Friday, April 29, 2011

~Kepenatan menghabiskan kerja~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


Sangat kebizian membereskan semua kerja, last day working, tomorrow da coti-coti, weeeeeeeeeeee. Ketidaksabaran dalam menghitung jam-jam berlalu, akhirnyer sabtu tiba jugak, tapi besokla kan. Aduh sakit betul belakang jue nie, penat+++sengal-sengal rasa, yelah duk mengadap pc jea dari tadi, tapi Allhamdulillah, berbaloi-baloi sangat tekun mengadap keje today, akhirnyer semua dapat dibereskan.


jam da kul 5, da ada antara kita yang da balik kerja kan, tak pun da ada yang bertolak balik kampung, tak pun menuju ke destinasi percutian masing-masing, yela, kan cuti lama 3 hari. Lama ke 3 hari?? lama ok, jangan tamak-tamak, da cukupla tu 3 hari, kalau 2 hari jea tak ke frust kita. Nasib baik 1 Mei jatuh hari ahad so dapatla kita cuti lama kan, up lagi sehari, hehehe. Tapi jue up lagi sehari hahahahaha, uiks jangan jeles-jeles ok, bukan lama pun, just up sehari jeak, kenapa?? saje up sehari, da balik kampung kan sekali-sekala, biarla berlama-lama kit kat sana, barulah syok nak berjimba-jimba dengan family..weeeeeeeeeeeeee

eeeeeee lenguh sungguh belakang jue nie, balik nak kena sapu ubat nie, tak pun wat senaman-senaman ringan kit, cehhh cakap jea jue nie, padahal balik rumah terus terlentang kat tilam, kunun-kununyer kepenatan sangatla tu, padahal pemalas.kahkahkah ade ak kisah???bukan ada laki pun nak kena jaga makan minum semua, bujang ok, time nie la nak lepak puas-puas, nak jadi pemalas ke pea, t da ade en somi, jawabnyer tak dapatla, kalau u all tak caye, u all tanyerla orang yg da kahwin tu, confirm diorang akan bla bla bla bla bla bla tanpa henti untuk menunjukkan betapa betulnyer cakap jue..hahahahahaha sila setuju ok kepada sape-sape yang ade en somi tu...weeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

aishhh penat sungguh nie, menghitung jam, detik demi detik, da cam lagu la plak kan, ready-ready untuk menghilangkan diri sekejap lagi, selamat bercuti kepada semua yea, happy labour day all, semoga selamat sampai ke destinasi yang dituju..aminnnn dan INSYAALLAH.



p/s...barang-barang hape pun tak kemas lagi nie...huuuuuuuuuu


teet:::Indahnyer andai da ada kat kampung masa nie..weeeeeeeeeee

~Akhirnyer..Jumaat yang Barakah tiba juga~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


Jumaat yang barakah, penuh dengan kerahmatan akhirnyer tiba jugak, indah hari nie, cuaca tak terlalu panas, sekejap cam teduh, sekejap matahari memancar cahayanye yang terang tu, pendek kata indahla hari nie, Allhamdulillah syukur kita masih lagi di beri kesempatan untuk menghirup udara di bumi Tuhan nie, aminnn

Jumaat hari nie, bermakna hari nie sesiapa yang ikut perekembangan putera di raja British, Prince William, hari nie dia akan mengahwini cinta hatinyer Kate middleton, wahhhh confirm la grand and continental kan majlis nyer, da tentu-tentula, kata anak raja yang kawin, orang biasa pun sekarang nie kawin mengalahkan anak raja, ini kan pulak anak raja betul, da wajibla terlebih grand gitu, weeeeeeeeeeeeeeeee. Tertanya-tanya kan kita, mahkota mana yang akan dipakai oleh kate nanti, adakah Queen Elizabeth akan meinjamkan mahkotanyer?? sama-samala kita nantikan petang nanti, semuanya akan terjawab.

perkahwinan yang dinanti-nanti seluruh dunia, Prince William and Kate Middleton



ehhh u all da bekfes????jue baru nak mengisi pewut jue yang muncit nie, hah???menu pea??pewut muncit jue nie, of cozla nak yang heavy-heavy nyer bekfes, barula dia tak buat konsert rock lagi, jue pun ley la buat keje dengan hati yang tenang dan gumbira, hahahaha hah??bekfes pea??yela yelah..jue mam nasi lemak++rendang ayam k, heavy kan???biasala bawak ke petang terus, bekfes++lunch. Kunk da petang nak masuk malam, pewut muncit jue nie mulalah buat konsert dangdut dulu, da tak isi jugak, jawabnyer konsert rock pun berlangsungla dengan gilang gemilangnyer, hahahaha melantak jea keje jue ni tau..aishhhh badan habisla t..gumuk-gumuk cam anak gajah...huuuuuuuuuuuuuuuu

pagi- pagi jumaat nie orang cakapla kan, tak payahla celoteh lebih-lebih, t hilang barakahnyer. k all nak habiskan nasi lemak++rendang nie dan sambung kerja-kerjaku..nak settlekan semua borderaux-borderaux..weeeeeeeeeeeeee



p/s...nak tengok perkahwinan Prince William and Kate, tapi kerja kan, so tak dapatla, sape-sape nak tengok, siaran langsung ada kat ntv7 kalau tak silap jue..huuuuuuuuuuu


teet::::terbayang-bayang kalaula dapat kahwin dengan anak raja..hehehe

Thursday, April 28, 2011

~Makan Malam kat Semambu~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


aii all, u all semua da dinner???jue baru balik dari makan kat luar, emmm lewat kan jue makan, cam ne la badan tak montel, lemak da sana sini terkumpul, orang lain makan before tujuh malam, nak kurus jaga badan semata, tapi jue, kul 9 baru pas dinner, aishhh sendiri mau ingatla mek jue, tak kan ko nak tunggu paha berlaga paha, pinggang da gelebeh, badan da tak de cutting baru nak teringatkan diet kot. ala, ok lagi nie kan, yang pentingnyer tak sampai lagi tahap tu kan, kunun-kununyer selamat lagi la nie kan..tak de la termasuk kategori gumuk lagi pun.huuuuuuuuuuuu
 
Tadi jue dinner kat semambu with cdia n his friend, emmm not bad la, tapi serius jue cakap, kesilapan betul when jue order nasi goreng paprik, memang tak bape sedapla, huuuu nyesal rasa, cam tak berpuas hatilah makan tadi, ikutkan pewut muncit jue nie, da nak merajuk da tadi, tapi kenalah habiskan nanti cdia bising lak if tak habiskan, tapi da tak boleh nak paksa da tekak untuk terima so, jawabnyer tak habisla kan, makan pun sepah-sepah dah, kununyer tunjuk perasaanla tu kat tauke kedai, padahal tauke kedai wat tak tau jea, kesian ko mek jue..huuuuuuuuuuuuuuuuu

cdia lak makan nasi putih, sup tulang and kailam ikan masin, cam besh jeak menu itu, jue nak nyibuk jea ngan makanan cdia tadi, tapi dia lak suh jue order lain, huuuuuuuuu sedey-sedey, baru jea nak mengacau, membernyer lak makan nasi grg biasa. Makan kat situ oklah, bukan sebab pea, murah coz kat situ area student ramai, tak kanla nak mahal-mahal da tentu-tentula tak laku k.

