti?" tanya Datin Marisa, mama Iqmal Zyad sementara lalu di bilik tamu, tempat dimana saudara berkumpul dan turut memeriahkan majlis berinai itu.

"Belum ma." Tersenyum bibirnya melihat keletah anak-anak saudara dan adik-beradik dia dan Zyad yang sibuk menghulur tangan hendak mengenakan inai di jari masing-masing.

"Mana pergi budak ni. Dipesan. Entah dia ingat ke tidak malam ni dah start majlis. Orang sibuk dekat rumah ni, dia tak sudah-sudah dengan kerja dia."

"Biar Umaira yang call dia ma." Tidak mahu dilihatnya Datin Marisa terus-terus risau mengenai anak lelakinya yang satu itu.

"Yelah." Datin Marisa berlalu.

"Kitorang nak pekat macam Kak Umai tu..." Kedengaran suara kecil Maya, anak saudara Zyad yang tangannya dirias Salwa, pendandan yang dipanggil untuk majlis yang akan diadakan.

"Ish budak ni. Itu pegantin. Awak tu duduk tepi je tau," bidas Salwa sambil dicubitnya pipi Maya yang banyak cakapnya itu.

Keletah mereka semakin membuatkan bibir Umaira tersenyum. Tangannya yang cantik berinai itu dipandang dan dibeleknya beberapa ketika. Dari tengah hari tadi lagi majlis berinai itu berlansung dan Umaira lah orang pertama yang dipakaikan. Jadi, petang, mereka mula menyerbu Salwa meminta dipakaikan kerana dilihatnya cantik hasil di tangan putih gebu Umaira yang dihiasi inai itu.

"Tepi kejap. Kak Umai nak keluar ni," pinta Umaira sambil membetulkan selepang tudungnya yang terjatuh.

Mereka ke tepi memberi laluan. Kebingitan di dalam bilik itu memaksa Umaira keluar supaya senang dia hendak bercakap dengan Zyad.

_________________________________________


"Encik Iqmal Zyad, tak nak balik ke?" tanya Lisa yang baru sahaja menjengul setelah dibenarkan masuk sebentar tadi.

"Kejap lagi Lisa. Kalau awak nak balik, baliklah," jawab Zyad tanpa mengangkat wajah.

Lisa mengangguk.

"Saya balik dulu."

Zyad mengangguk. "Assalamualaikum."

Kerana terbiasa dengan cara Umaira, dia pasti akan mengucapkan perkataan itu sama ada baru bertemu atau hendak berpisah.

Lisa mengangguk lagi sebelum menjawab salam.

Seketika Lisa keluar, telifon bimbitnya bergetar. Tanpa melihat siapa pemanggil dia menjawabnya.

"Asslamualaikum."

"Waalaikummussalam bie. Mama tanya. Bie dah ambil baju untuk majlis khatam malam ni?" tanya Umaira di hujung talian.

"Baju khatam?" Pen dipusing-pusingkan di jarinya seperti selalu.

"Hmm. Bie dah ambil?" Lembut suara itu bertanya

"Ya Allah. Belum lagi sayang." Dalam dia memusingkan pennya, pen itu tersasar dan jatuh terpeanting jatuh dari mejanya membuatkan berkerut dahinya. Tidak pernah tangannya terlepas memusingkan pennya.

"Bie dekat mana tu?"

Zyad bangun untuk mengambil pennya. "Office sayang. Sikit je lagi benda ni. Nanti bie balik, bie ambil baju tu ye."

"Dah pukul 5.45 ni. Takut tutup kedai tu. Biar baby pergi ambil jelah ye," pinta Umaira.

"Boleh juga. Ouch," getus Zyad ketika sikunya terhantuk pemegang kerusi sewaktu dia hendak bangun dari mengambil pennya.

"Bie. Are you ok?" Kedengaran risau suara lunak itu.

"Ok. Bie terlanggar kerusi je."

"Ok bie. Take care ok. Jangan balik lewat sangat."

"Hmm. Assalamualaikum sayang."

"Bie," panggil Umaira tidak manjawab salamnya.

"Jangan lambat balik ye. Baby takut tak sempat nak jumpa bie."

"Sempat baby. Jangan risau ye. Kejap lagi bie balik. Bie nak siapkan kerja ni. Bie letak ye."

"Bie wait."

"Apa lagi baby?"

"I think it's too early to say this. But, I want you to know, I love you. Kalau tak ada jodoh antara kita..."

"Kenapa baby cakap macam ni?"

Umaira di hujung talian diam.

"Baby?"

"Hmm."

"I love you too. Jangan nak buat saya fikir bukan-bukan ok. Saya letak ni. Assalamualaikum."

"Waalaikummussalam."

Zyad mengerutkan dahinya. Kenapa lain macam sahaja kelakuan Umaira sejak kebelakangan itu. Tidak pernah dia mengucapkan perkataan itu. Katanya hendak dihadiahkan ucapan itu selepas akad nikah nanti. Ucapan salamnya juga kedengaran lain sahaja. Seakan berat hati Zyad waktu itu.

Dia duduk menyambung kerjanya. Berkira-kira hendak pulang sebelum pukul 7 kerana majlis khatam berlansung pukul 9 malam nanti.

Satu-satu fail dibuka dan disemak seperti selalu. Selesai di atas meja, dia bangun mencari fail di rak belakang mejanya. Tarik sahaja fail yang dikehendakinya, bersepah kertas-kertas dari dalam fail terbang berterabur di lantai. Seakan ada benda yang tak kena dengannya sepanjang hari itu.

Kertasnya dikutip. Tidak sampai separuh, telifonnya menjerit pinta diangkat. Diletakkannya sahaja kertas di lantai dan berlalu mendapatkan telifonnya yang seakan menggamitnya untuk pantas menyambutnya.


'RUMAH'. Berkerut seketika dahinya sebelum melekat telifon berwarna putih itu di telinganya.

"Assalamualaikum Zyad. Balik sekarang. Umaira, Zyad. Umai..." Kedengaran tangisan mamanya di hujug talian belum sempat pengucapannya diteruskan.

"Ma. Kenapa ni? Kenapa Umaira?"

"Umaira accident depan kedai baju pengantin."

Bagai ditarik kasar degupan jantungnya waktu itu. Kakinya lemah untuk berdiri.

"So, sekarang. Umaira dekat mana ma?" Tubuhnya disandarkan di dinding. Menampung kakinya yang kian lemah menerima berita itu.

"Kecemasan. Tapi..." Sekali lagi suara tua itu terhenti.

Air matanya mengalir lambat bersama sorotan tubuhnya yang hampir terduduk.

"Umairah dah tak ada Zyad. Dia dah tak ada." Akhirnya berita itu sampai ke corong telinganya setelah lama mendengar mamanya menangis di hujung talian.

'Baby...' Hatinya meronta kuat. Tak mampu dia melawan takdir yang hebat itu.

____________________________________________


'Pandai Dije ambil. Nampak cantik.' Manja suara Syaeqa Umaira sambil membelek gambar yang diambil Dije terdendang di telinganya waktu itu. Satu-satu gambar dia bersama Umaira yang memakai baju pengantin itu dibeleknya.

'Bie. Rasanya, sama macam ni ke kalau hari nikah nanti?'

'Nope. Akan cantik lagi dari ni.'

'Kalau baby pakai baju putih waktu malam sebelum nikah nanti, bie rasa macam mana?'

'Baby pakai apa pun. Cantik sayang.'

'Kalau solekkannya berbeza, tak ceria macam ni?'

'You still the most beautiful one baby.'

'Hope so.'

Terngiang-ngiang perbualannya bersama Umaira ketika di meja makan waktu makan malam dua keluarga yang agak meriah selepas mereka singgah di kedai pengantin itu.