emmm sekejap jea, besok da friday kan, cepat tul la masa berlalu, tapi jue seronok coz lusa jue da nak lik kampung, weeeeeeeeeeeee. U all mesti bosan kan, yelah entry jue mesti ada pasal nak balik kampung, da tentu-tentu u all cakap, pea minah nie jarang sangat balik kampung ke???atau dia nie fikir dia sorang jea ada kampung???ke dia nie memang jenis yang kemaruk???ah lantak la u all nak fikir pea, janji jue da teruja sangat mau balik kampung terchenta nie, yuhuuuuuuuuuuuuuuuuu

bukan pea, i'm just miss my home and my big family k..ohhh alangkah seronoknyer bila berkumpul ramai-ramai, terasa dunia nie lengkap selengkapnyer, u all pun confirm happy kan if bersama family, cam tu gak la keterujaan jue when bersama mereka yang jue sayangi dan cintai lebih dari segala-galanyer dalam dunia nie..tapi of cozla jatuh no tiga, no satu tentula Yang Maha Esa dan diikuti Rasullullah S.A.W

eh da jauh sangat jue merepek nie, tapi moralnyer disini, sayangila keluarga yang utama, barula sayang pada yang lain menyusul yea, bukan apa, keluarga tiada galang gantinyer di dunia ni.


p/s...menghitung hari, detik demi detik, malam ni tak berapa panas, Allhamdulillah mungkin boleh tido dengan lena..InsyaAllah..:-)


teet:::::terasa nak g makan lagi la, tadi tu tak puas hati..hahahahahaha

~Akhirnyer..bernafas lega~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


Khamis yang sangat panas kat sini, pekena cendol or ABC confirm sangat melegakan tekak, tapi jue tak nak la minum ais, coz bibir tengah pecah nie, maybe suhu dalam badan dah terlampau panas, tu yang bibir sampai pecah tu huuuuuuuuuuu sakit ok, dan sangatla jue tak suka, da dekat time nak balik kampung nie,bibir lak jadi cam ginie, macam mana jue nak besarkan badan t kat kampung, nak la makan puas-puas masakan mak. Perut muncit nie confirm la mintak macam-macam nanti, da kalau bibir lak sakit,habislah terbantut semua benda, tak suka tak suka tak suka.

Now, jue da ley tarikh nafas lega. Akhirnyer semua keje da hampir settle..i means borderaux ok, two borderaux report almost done, just waiting to finalize and tomorrow will be sent to insurans. Tak nak la if tak siapkan awal-awal, nanti kat kampung hati tak tenang, duk terfikir pasal kerja jea, better jue settlekan awal-awal dan nanti balik kampung bolehlah berjimba-jimba dengan hati yang senang++gumbira.weeeeeeeee

lusa jue da nak balik kampung, sekejap jea da nak hari sabtu kan, serasanyer baru lagi sabtu..da nak sabtu balik dah, emm ada orang cakap kan, masa lagi cepat berlalu lepas tsunamai melanda jepun hari tu, betul ke yea???u all rasa???tapi jue da sedar lama da, before tsunami kat jepun lagi, jue rasakan masa terlalu pendek sekarang, ye la, balik keje da malam, rilek-rilek layan tv kejap da mengantuk pun mata, kita pun tido sedar-sedar da pagi, time untuk g keje la plak..begitula hari-hari jue rasa, kalau u all rasa lambat tak tau la kan..huuuuuuuuuuuu

emm malam-malam u all layan cite pea ye kat tv??jue nie jenis balik pasang jeak tv, if ada cite yang berkenan kat hati, baru sesungguh hati jue melayan, contohnyer cite-cite Allahyarham P Ramlee la, cite katun, memang jue sangat-sangat suka layan katun ok, ohhh narutoku syg..cehhh kalau tak, biarkan jeak tv tu ber-on selalu, off???time nak tido la baru jue switch off semua benda, kalau tak semua bagi terpasang,so moral di sini, janganla ikut perangai jue yang suka membazir tak ketahuan hala ni...hahahaha



p/s::kenapa yea, kadang-kadang kita terasa sunyi even kita ada bersama dengan orang yang kita sayang???


teet::::ngah duk fikir menu pea nak isi perut muncit nie malam nie..weeeeeeeeeeeeeeee

~Watak lelaki berubah-rubah~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)

Mood nak update blogg terchenta nie berkobar-kobar...hahaha..u all da bekfes???jue sental yogurt jea pagi nie...jaga kesihatan perut...u all jangan tak take bekfes lak..bekfes sangat baik untuk sesiapa yang mahu diet..weeeeeeeee

all.. kenapa yea lelaki nie perangai dia berubah-rubah...watak dia berbeza-beza gitu..dalam keadaan dan situasi..kalau gurl rasanyer sama jea...ke lelaki nie hipokrit or what???emmm jangan marah yea guys...just nak share pea yang jue lihat dan alami jea...hehehe

contoh terdekat cdia jue...if dengan jue..wahhh tersangatla cool...senyap jea..kekadang kalau keluar berdua..if we all g makan or g mall ke or mana-mana saja berdua...wahhh tersangatla gentleman la kunun-kunun..if dengan kawan-kawannyer..telebih talk active k...melawak jea...ada jea benda nak berbual..nak bertanya...nak itu nak ini...kalau dengan jue..kalau kat kedai makan tu...masing-masing buat hal sendiri ok.just pandang-pandang..cam da habis topik nak berbual...padahal ada banyak benda nak tanya...tapi masing-masing sibuk dengan handphone masing-masing..cdia sibuk msg dengan staff or kawan-kawannyer..jue lak sibuk bermsg ngan cousin-cousin jue...kekadang if fikir balik baik tak payah keluar.better duk rumah jea..yela sama jea...keluar ngan dia pun tak berbual jugak..dasyat kan...aishhhh

jue kalau da busan sangat tu..jue termenung jeakla sambil tunggu makanan sampai..orang kat kedai yang tengok..mesti cakap..pehal lak diorang tu...masing-masing senyap jeak..gaduh ke??ke bisu???pelik-pelik..tak payah pelik-pelik la...da memang cam ginie..hahahaha..kenapa yea macam tu???u all nyer bf ke suami ke apa ke nak call..memang cam tu ek..ke jue sorang jea yang kena cam nie..ce cite ce cite..

kalau dengan kawan-kawannyer..cdia sangatla different k...cakap banyak..melawak..berbual..cam tak habis topik dia nak cakap...kadang-kadang jue terfikir gak..nie cdia jue ke???ke orang lain???sampai cam tu jue pernah terfikir..tapi cdia nie pelik sikit perangai...memang dia nie pendiam sesangatla..kecuali dengan member-member rumah dia jea dia terlebih sudah...kalau kat luar dengan kawan-kawan jue atau kawan-kawan dia yang bukan serumah...totally perangai dia memang different..pelik kan???da memang cam gitu perangainyer...tersangatla malas nak bercakap..maybe ade emas dalam mulut dia kot...hahaha..ni kalau cdia baca habisla jue...weeeeeeeeeeeeee

if korang sama pernah kena cam nie...share-share la yea...macam mana nak handle lelaki cam ginie..bukan pea..kadang-kadang tu tekanan gak..makan hati berulam jantung pun de..alamak sebut pasal makan..pewut muncit jue da lapooo nie..tapi cam tak de moodla nak makan..bibir jue da bengkak nie..huuuuuuuuu



p/s....kesabaran amat tinggi diperlukan untuk mengahadapi karenah lelaki..aishhh


teet::::keje berlambak..tapi nak cari makanan dulu...isi perut muncit dulu..baru ley berjimba-jimba...hahaha

Wednesday, April 27, 2011

~10 Amalan Popular Tapi Songsang~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua...:-)


ngah godek-godek email nie...tetiba terbaca 1 artikel nie...cam besh lak...so jue share ok...:-)


Pernahkan anda bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan seharian. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya hidup orang lain.




Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-


1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka.
Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?
  
2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.



3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.


4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan diberi jamuan, kita rasa segan nak makan, malu-malu kucing kononnya malu dan beradab, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir. Perangai tinggal makanan tak habis dah jadi budaya orang kita.


5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.


6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?


7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? (Ini mesti ada tujuan lain!!!).


8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih bimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.


9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak memperhambakan diri padaNya segan dan malas.


10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah, kain hamis berbau. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.




Cukup dengan contoh-contoh di atas. Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaran agar hidup kita menurut landasan dan ajaran Islam yang sebenar bukan yang digubah mengikut selera kita.


Allah yang mencipta kita maka biarlah Allah yang menentukan peraturan hidup kita.


Sabda Rasullullah SAW: "Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat." (Riwayat Bukhari)


 
 
p/s...kekadang orang kita nie terlampau ikut adat daripada ikut agama..fikir-fikirkanla yea.
 
 
teet::perut muncit da mula terasa lapooooooo...huuuuuuuuuuuuu

~Break Time~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua...:-)


Refresh minda jap...moh layan nie...kita gelak ramai-ramai k...weeeeeeeeeeee



Barangkali kisah ini boleh menjadi renungan bagi kita,terutamanya yang ingin berumah tangga :


Alkisah, seorang pemuda miskin bernama Jamil, berasal dari Kampong PenganBota, Perak. Keluarganya hanyalah keluarga sederhana. Tidaklah disebut miskin. Ayahnya sehari-hari bekerja sebagai tukang jahit di kampungnya. Karena kegigihannya, Jamil berjaya melanjutkan pelajaran hingga ke UTP walaupun dengan perbelanjaan seadanya.

Semasa dipenghujung tahun kedua di kampus, Jamil jatuh hati pada seorang gadis bernama Raja Ayu Sofea, juga sama-sama kuliah di fakulti yang sama. Ayu adalah putri seorang tokoh korporat ternama di daerah Ipoh dan juga berketurunan diraja. Walaupun secara ekonomi, mereka jauh berbeza, namun itu tidak menghalang keduanya untuk saling mencintai. Jamil juga tidak calang-calang ketampanannya, memang ramai menggilainya, tetapi Ayu jadi idamannya.

Ayah Ayu yang mengetahui putrinya begitu mencintai pemuda kampung dari keturunan biasa, tak mampu mencegah gelora cinta putrinya. Maka, setelah keduanya lulus, pernikahan keduanya pun diselenggarakan dengan meriah. Pesta besar-besaran diadakan untuk mengiringi nikahan. Ayah Jamil yang tak punya banyak harta, hanya dapat memberikan bantuan sumbangan pakaian, langsir, sarung bantal, yang semuanya dibuat dan dijahit sendiri khas untuk pernikahan anaknya.


Bahagiakah Ayu bersanding dengan Jamil ? Bahagiakah Perkahwinan Mereka

Hanya Kerana Cinta???

Ternyata kebahagiaan mereka tidak berlangsung lama.


Tibalah saatnya malam pengantin tiba. Mereka berdua pun memasuki peraduan dengan bahagia. Namun,ketika Jamil membuka pakaiannya dan tinggal hanya memakai seluar dalam, berteriaklah Ayu dengan kuat, sebelum akhirnya pengsan tak sedarkan diri. Jamil masih dalam kebingungan dan tidak tahu kenapa isterinya histeria dan pengsan. Dilihatnya seluar dalam yang dipakai.


Aduh !!! Jamil lupa yang seluar dalam itu dijahit oleh ayahnya, dibuat dari kain bekas bungkus tepung gandum. Di tengah seluar dalam itu masih terpampang jelas tulisan, "BERAT BERSIH 25 KG".
Sudah tentu Ayu terus pengsan melihatnya. Ayu tidak dapat membayangkan seberapa besar isinya dengan berat.



moral of story....cinta tak kenal siapa..cehhhhhhhhhh


p/s...mood jiwang-jiwang..hahahaha



teet:::beshnyer if dapat basahkan tekak dengan ABC...weeeeeeeeeee
Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua...:-)


wahhh minggu salary dan minggu borderaux....aishhhh...kebizian tahap ketidak bolehan mau angkat kepala k...but jue curi-curi gak masa nak update my blog terchenta nie..cehhhhhhhhh..ala cam orang gian nak something tu..macam tu la keadaan jue dengan kesungguhan mau update blog sekarang nie...sila jangan tertekan dan confius k...huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

semalam after balik kerja...jue menuju ke pasaraya la...cari bahan..mau masak..isi perut jue yg muncit-muncit nie...coz..da dua hari jue abiskan roti cicah madu kat opis...balik kenalah masak..mana larat mam roti jeak..diet???tak de la buat masa nie..tak tau la bila nak diet..badan da kembang cam anak gajah da nie..kalau ditakdirkan anak gajah duk sebelah..dia pun confius...ye la...ehhh ni spesis ak gak ke..ha gitu la cik gajah akan terfikir..hahahaha

semalam menu jue simple jeak..sayur bayam masak air+++sardin masak sambal...weeeeeeeee sangat pedas sambal sardin...sampai meleleh-leleh peluh time makan..huuuu yelah dengan keadaan cuaca yg sangat panas ok..memang tak tahan..kenapa la cuaca sekarang teruk sangat panasnyer.

bangun-bangun jea pagi tadi..rasa cam bibir jue besooo jea...rupa-rupanyer cam nak pecah...cepat-cepat jue ke dapur amik sedikit garam halus..tepekkan kat bibir yang nak jadi mata ikan tu...huuuuuu pea maknenyer tu...kurang air dalam badanla..padahal...kat opis++rumah..jue kerjanyer duk togok air putih sampai kembung perut muncit nie...da berganda-ganda muncitnyer...aishhhh...rasanyer bukan sebab kekurangan air...tapi sebab cuaca yang maha hebat panasnyer nie..:-(

da banyak merepek-repek nie..amik mood nak starting buat borderaux pulak...weeeeee...marilah bekerja..bekerja dengan sesungguh hati...nanti balik kampung senang hati..berjimba-jimba dengan family..horeeyyyyyyyyyyyyy


 menu malam tadi...alasnyer surat khabar jea k...umah bujang..menu:: bayam+++sardin..weeeeeee

cuba tengok betul-betul...bibir jue sebelah kanan tu cam bengkak kan..huuuuuuuuuu


p/s....ehhh korang...cam ne nak kurangkan kepanasan yea...share-share



teet:::::lagi 2 hari k...tak sabar...pulang ke kampung halaman terchenta....hehehehe