Malam yang sepatutnya meriah dengan majlis khatam digantikan dengan majlis kenduri pengkebumian Syaeqa Umaira yang cantik memakai baju yang menjadi pilihan hatinya. Baju putih yang dikatanya dia hendak sarung pada malam itu.

Dan hari yang sepatutnya menjadi hari bersejarah penyatuan dua hati, menjadi titik pemisah antara Iqmal Zyad dan Syaeqa Umaira.
__________________________________________


"Uncle Iyad. Uncle nak beli ke tu?" tanya saorang kanak-kanak perempuan sambil menarik-narik seluarnya manja sambil tangannya menuding pada apa yang dipegang Iqmal Zyad.
"Taklah. Mana mama Eqa?" tanya Zyad sambil meletakkan tudung kuning cair itu kembali ke tempatnya. Tubuh anak kecil berumur 5 tahun itu diangkat.

"Mama dekat sana . Beli tu," tunjuknya dan jari kecilnya menunjuk pada Adria Madiya, adik bongsu Zyad yang sedang berdiri di kaunter.

"Itu kan cantik. Uncle Iyad tak nak beli ke?" Kembali dirujuknya pada tudung yang tadi dipegang Zyad.

"Tak. Tak ada siapa nak pakai nanti kalau Uncle Iyad beli. Jom," ajak Zyad sambil menyentuh kepala anak buahnya itu.

Kakinya melangkah keluar dari kedai tudung itu. Kedai yang menjadi saksi pertemuan dia dan Syaeqa Umaira, 10 tahun lepas. Dan warna tudung yang sama membuatkan itulah kali pertama dan kali terakhir tangan Syaeqa Umaira disentuhnya.

'Sayang. Saya tak sempat nak belikan tudung yang awak nak tu untuk awak. Kalau bukan takdirnya untuk awak pergi dulu tinggalkan saya. Mesti sekarang awak masih ada berjalan dengan saya. Singgah kedai tudung kegemaran awak tu.' Bual hati Zyad sendiri. Panas terasa menyerbu kelopak matanya.

'Zyad. Umaira tak suka Zyad salahkan diri sendiri. Tak baik tau.' Suara manja Syaeqa Umaira terus-terus mengikut setiap rentak nadinya selepas pemergian gadis itu. Gadis yang banyak mengajarnya erti sebuah hubungan dan kehidupan.

'Love you baby. Forever.' Hatinya merintih lagi.

"Uncle Iyad. Kenapa Uncle Iyad nangis?" Suara Eqa Laili mengejutkannya.

"Taklah." Diukir senyuman nipisnya dan matanya mula mengikut langkah adik bongsunya yang kini beranak dua itu yang datang mendekatinya.


-THE END- copy dari email..weeeeeeeeeee

 
 
p/s..ohhh layan feeling sedih jap baca cerpen nie..huhuhuhuhu
 
 
teet::tenang jap kepala hotak da baca cerpen nie..coz sangat kebizian today.

Monday, June 27, 2011

~Penat Kepala Hotak nak Fikir::Cukup Bulan Gaji Duit Habis~

Assalamualaikmu..:-)
Salam untuk semua..:-)


beshnye kalau duit bersepah-sepah tak habis..huk3


 
Ada orang kata duit bukan segalanya..
tapi dengan keadaan hari ini bagi jue la kan
duit memang segala-galanya..tak payah nak nafikan
la..semuanya bermula dengan duit, apa jeak kena
ada duit, buat pea jea perlukan duit, pendek kata
kalau tak de duit better duk kat umah diam-diam.
Duk umah pun nak kena ada duit,
yela nak makan semua if duk umah pun
tak kan nak berlapar kot..ok..kalau
masak pun la kan, nak beli barang dapur semua..
tak ke pakai duit??duit??duit??ohhh indahnyer
hidup nie andai kuasa duit tak sebesar sekarang..huhuhu


Jue nie termasuk la salah sorang yang memang tak
tercukup duitnyer, gaji jeak, settlekan my ciputet, sewa
umah, api++air semua..ohhh balance sangat sikit
nak menyampai ke gaji next month plak, serasa
keje pun cam tak boleh nak tampung life sekarang
buntu rasanyer, gaji jeak duit terus habis da macam air terjun
da duit mengalir gitu jeak, tak kisahla kan..hutang-hutang
mestila kena setllekan kan, nak bershopping sekarang nie
emmm memang payahla, sebelum ada ciputet dulu
bolehla spare duit untuk shopping, now????berangan jeakla
shopping dalam mimpi jeak yang mampu..huhuhuhu


Pening cam ne nak cari duit lebih
kalau part time pun kan sama jeak, cam
tak berbaloi gak, aishhhh entahla..terasa
sesak nafas bila fikirkan duit yang tak pernah
nak cukup nie..emmmmm letih-letih nak fikir
kadang-kadang tu terasa..ala lantakla malas dah
nak fikir, tapi bila berkaitan dengan duit nie la kan
mana boleh tak fikir, ikut mana pun confirmla
terfikir jugak!!huuuuuu senak kepala hotak ni!!!



 
p/s...indah idup nie andai bergelar jutawan..huuuuuuuuuuuu



teet::ngah serabut kepala hotak, nak cari income lebih cne????

Saturday, June 25, 2011

~Ayam Hutan Masak Sambal Cili Api~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


ayam hutan masak kuning cili api..:-)



Nampak menyelerakan tak menu jue malam tadi
ayam hutan nie jue tempah dari member jue
yang keje kat muadzam, kawannyer yang jual ayam
nie, jue tempahla 2 ekor, 1 ekor sepuluh hinggit,
mahal kan??kan?? biasala ayam hutan nie susah
nak cari, sebab tu la mahal, da dapat jue masakla
sambal kuning cili api..yummyyummyyummy..
memang lumayan la dinner malam tadi, lagipun da
lama jue tak merajinkan diri memasak kan..:-)


Bahan-bahannyer
1) Ayam

Bahan 2
1) Cili Api
2) Bawang merah
3) Bawang Putih
4) Halia
5) Serai
6) Serbuk kunyit ( nak pakai kunyit hidup pun ok)

Cara Masak
Tumbuk semua bahan-bahan 2 kecuali serai, tumiskan semua sampai naik bau
kemudian masukkan serai, agak-agak da naik bau, masukkan garam, serbuk kunyit
dan bahan perasa..da sebati semua, masukkan ayam, tunggu sehingga reneh semua
agak-agak ayam tu da masak, sedia untuk dihidangkan..weeeeeeeeeeeeeeeee



p/s..kekenyangan malam tadi meratah semua ayam-ayam nie..yummyyyyy



teet::akhirnyer sepah juara maharaja lawak 2011..congrats sepah, jue memang da jangka coz sepah cosistent every week, janji abg bilku dapat banyak wet...kah3

Friday, June 24, 2011

~Jumaat Yang Mulia::Mukjizat Azan

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)




Mukjizatnya Azan

Pesanan semasa mendengar Azan

Kematian itu pasti menjelma.Hanya masa dan

waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati.
Mengapa kebanyakan orang yang nazak, hampir
ajal tidak dapat berkata apa-apa.... lidahnya kelu,
keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan
'sakaratul maut'.

Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: "Hendaklah
kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah
akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya.
"Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar
mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa
azan berkumandang.

Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati
azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan
kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri.
Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan
diri? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan,
Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak .


Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal
hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah
"Lailahaillallah. ." yang mana sesiapa yang dapat
mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan
dicabut Allah dgn izinNya menjanjikan syurga untuk mereka.


Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan
dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu
semasa nyawa kita sedang dicabut. "Ya Allah!
Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang
baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap
kalimah "Lailahaillallah. ."
semasa sakaratul maut menghampiri kami.
Amin..amin.. amin Yarobbal a'lamin.."




p/s..sangat pasti sekarang nie bila dengar jeak azan, ramai yang tak menghormatinye kan??fikir-fikirkanla.



teet::today breakfast roti lagi, lunchies t baru menikmati sedapnya nasi..hik3

Thursday, June 23, 2011

~10 Petanda Dia Memang Diciptakan Untuk Kita~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


Petang all, da lunchies???
jue just mam buah-buahan jeak
today tembikai and nanas menjadi
mangsa pewutku today..emm mood??
sejak dua menjak nie mood memang ke laut
dalam la..muahahahaha..mehla layan nie..jue nak
share nie untuk u all yang belum kawin ag tu, untuk jue
jugakla nie..sesuai gitu..muahahahaha!!!


 
10 Petanda Dia Milik kita

1. Bersahaja



Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.
Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang atau selesa bersama


Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3. Terima kita seadanya


Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.
Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa jujur


Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.
Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5. Percaya Mempercayai


Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.
Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6. Senang Bekerjasama


Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami diri kita


Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.
Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, ‘lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.


8. Tampilkan kelemahan


Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata hati


Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Mimpi


Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.



p/s..kita boleh rasa kalau betul dia akan jadi jodoh kita, beleive ur heart k..:-)



teet::hidup nie singkat untuk dibazirkan pada yang tak mungkin akan jadi milik kita, renung-renugkanla..pesan utk diri sendiri jugak!!


sumber kat sini..http://www.gempak.org/

~Menu Breakfast Sihat Untuk Hari Ini~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)



bubur jagung++roti...:-)



Wahhhh today berjaya lagi breakfast roti
tapi today breakfast roti dengan bubur jagung
weeeeeeee syok-syok..ohhh bukan jue masak
sendiri k, tapi member ofis yang bawak..indah hari
ni..dapat bekfes yang besh-besh cam nie..weeeeeee


Pastikan u all taken ur breakfast k..
yela..breakfast kan penting, tak kisahla
breakfast heavy cam jue sebelum-sebelum nie
or breakfast cam jue sekarang nie coz dua-dua
cara tu membuatkan kita kenyang dan boleh
melakukan aktiviti harian kita dengan gumbira..he3




p/s...cam tak caya da berjaya breakfast roti jea untuk 4 hari nie, hope hari seterusnyer pun begitu..he3



teet::latih pewut muncit nie, tak mo manje-manjekan dia, t terlebih mengada-ngada lak, agpun poce da dekat ni kan, tak sabar menanti Ramadhan yang Mulia..:-)

Wednesday, June 22, 2011

~Terpegun~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)



Today masuk awal keje, masuk-masuk
jeak terus on pc cam biasa, click gugle..
ohhh terpegun jap..sangat cantik k..:-)
Team gugle nie creatif betul la, selalu tukar-tukar
style kat tulisan GOOGLE tu..gud job!!!



nice kan??tak puas tengok..weeeeeeee





p/s..rasa indah jeak hari bila tengok benda creatif-creatif and cantik-cantik nie



teet::today berjaya breakfast roti++yogurt lagi..gud job Jue!!

Tuesday, June 21, 2011

~Jue Nak Join First Giveaway By Cik Putih~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)



suka banner nie..cute mute..heheheh



Tadi ternampak blog cik putih yang cantik berwrna pink
dengan pic kasut converse berwarna putih nie
memang nampak menarik la..so jue scroll ke bawah
tengok-tengok cik putih nie ada buat contest
first giveaway dan hadiahnyer pun agak lumayan gak
bagi yang selalu kering kontang cam jue nie, so tanpa
membuang masa lagi jue terus menjoinkan diri
dalam contest nie, manalah tau kot-kot ada rezeki kan
menang t, tak payahla nak menopup lagi kan keh3..:-)
tak salah join, tak menang pun takpe, kalau menang bonusla kan, ahaks!!





teet::berangan jap..menang dapat topup..muahahahaha..:-)

~Andainya Wanita Tahu~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)







"Andainya wanita tahu...:-)"



1. Lelaki juga boleh jadi seorang yang sensitif dan mengambil berat (prihatin)


2. Jika seorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.


3. Kebanyakkan lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.


4. Lelaki boleh terima penolakan dengan baik.


5. Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita..