Tuesday, April 26, 2011

~Belajarla Bersyukur~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua..:-)


kenapalah hidup nie perlu ada perasaan dengki mendengki..jeles menjelesi..aishhh bukan maksud sama ke ayat tu mek jue oiiiiiiiiii..kenapa yea...ada jugak manusia yang tak boleh tengok kita lebih sikit...kita up sikit..padahal kita bukannyer lebih banyak pun...pendek kata tak de lebih langsungla...emmm...macam mana yea..nak hadapi kawan yang macam nie..buat bodoh ke atau pea???

jue selalu terkena macam nie tau...ada jea orang yang dengki...tak boleh blah tengok jue senang sikit..confirm ada jea yang tak puas hati...kenapa???kenapa???kenapa??dah-dahla weiiii...ko semua da lebih dari ak...pea lagi ko nak???belajar-belajarla bersyukur...muhasabah diri...kalau Tuhan nak tarik balik segala nikmat-nikmat yang DIA da kurniakan kat ko tu...tak payah cakap banyak..sekelip mata jea boleh hilang ok...belajarla bersyukur beb...confirm ko tak rugi..malah bertambah-tambah murah rezeki ko nanti...sorryla...jue emo jap...bukan pea..da meluat sangat ngan perangai manusia ginie...aishhhhhhhhhhhh...tension!!!!!

kalau nak hidup lebih bahagia dan always berkat...jauhila dari berperangsangka buruk kat orang lain..hasad dengki tu tolongla buang jauh-jauh..belajar-belajarla bersyukur...hargai la apa yang kita miliki..sentiasa la bergantung harap pada ALLAH S.W.T...dan berdoa la banyak-banyak...:-)

kita fikir..hidup kita nie da banyak sangat hadapi masalah...tapi kita lupa...kalau tak de masalah...tak berserilah hidup..tak de lagilah tujuan hidup kita..sama-samalah kita hargai apa yang sudah kita miliki..kerana..semua nie hanyala pinjaman semata-mata..sama-samalah kita muhasabah diri kita..INSYAALLAH.




                                                  pinjam dari pakcik google...:-)



p/s....sangat meluat dengan orang xley tgok ak lebih nie...memang tak boleh blah r...huhhhhhhhhh!!!


teet:::::lagi 3 hari nak balik kampung....seronok-seronok...weeeeeeeeeeeee

Monday, April 25, 2011

~Layan P Ramlee punya cerita~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua..:-)


Insin malam memang jue nanti-nantikan...untuk pea???layan cerita P Ramlee la kat tv...tv mana???tv 2 la...yang langgan astro seronokla kan..selalu main cerita-cerita lama kat astro kan....yang tak de astro macam jue ni ha...tunggula setiap isnin malam...rumah sewa...tak de la jue nak masuk astro...buat rugi jeak...yela..siang kerja...balik rumah da nak maghrib...emmm kalau pasang astro kan rugi jadinyer...huuuuuuuuuuuu

semua cerita P Ramlee jue layan...cerita lama-lama nie tak jemu kita tengok...entahla..walaupun beratus belas ribu kali kita tengok pun still tak jemu...siap hafal lagi dialog kan...kihkihkih...pada yang tak minat tu tak taula kan...tapi jue cukup suka..sanggup cancel date ok..semata-mata nak layan movie P Ramlee nie...tak cukup minat lagi ke tu..sampai sanggup cancel date????hahahaha sorry yea u...malam lain kita ley jumpa gak kan....weeeeeeeeeeeeee

cerita-cerita P Ramlee yang tak kan jemu jue layan...emmm banyak-banyak...tapi yang paling terkesan..koleksi Doremi..Koleksi Bujang Lapuk..Koleksi Labu Labi..Nujum Pak Belalang...aishhh yang nie confirm tak kan miss la layan...siap leh ingat dialog lagi...bagi jue la kan...cerita-cerita P Ramlee nie kalau berkias tu..kiasan nyer sangatla dalam maksudnyer...secara halus dan menusuk kalbu...secara hiburan dia kenakan kita kan..cuba u all hayati dan perhatikan betul-betul drama dan dialognyer.

apa-apa pun ceria-cerita Allahyarham.. masih segar dalam ingatan kita kan...dan sampai ke hari nie..rasanyer tak ada lagi cerita atau movie-movie yang boleh menandingi kehebatan karya seni Allahyarham...tetapi sekarang nie Mamat Khalid ada cetuskan fenomena usop wilcha...semua jadi ikutan sesiapa saja dari kecil sampai orang dewesa...adakah karya Mamat Khalid...mampu berdiri setanding dengan karya Allahyarham P Ramlee...sama-samalah kita nantikan yea...:-)


                               pinjam dari pakcik google....weeeeeeeeeeee...hensem-hensem



p/s.....ternanti-nanti minggu depan cerita apa pulak...kehkehkeh


teet:::::panasnyer la aiii...nak tido pun rasa cam gerun jeak..kan besh if de air-cond...cehhhhhh tak habis-habis berangan...hahahaha

~Boy with hobby~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua..:-)


Bercerita pasal hobi kaum adam nie kan...aishhhh bermacam-macam hobi++bermacam-macam ragam++bermacam-macam karenah..bagi jue la kan...boleh berhobi-hobi nie..tapi janganla sampai abaikan benda-benda yang penting...emmmm ayat cam nak luah perasaan jeak nie...tak boleh blah...hahahaha

yelah kan....kalau yea pun cam taksub sangat...settlekanla hal-hal yang penting dulu...utamakan yang utama dulu..lepas tu nak berhobi sampai pitam pun tak de sape peduli k...teruskanla terduduk ke tertonggeng ke...mesti kaum-kaum hawa semua bo layan jea...asalkan settle perkara yang utama+++penting..tul kan all???tul tak???setuju jeakla dengan jue...of coz u all akan setuju sampai terlompat-lompat kan..bersungguh-sungguh gitu...hehehehe..good-good!!!

kadang-kadang sampai perasaan kita pun da tak terjaga kan...yelah...hobi...lagi penting..lagi utama...emmm kusut-kusut++tak ketahuan rasa jiwa...aishhhh..bagi kita orang perempuan nie...benda-benda cam nie seolah-olah beban kan...rasa tak sanggup nak hadapi...rasa cam benda hobi kaum adam nie cam salah satu perkara yang sangat besar bagi kita kan...yelah...nak ajak g mana-mana pun susah...kemaruk sangat dah ngan hobi tu...emmm..bagi kaum lelaki lak...diorang bukan amik berat pun perasaan kita...bagi diorang perasaan bagai tu..hal kecik...remeh temeh jea kan???tul kan???jangan nak membongak..ngaku jela pakcik-pakcik kaum adam semua.