6. Lelaki memang dilahirkan dengan perasaan yang kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch atau mencuci mata di tepi pantai atau di swimming pool.


7. Kebanyakkan lelaki resah apabila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!


8. Lelaki cuba meniru gaya celebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.


9. Bila lelaki cakap.."Emm...tengoklah dulu.." itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju..


10. Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.


11. Kebanyakkan lelaki yang nampak 'desperate' datang dari sekolah all boys!


12. Adalah biasa lelaki cemburu terutama apabila wanita asyik menyebut nama lelaki lain je.


13. Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal wanita dari library atau buku semata-mata. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap wanita dan tak faham kenapa wanita bersikap begitu begini...Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan wanita supaya hubungan dapat berjalan dengan baik.


14. Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo atau 'flirting' dengan ramai wanita...dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa...yang lain hanya kawan :-)


15.Bila seorang lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedarinya...maafkanlah saja. Kebanyakkan lelaki tak sengaja. Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah..!
(tapi jangan plak lelaki sengaja menyentuh dada wanita ...yang tu balun jer..takder kesian punyer..)


16. Bila sesuatu perhubungan terputus di tengah jalan, lelaki juga merasa sedih cuma dia tak tunjukkan kesedihannya di hadapan orang.


17. Bila seseorang wanita meminati seorang lelaki, wanita itu patut bagi 'hint'. Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti..(hehe...mcm pernah buat..kat mana ek??)


18. Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.


19. Kebanyakkan lelaki akan cukup lemah dengan air mata wanita. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari wanita yang dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata wanita.


20. Lelaki bukanlah sempurna 100% walaubagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Wanita janganlah mengharapkan sesuatu yang hebat dari lelaki!
Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan! 





p/s...kita sama-sama tak sempurna..so salingla melengkapi antara satu sama lain..:-)


teet:: today berjaya breakfast roti lagi..weeeeeeeeeeee

Monday, June 20, 2011

~Memuncitkan Pewut Di Midnight~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


credit pic mkcik gugle..wahh penuh dengan udang-udang..:-)



Baru balik dari memuncitkan pewut yang
memang da sedia muncit nie, dinner kat midnight
dengan cdia, now jarang da masak, asyik mam kat
luar jeak, so jarangla nak show pea yang jue masak
hehehehe..:-)


Tadi menu tomyam campur, telur dadar
puyuh masak pedas and sambal belacan
air pilihan jue, air kelapa laut, cdia lak tea o suam.
cdia tak sihat so tak dapatla minum ais.
just suam-suam jeakla tak pun air panas.
hope cepat sihat yea,  boleh u balun ais tiap-tiap
kali makan..hehehehe




p/s..sorryla tak snap pic sebab gelojoh nak mam tadi kan..muahahahaha


teet::besok terasa nak masak la, da lama tak berasapkan dapur nie..hehehehe

~Lawak di Petang Isnin~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)



Citer 1

Suami : Kenapa Sayang menangis?
Isteri: Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..

Suami : Buku apa?
Isteri: Buku bank abanglah.


Citer 2

Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta derma. Derma
untuk rumah orang-orang tua. seorang budak pun membuka pintu.
budak : derma ape bang?
lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk
didermakan?
budak : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.
lelaki : ?????


Citer 3

Tunang Farid, Siti, menelefonnya untuk memutuskan pertunangan mereka.
Farid : Mengapa?
Siti : Saya dah bosan ngan awak. saya dah ada teman baru. Sebelum tu awak
mesti kembalikan semua gambar saya.
Farid : Ok. Tapi saya tak ingatlah yang mana satu gambar awak, Nanti awak
pilihlah sendiri. Yang selebihnya kembalikan kepada saya.
Siti : Erkkkkkk........ Benci .........


Citer 4

3 org menaiki motor dan ditahan polis trafik. Namun pemandu motor tersebut
tidak berhenti. Katanya, 'Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga!!!


Citer 5


Seorang Tok Batin baru membeli motorsikal Honda dan kebetulan pada jalan
pulang terserempak dengan kawanya yang ingin menumpang, lalu ditumpangkan
kawannya itu. Dalam perjalanan kawannya merasakan Tok Batin hanya
mengunakan gear 1 sahaja lalu bertanyalah kawanya itu,


Kawan Tok Batin : Kenapak kamu hanya pakai gear 1 sahaja.
Tok Batin : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.
Kawan Tok Batin : ????????


Citer 6


Seorang posmen yang datang menghantar surat .
" Assalamualaikum "
" Walaikumsalam "
" Ni rumah encik Sameon ye?
" Ya saya"
" Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni "
" Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?"


Citer 7


Orang Asli Dan Polis

orang asli : selamat pagi tuan
polis : selamat pagi
polis : apa hal
orang asli : saya nak buat repot tuan
polis : fasal apa tu
orang asli : kawan saya di baham harimau
polis : pukul berapa
orang asli : dia tak pukul, terkam
polis : habis?
orang asli : tak habis, tinggal kepala


kisah 1

Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa, dia
bertanya: " Doktor, lepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya membaca
macam orang lain?" "Dah tentu, " jawab doktor. "Oh, gembiranya. Dah lama
saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca," kata lelaki
itu dengan riang.


kisah 2


Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Shan
terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati Amin.


Shan : Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Shan : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah terpotong jari saya.
(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Shan : Saya datang untuk ujian air kencing...


kisah 3


Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat .
Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong
berwarna merah.


"Atok buat apa tu?".
"Atok bagi surat kat kawan atok,cu!" jawap atoknya.
Cucunya bertanya lagi, "Apa bangang sangat kawan atok duduk dalam tong
merah tu?"


kisah 4


Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat
punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu,
dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan.


Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok.
Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung
manakala yg ketiga disambar petir.
Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya.







p/s..senaman otot muka baca lawak-lawak nie..hahahaha



teet::ngah menguyah roti..nyumnyumnyum

~Iran Berjaya Lancar Satelit Kedua~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


GAMBAR yang dikeluarkan oleh Kementerian Pertahanan Iran merakamkan roket Saffir yang membawa satelit Rassad-1 berjaya dilancarkan ke angkasa kelmarin. Satelit ini boleh berputar 15 kali mengelilingi bumi setiap 24 jam. - AFP



TEHERAN 16 Jun - Iran berjaya melancarkan satelit kedua buatannya, Rassad 1 (Pemerhatian) ke orbit, lapor saluran televisyen berbahasa Arab, al-Alam, semalam.
Iran melancarkan satelit pertamanya yang digelar OMID (Harapan) pada Februari 2009 untuk tujuan kajian dan telekomunikasi.Rassad 1 telah dilancarkan ke orbit sejauh 260 kilometer dari bumi menggunakan roket Safir.
Pelancaran tersebut dilihat sebagai satu pencapaian terbesar sempena ulang tahun ke-30 Revolusi Islam 1979.
Iran menyifatkan kejayaan program angkasa lepasnya itu menjadi kebanggaan rakyat.
Satelit itu akan digunakan untuk memancarkan imej dan untuk perkhidmatan ramalan kaji cuaca.