bukan tak boleh nak berhobi-hobi semua...yea..memang orang perempuan faham...tapi jangan over-over k...banyak lagi benda lain yang lebih penting...ce orang perempuan taksub bagai ngan hobi masing-masing..emmm kalau yang da kahwin tu..jawabnyer tak berasapla dapur..anak-anak confirm tak terjaga..rumah confirm bersepah..macam-macam lagila..tapi orang perempuan nie bagus...kitorang pandai asingkan mana yg lebih penting dulu...pea orang cakap...balance ok...tapi kaum adam ada ke gitu...kalau ada pun berapa kerat jeak kan..tul tak??tul tak???baik ngaku...ngaku..huuuuuuuuuuuu

emmm so for all tak kira gurl or boy yang terlebih taksub pada hobi masing-masing tu..better sedar cepat-cepat k...jangan da sedar...tapi da terlambat...semua da hancur..masa tu tak payahla...hidup jeak la dengan hobi tu...confirm tak de sape lagi yang kisah...who care???lantak ko la derrrrr...da too late ok...so bangun-bangunla dari mimpi k...hidup nie biar ada balance...:-)


p/s.....cdia jue pun kadang-kadang taksub sangat gak dengan hobinyer...hobinyer apa???of cozla benda-benda yang berkaitan dengan bola...everything about ball...aishhhhhhhhhhhhhh


teet::::hobi jue....suka mengacau time cdia ngah kusyuk dengan hobinyerla...wakakaka..dan muke u..puas hati i ok..weeeeeeeeeeeeeeeeee

~Perubahan memerlukan Pengorbanan++Bimbingan++Ketabahan~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua..:-)

wahhh tajuk pun da bikin gempak kan????perubahan ke arah kebaikan memanglakan sangat baik dan dituntut..jue pun tersangatla mahukan perubahan...memng..da banyak kali jue mention utk melakukan perubahan...malah da pernah pun jue lakukan..tapi tu la sebagai manusia yang lemah...jue sentiasa kalah dengan keadaan...mungkin...tiada bimbingan..merupakan satu sebab yang besar kan...tapi apa-apa pun biarla diri sendiri seikhlas hati mahu berubah..bukan sebab desakan orang atau mengikut kehendak persekitaran...cehhhhhhhhh da start melalut...aishhhhh

perubahan yang jue maksudkan adalah dengan bertudung....tapi menutup auratkah seseorang andai bertudung tetapi masih menayangkan lekuk-lekuk ditubuh...bagi jue la...better bukak tudung daripada berpakaian macam tu...tapi klise kan...mesti u all akan cakap...eleh nak cover orang tak bertudungla tu...emmm memang bertudung itu wajib...yang tak bertudung dah terang-terang melawan hukum ALLAH S.W.T...jue sedar..terlalu sedar akan hal itu...jue sentiasa mohon kepada ALLAH S.W.T...andai jue bertudung satu hari nanti....biarla dengan hati yang ikhlas...biarla bertudung..menutup aurat dengan sebenar-benarnyer...teringin sangat berhijrah macam seorang kawan jue..mengenakan jubah n berpurdah...INSYAALLAH...moga ALLAH S.W.T permudahkan untuk jue ke arah itu...n moga saat jue bergelar seorang isteri...maybe satu hari nanti...(entah bilalah kan...perkara yang satu ini akan terjadi)..moga saat itu akan tiba jugak

yea...jue pernah mengenakan tudung pada awl ramadhan 2009 yang lalu...tetapi kembali tidak bertudung..bukan sebab pea atau suruhan sesiapa...tapi sebab jue sendiri...jue xnak jadi hipokrit...ah klise lagi jawapan...emmm ke opis bertudung..tapi kat luar kemana-mana still berpakaian yang sama...so lebih baik terus tidak mengenakan tudung jeak kan...tapi mesti u all akan cakap...kenapa tak pilih terus bertudung..kenapa terfikir untuk tidak meamakai...yea...sejujurnyer..memang jue tak seikhlas hati lagi untuk mengenakan hijab...thanks buat kawan-kawan yang sentiasa memberi nasihat..samade secara halus++memerli or whatever...sedikit pun tidak terdetik dihati jue untuk terasa...terima kasih yang tidak terhingga untuk nasihat++perli++atau dalam apa saja bentuk...:-)


p/s....tak selamanyer hati kita tetap...akan berubah jugak bila ada badai yang melanda...fikir-fikirkanla k


teet::::macam lapo lak rasa...tadi perut muncit nie hanya diisi dengan 3 keping roti sahaja...aishhhh....:-)

~Ahad yang busan+++kepanasan~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua..:-)


ahad yang sangat bosan for jue..indu gila nak berblog nie...huhuhu sedih..coz my lappy de problem..ngah kumpul duit..nak repair...suke suke+++sengal...cdia nyer lappy n broadband lok membernyer guna pulak...so..xdapatla semalam...duk kat rumah dengan busannyer..layan tv...masak..n lepak-lepak lagi..aishhh keburingan tahap cipanzi dah...hah??cdia???kejela...kuat sangat keje..tak de da masa untuk jue...huuuuuuuuuuuu...sedih-sedih...cehhhhhhhhhh

semalam u all mesti schedule penuh dengan aktiviti kan...jue banyak aktiviti gak...bangun kemas-kemas rumah...habis seluruh isi rumah jue kemaskan..kunun-kunun..nak bagi hilang busanla kan...tapi settle cepatla pulak...aishhhh...da mandi semua...jangan tak tau..perut muncit jue tak diisi lagi tu...da berdongdang sayang da pun..belum lagi...rilek-rilek layan jalan-jalan cari makan...akhirnyer pewut muncit jue nie da wat konsert rock...siap-siap..bawak cputet g pasar kat bandar...cari ikan tongkol...dalam kepala duk plan da nie..nak wat sambal ikan tongkol...weeeeeeeeeeee sedap-sedap...hehehe..:-)

da beli semua bahan balik rumah masak...settle masak...dalam kul 3 lebih lepak layan tv sambil isi pewut muncit jue nie..manja-manjakan dia la...sampaila ke malam...ha full kan aktiviti jue...cehhhhh busan+++sengal++poyos++burink cam cipan...semua de la...hah??keluar??tak la kan...kawan??tak de kawan nak ajak keluar...huuuuuuuu...cdia???emmm kebizian kemanjangan...so better jue buat hal sendiri daripada duk berangan dia nak ajak keluar k...aishhhhhh...kesian jue kan...apa nak buat...pasrah jeala...hahaha...cam pea lak melalut..pasrah la menyerahla..ngaku kalahla...mengarutla mek jue oiiiiiiiii




p/s:::::u all..tempat korang panas x???sini sangat panas ok..sampai tido pun tak lena...huuuuuuuuuuuu


teet::::semalam kat rumah....layan kartun sampai pengsan..hahahaha

Saturday, April 23, 2011

~Kepanasan++++kerimasan~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua...:-)


sangat panas cuaca....hari nie jea jue da beratus belas riban kali jue mandi tau...yelah...dengan tak kejenyer...duk umah jea...sangat panas..da la kat rumah jue tu xde air cond...so sabar jeakla...duk ulang-ulang mandi la jawabnyer...kawasan rumah lak xde banyak pokok...memangla da area pantai.dekat dengan TC(Teluk Cempedak)...tapi area rumah jue lindung lak dengan banglo-banglo yang kebanyakan milik org cina...emmm sampai angin pun tak sempat nak lalu atau singgah rumah jue tau...huhuhuhu