 
 
 
p/s..bangga terasa, sebuah negara islam..:-)
 
 
 
teet::besh kan kalau dapat ke bulan..weeeeeeeeeeee

~Minggu Untuk Mengajar Pewut~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


credit pic mkcik gugle..:-)



Back to healty breakfast la pulak sekarang nie
asyik breakfast pepagi nasi lemak, nasi minyak
meehun, kuew tiow, nasi kerabu, semuanya heavy
breakfast dengan santannyer, minyaknyer, c'ne la jue
nie tak montel sekarang nie, aishhhhh


So today, breakfast roti++susu
hope berterusan la sampai Ramadhan nanti
hope kuat dengan dugaan-dugaan yang datang
lagipun nak ngajar pewut nie, berlapar sikit, asyik
penuh dan tegang jeak..muahahahaha.
Bulan Ramadhan pun da tak lama kan, lagi sebulan
lebih lagi kita makan siang, pas nie makam malam la plak
yea..so ade lagi tak yang belum Qada' puasa tu
cepat-cepatla settlekan hutang yea..t tak pasal-pasal
kena double ganti n bayar fidyah lak..huuuuuuuu




p/s..nak tengok ketahanan pewut muncit nie..lagipun petang balik keje mam gak kunk..so pepagi biarla bekfes yang healthy sikit..:-)


teet:: kalau cite bab makan, ohhh miss my mum nyer masakan..weeeeeeeeeeeee

Sunday, June 19, 2011

~Happy Father's Day::Ja Windu Arwah Ayah~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)






Sunday 19hb June 2011, happy fatrher's day to
all father in this world, u lucky to have someone u can call
ayah, abah, daddy, bapak or whatever, but it's same means.
so Happy Father's Day to all Father in this world...:-)



Bagi Jue lak, selamat hari bapa untuk arwah ayah,
hope ayah tenang dan bahagia di alam sana,
tak terasa da nak masuk 8 tahun ayah pergi tinggallkan kami
Alangkah indahnyer dunia ni, andai ayah masih ada pasti hidup 
ja akan lebih bermakna, tentu banyak perkara-perkara yang boleh
kita lakukan bersama, terasa sangat kehilangan ayah, now ja cuma
ada emak dan adik jeak untuk teruskan kehidupan yang penuh dengan
dugaan dan cabaran nie, InsyaAllah ayah tetap dihati ja selamanya..:-)




p/s...hargailah orang tua kita selagi mereka masih ada, jangan lupa wish happy father's day untuk ayah masing-masing yea..:-)


teet::miss arwah ayah sesangat..AL-FATIHAH untuk arwah ayah..AB RASHID Bin PENGHULU MAMAT..:-(

Saturday, June 18, 2011

~Dalam Hati..ada Keliru dan Buntu~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)   



Entah dari mana hendak bermula, diri sendiri pun
masih keliru dan buntu, jalan mana yang sanggup dipilih
jalan mana sangguh dihadapi, jalan mana yang terasa baik,
jalan mana yang membuatkan semuanya bahagia..
Ya Allah..ak betul-betul keliru dan buntu sekarang nie..


Damai Hati, sudah terasa terlalu lama ak tak rasakan
damainya hatiku, terasa sesak di mana-mana, terasa
tak kecukupan ruang udara, terasa yang maha keliru,
antara berani atau tidak, antara wajar atau tidak,antara
wajib atau harus, antara senang atau susah, jalan mana yang
harusku pilih, jalan yang akan membuatkan semua yang
ada disekelilingku bahagia, sumpah Ya Tuhan ak sangat
keliru dan buntu..bantu la ak Ya Allah..Tunjukkan ak
jalan mana yang harusku pilih..:-(



p/s..terasa down sesangat, ohh susahnyer nak memahami hati sendiri.. apalagi hati orang..:-(


teet::sangat banyak dugaan untuk bulan ini, terasa mahu saje lari dari segalan-galanyer...:-(

~Tolong Jue click ye all..LOVE u more~