siang panas..malam pun panas...aishhh hujan pun kurang..kalu hujan datang tu kira sejukla sikit..xdela kepanasan sangat...huhhuhu...panas-panas nie kalau dapat berendam kat sungai tak pun kat kolam ke...ala pendek kata duduk jea berendan dalam air...ohhh alangkah indahnyer duniaku...cehhh berangan lak jue...emmm berangan jeala dapat kan..mana nak cari sungai malam-malam buta nie...buang tebiat lak mandi sungai memalam nie...hahahahaha


rasakan...cam nak tido dalam cputet jue jea malam nie...yelah...dlm cputet kan de aircond....huyehhhhhhhh confirm sejuk...aishhhh t dkata tak betul lak...yelah tetiba membuta kat dalam kete...tak de rumah ke budak nie...kesiannnn...t mesti orang yang nampak duk fikir gitu kan...huuuuu tak pun t orang lain fikir...buang tebiat nak mampus ke budak nie...duk melepak dalam kete sampai pagi...huwaaaaaaaaaaa....i tak gila ok...cuma i da tak tahan nak tanggung kepanasan cuaca yg panas melampau sekarang nie...huhuhuhu




p/s.....alangkah indahnyer kalau dapat minum ABC++mam tembikai...wahhh nikmat-nikmat...:-)




teet::::::jap ag nak g cari ABC...kahkahkahkah

~Menu today..kari ikan++sambal tempoyak++ulam timun...yum3~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua...:-)


baca title entry sendiri pun da bikin jue...mak aiiii sangatla laponyer ni ha...baru jea pas masak...t kunk kalau terus makan...habis melecurla jue nyer mulut...yelah..dah sah-sah makanan tu panas lagi kan...ni campur pulak dengan cuaca yang maha hebat panasnyer nie...huhuhuhu


u all mesti terfikir kan...lambatnyer si minah jue ni makan...bukan lunch lagi da...nak call pea ntah...ala...bukan saje-saje masak lambat..jue seram sebenarnyer nak keluar rumah cari bahan tadi...yelah...YA ALLAH...kat luar tu sangatla panas ok...drive pun pasang aircond...still jue rimas rasa...berpeluh-peluh...cam orang baru pas jogging jea keadaannyer..aishhhhh...sanggup jue tahan kelaparan nie...kesian pewut jue nie ha...konsert rock dari tadi lagi...lapar sangat nie sebab penangan jue makan pisang tadi pagilah...duk melabur jeak..sampai kempis++kosong dah pewut...so makin laporla jue...xde isi lemak da kat dalam....lemak kan ley cover if kita lapar k...ingat lemak tu xde gunanyer ke...nie fakta ok..jue baca dekat majalah rasanyer...tapi lupa majalah pea...t if jumpa jue sharing kat u all k...:-)


emmm jue rasa jue nak ready untuk melantakla pulak....menu jue today sangatla simple k...(korang confirm telan air liur da kan)...layannnnnnnnnnnn


***kari ikan+++bendi
***sambal tempoyak..(cili api+++tempoyak...digaul sekali...yum3)
***ulam si timun yang segar bugar...he3








sila abaikan nasi yang banyak tu...sebabnyer..jue nie memangla melantak banyak...hehehehe


p/s...jap lagi jue syer pic menu jue yea.....bawak bersabo tau...ahaks!!!!..pic cam blur...sebabnyer kena resizekan...lmbt sgt nak upload if tak resizekan..huhuhuhu




teet:::mam dululah yea...kebulur tahap cipan da nie...hahahahaha

~Makan Pisang untuk sistem penghadaman yang baik~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua...:-)


fuhhh nasib baikla hari nie jue tak keje...kalu tak..malula muka...yelah asyik duk ulang-ulang g toilet jeak...huhuhuhu...nasib-nasib...nie la penangan duk makan pisang...padahal bukan makan banyak pun..tapi belum masuk tengahari lagi nie ha...da beratus ribu belas kali da jue g toilet nie...memang dasyat penangan si pisang nie...aishhhhhh..jue nie jarang-jarang jea makan buah-buahan..maklumla duk menyewa...kalau kat rumah kat kampung lainla...penuh peti ais dengan buah jeak...kat rumah sewa nie pea yg ada...semua tak de...nanti beli buah kunk...busukla jadinyer kalau beli banyak-banyak..yela mana nak simpan???dalam alamari baju??ke simpan kat dapur???so jawabnyer beli utk makan dalam 2 hari la gtu...tu yang duk pulun habis makan pisang nie...bagi habis...hahahaha


pisang nie bagus sebenarnyer...bukan isi dia jeak...tapi kulit dia tu..cuba u all blender..pas tu buat masker kat muka atau jadikan lulur kat badan...confirm u all akan terasa kulit u all lebih halus dan cantik...better try k...tapi bila cakap bab pisang ni kan..aishhh jue suka betul dengan si jantungnyer...rebus...cicahkan dengan budu(orang ganu...mana ley dpisahkan dengan budu)..nasi panas-panas...ikan goreng++ikan bakar...fuyooooo tak sedarla..berpinggan-pinggan jue melahap nasi...tu yang badan da makin besar cam anak gajah nie...hahaha...it's ok pea...selagi cdia tak complaint yg jue da gumuk...cehhhh boleh gtu..agak-agakla mek jue...larat ke ko...bila paha da berlaga paha...adoiiii tidakkkk sangat takuttttttttttt!!!!!


so kesimpulannyer kat sini(cehhh macam syarahan plak rasa)...makanla pisang selalu bagi sesiapa yang ada masalah pengahadaman tu...alah yang susah nak melabur ASB @ ASN hari-hari tula...jangan tak nak ngaku lak...ramai yang tak dapat melabur hari-hari tau...bersyukurla sape-sape yang hari-harinyer melabur tu...jadi pengungjung tetap pak jamban ok...so yg rasa nak pulihkan sistem penghadaman tu..makanla PISANG...jgn cam jue dahla..duk balun pisang banyak-banyak..sampai da lembik nie...terlebih sudah jadinyer...huhuhuhu


nilah pisang yg jue duk mentekedarah banyak-banyak tu..:-)


pokok bisang berangan...(makan pisang nie..sebab tu jue kuat sangat berangannyer)hehehehe




yang nie yang sedia nak masuk mulut...aishhhhhhhhh sangat cantik colournyer...kuning keemasan gitu.


credit pic for google..:-)

 
p/s....dalam kepala duk fikir-fikir nak masak apa jap ag...idea-idea....come to me...cehhhhhh


teetttttttttt::::buat pengat pisang pun ok gak nie....tak habis-habis lagi dengan pisang...hahahahahaha

Maharaja Lawak - Minggu 4 - Nabil

Maharaja Lawak - Minggu 3 - Nabil

Maharaja Lawak - Nabil [Minggu 2] - www.nazwa69.net

Maharaja Lawak - Nabil [Minggu 1] www.nazwa69.net

~Peserta maharaja lawak pilihan saya~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua...:-)

MRL...aishhh tak miss lagi nie tengok...memangla otai-otai yang sangat lawak...u all layan tak???syokkk wooo layan...rugilah if korang tak tengok...besh...tapi bagi jue...yang jue suka layan lawak diorang adalah...kununnyer peserta yang ditunggu-tunggula persembahannyer...Jozan..Sepah..Jambu..n of cozla..pilihan hatiku yang utama..NABIL..bang Bil..oh lawakmu tersangatla besh n kebabommmmmmmmmmmmmmmm....:-)

emmm u all tentu nak tau kenapa jue pilih NABIL...sedangkan rata-rata member-member jue termasuk cdia suka si bujang SEPAH tu...of cozla sebab...NABIL seorang k...bak kata apek la kan...better ko bawak props lagi selute..daripada ko bawak GENG....yeahhhh jue setuju...lagipun...NABIL time buat lawak...cam spontan...cam diri dia da cam itu...tak de cam nak buat-buat lawak tu...now da masuk minggu ke-empat nie..team JAMBU macam makin besh tu...memang lawakla...hahahaha...tapi apa pun jue still pilih NABIL lagi...huyehhhh sebabnyer bagi jue lawak cnabil nie sgt creatif...n kadang-kadang kita tak terfikir pun dia akan buat lawak cam tu...jgn nak nafikan ok...setuju jeakla...he3..pea-pea pun chayokkkkkk-chayokkkkkkk bang BIL...:-)



p/s...jap ag jue post nabilnyer MHR lawak k...layannnnnnn...:-)

teettttttttt:::u all jangan lupa vote utk bang BIL k...weeeeeeeeeeeee

~Mood nak berblogging tetiba high~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua...:-)

Hari nie tak keje..duduk dirumah saja..pepagi buta nie...pepagi buta ke???bolehla untuk orang bujang cam jue nie ha...bukan de cik somi nak bangun awal-awal..ni kira awl da nie ha...kalau ikutkan kul 12 baru bangun...kuang-kuang-kuang...pecah lobang i...duk bangun awal-awal nie bukan pea...dari malam tadi ag hati n jiwa dan raga nie meronta-ronta nak update blog...aishhhh pelik-pelik...confius jugak nie...sampaikan...sanggup malam tadi call cdia...nak pakai lappy n broadband nie...cdia pun pelik..selalunyer jue xla ecxited lebih nak guna barang-barang dia...sampai dia pun tanya...pea u nak buat????xkan nak berfesbuk kot memalam buta nie...terus dengan lajunyer jue cakap...i nak berblogging la...cam gian nie...tersenyap n terpaku jap cdia...hahahahaha(ada mak kisah....lantakla u nak nganga ke pea...yg pntgnyer hasrat hati i terlaksana)...cehhh ayat xley blah.

nasib baikla jue da bangun nie...xsempatla nak cuci muka or pea...terus on lappy nie...update diariku syg nie...tetiba mak lak call...nasib ko da bagun jue...klu x..mampusla kena bebel...huhuhu...mak call katanyer ada senaman erobik kat kampung nun...huyooo dasyat mak jue...erobik seyyyy..jgn marah all...katanyer lagi org kesihatan datang kampung mahu checking mokingla samade kampung bersih atau tak...ala pasal kempen banteras nyamuk aedes tu...u all pernah dengar tak...uiiiii dasyat...kampung jue nie kira da luar bandar tau...sampai jugak orang kesihatan tu....kira nie banteras secara besar-besaran betul nie..good job!!!really i like!!!

tapi kan kesian la kat mak...katanyer tadi semalam dia sesorang jea bersihkan kawasan rumah...sampai xpergi mana...yelah..jue jauh kat sini...macam mana nak tolong mak kat sana kan..huuuuuuu kesian mak...maklumla jue nie dua beradik jeak...adik????jangan ditanya chero tu...aishhhhh langsung tak boleh diharap...tu la...masa kecik-kecik dulu terlampau manja...da besar pea lagi takla nak dengar kata...emmmm pea la nak jadi entah...nasihat pun still sama jugak...ehhh u all de tak cara-cara nak handle budak yg degil n tak dengar nasihat nie...share la dengan jue...mode:::sedey..:-(...dah macam-macam cara da guna...tapi still gitu jugak lagi...agaknyer ikut perangai sape la entah...nak kata ikut perangai jue...jue nie...sangatla mendengar kata tau...kalau mak suruh tu buat..mak suruh nie buat...pendek kata kalau da ada kat kampung tu..tak payah tunggu mak suruh...semua jue bagi settle...mak just rilek jeak...agaknyer la all...tu la perbezaan antara boy ngan gurl kot...tapi de gak pea boy yg rajin...so macam mana???how???emmm letih fikir!!!!!

bila tak keje nie busan pulak..yelah..dalam kepala duk fikir...pea nak buat yea hari nie????emmm jawapannyer tentula drumah saja...bersihkan rumah???clearkan dapur???emmm semua tu petang semalam after keje...jue terus kasi bersih...clean n clear lagi ok...so...pea nak buat???cuci baju??tu pun da settle..tinggal tunggu nak angkat jemuran n lipat...kering pun tak lagi ok...aishhhh bosan la jue..jawabnyer...tengok tv...berblogging n berfesbuk jeakla today...hehehehe suka++happy++sengal.
pewut???ohhh tidakkk...pewut kena isi...kang buat konsert rock plak if tak dilayan...untuk pagi nie...ada roti++pisang++nasi dagang...ha kira kenyangla tu melantak...hehehehe..petang sikit g kat pantai selamat kat nelayan sana...carilah apa-apa untuk dimasak...ikan ke udang ke ketam ke...semua ada..tunggu pilih n bayar..balik kita memasakla utk sape????utk pewut kesayanganla...kuat makan????itula jue...jangan jeles ha..




p/s...u all mesti terfikir..asal jue update blog jea confirm de pasal makan..biasalh..jue ni kan kuat melantak..:-)


mode:::kunn nak cite pasal bang Bil lak...eppyyyyyyyyyyyy...:-)

Friday, April 22, 2011

~Ciputet merajuk~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua..:-)

Alkisahnyer terjadi malam tadi...masa jue keluar nak isi perut la..jue memang tak boleh dipisahkan dari makanan k...ingat jue...ingatla makan...kalau makan..double-double confirm ingat kat jue...hahahaha..biasalah nak membesarkan lagi badan nie..untung-untung leh kalahkan anak gajah...klu sebut gajah...(ingat lak lawak si sepah dalam maharaja lawak episod 2..kelakor kan...hahaha)...tapi pilihan jue..tetap bang bil ku sayang..cehhh...Nabil ok...lagi marvelous lawaknyer...creatif..inovatif...semua-semua tif la jue bagi dia..weeeeeeeeeeee...:-)

da makin melalutla jue merepek meraban nie ha...sedih sebenarnyer..cputet jue nie la..suka merajuk tau..yelah..jue jarang sangat belai-belai dia...tapi g mana-mana duk heret dia sekali ikut...huhuhu..agaknyer sebab tu dia merajuk kot...cuci dia dulu rajinla....hari minggu duk belai-belai n cakap-cakap ngan dia..sekarang da xde masa...awal bulan jea...tangan orang lain yang duk membelai dia...tu yang dia merajuk tu...pea nak buat..kat rumah jue da tak de getah panjang tu...so macam mana jue nak basuh...ce cite ce cite...huk3..kemuncak merajuknyer malam td..masa nak keluar...tak dapat start la...cputet nyer battery da king kong...da kondem...rupa-rupanyer...air battery da kontang...aishhh pakai jeak kete...tapi semua benda tak checking meking...(ehhh da hantar service perodua ok...apa perodua cheking meking masa service pun jue tak tau...huhuhu)

nasib baikla cdia pandai kokang-kokang...so bukak battery...guna battery member dia...letak kat dalam cputet jue...baru leh start...n then pakaikan balik cputet dengan my battery..after settle semua..tetiba cdia suh bukak pagar rumah...katanyer nak cuci enjin...bebel dia sbb enjin kotor katanyer...aiii u..baru nak belek-belek ke...u da tau i nie tak reti bab-bab kete nie..selama nie u tak nak lak belek-belek...emmmmm
so cdia cuci enjin..n first time jue tau..dalam area enjin-enjin tu rupanya boleh kena air...aduhai sangat tak ketahuan jue nie...memang serius tak tau...lagila cdia pot pet pot pet...katanyer..ingat selama nie duk mention-mention cuci enjin tu..u ingat cuci cne...basuh ngan air la..tak kan lap-lap jeak...aiii bernanah telinga kena bebel..lagi-lagi perut ngah wat konsert rock(sebab terlalu lapar...da tahap kebulur).

Allhamdulillah akhirnyer cputet da ok...kalau u all de baca..dulu jue pnh share kat cnie pasal cputet nie dlu pnah sekali after service petangnyer battery king kong...huhuhu..means da 2 kali la cputet nie de problem pada battery...ke jue yg tak pandai jaga????ke battery yg sememangnyer problem???ke sebab air battery tak cek????macam-macamla sebab...de member jue suggest pakai battery kering jea...2 tahun sekali buang...tapi sayang pulak..coz battery sekarang kan original...rasa rugi lak...tapi kalau sekali lagi cputet merajuk..n tunjuk perasaan dengan cara yg sama..nampaknyer..kena tukarla kan...huhuhuhu



sedikit pic kejadian seram malam tadi...hahahahaha

battery sebelum dicabut

                                                    cdia ngah kokang-kokang

                            battery berjaya dkeluarkan...kering kontang airnyer               
                        
                                                 cdia ngah cuci enjin...emmmm


p/s...pagi tadi risau gak..takut buat hal lagi...nasib baik semuanyer ok...ALLHAMDULILLAH..:-)


teet::::if u want use a car...better u think about this wisely...coz if problem sangat banyak duet u akan terbang bak layang-layang....hahahahaha                                

Thursday, April 21, 2011

~Continue Entry Sebelumnye~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua..:-)

khamis yg sekejap mendung sekejap panas...cuaca macam da tak stabil sangat dah sekarang nie..korang tak rasa gerun ke???minggu nie minggu busy jue...tapi yang jue tak sangka tu...busy-busy pun sempat ag duk cari masa nak update blogku yang terchenta nie...sebab da lama sangat tak aktif cam dulu-dulu..yela..duk sibuk berfesbuk jea...sampai lupa habis nak berblogging...walaupun jue tau..tak de pun yang nak baca blog jue nie...biorla..asalkan jue dapat luahkan isi hatiku di sini..de jue kisah xde orang nak baca atau jenguk...asalkan de peluang+++tempat nak luah perasaan dah...cerita kat manusia-manusia tak guna gak...baik merepek meraban kat sini jeak...tak de sape terasa atau apa kan...betul x??betul x??he3

sebenarnyer jue nak cerita cerita pasal makan nie...aishhhhhhh asyik makan jea mek jue nie...biorla..selagi dapat makan..makanla selagi boleh..nanti bila da sakit...bau makanan pun jue tak nak hidu lagi...tu la jue bila da sakit...sesape yang baca entry blog jue semalam..last word jue de mention..'ngah fikir malam kunk nak makan kat mana'...ha nie yng jue nak sambung nie...malam semalam makan kat luar lagi..dengan sape lagi...cdia la...tapi dengan kawannyer sekali...ala bertiga lebih baik kan..bukan bertiga masuk si setan tu...tapi bertiga...manusia biasa...hahahaha...tapi sebelum isi perut tu..we all ke EC mall lagi...cdia nak install games yang dibeli malam sebelumnyer tu kat kedai yang dia beli games tu la...sebab da cuba install sendiri tapi tak dapat-dapat...confius+++pelik..susah sgt ke nak install????emmm

so da settle semua benda yang nak dibuat...install games bola++beli pea yang nak dibeli..we all cari port utk isi perut masing-masing yang dah berdongdang sayang nie...aishhh jue lagila lapo..last isi perut nie waktu pagi..cubalah bayangkan...macam manalah tak dondang sayangnyer...semua jenis lagu da de nie...cuma tunggu tekan button choose jea..dah-dah..merapu++meraban dah ak nie...aishhhh..hari nie pun disebabkan kebizian alah-alah komunis dah...jue bekfes+++lunch sekali kul 12 tadi...melantak 2 keping roti canai yang telah dibelanja oleh adjuster opis jue yang semuanya baik-baik hati nie...tochee tochee...tima kasih daun keladi...lain kali boleh belanja lagi...ceh berpantun lak ak...hahahaha.



p/s...oklah..da penat merapu++meraban kat cni...nak g tunaikan kewajipan jap...:-)


teet::::utk kekawan yang ada terasa hati ngan jue..jue mintak maaf yea...(confius...asenyer xde buat salah kat orang...tapi tak pela..tak rugi say sorry kan...untung de la...he3...:-)

Wednesday, April 20, 2011

~Kehulu-kehilir and Dinner kat Midnight~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua...:-)

Minggu nie sangat penat rasanyer..lebih-lebih penat dalam 3 hari nie...sangat tak terkejar rasanyer...assign case yang berlambak-lambak...buat billing...submit call...aishhhhhhhhhh penat-penat...penat yang sangat-sangat penat...emmm tak peala..da tanggungjawab kan...kenalah buat dengan ikhlas...cehhh...:-)

dalam penat-penat pun...balik kerja...malam still keluar lagi...bukan g mana...g isi perutla...besarkan badan..serius semalam busy yg amat..kul 12 thgari baru sempat mengisi perut yg duk berdendang lagu dondang sayang nie...tu pun di isi dengan 2 keping roti canai...kira breakfast++lunch sekali la..kesian jue...yg lebih penting kesian pada perut jue nie...he3

malam kuar dinner kat midnight dengan cdia la...cdia pun belum isi perut jugak sebab terlebih busy atau saja-saja buat busy..tak taula kan...nie kalau cdia baca...abisla..ala ngusik u sekali sekala peala salahnyer kan..u tak marah kan???tak kan???kih3..yg kelakarnyer..first-first keluar..we all tak tau la nak isi perut kami nie kat mana kan...habis satu bandar round...alih-alih cdia cakap...ke midnight jugakla kita nie nampaknyer...jue tak kisahla mana-mana kan...tp klu pilih midnight rasa nak lompat-lompatla la...maklumla tempat idaman ci tekak n perutku nie..plan nak mam ikan...tapi cdia da g survey ikannyer..mak aiii sangat-sangatla besar..makan berdua..jawabnyer..memang tak habisla kan...so daripada membazir...we all just order ini menu sahaja..:-)


sup tulang++perut..(peberet cdia)..kailam ikan masin++sambal belacan..nasi putih 3..1 nasi tambah..ha3


after perut masing-masing dah menyanyi dengan riang dan ria..we all menuju ke Ec Mall la pulak..tetapi sebelum tu...pick up member cdia dulu dirumahnyer...kata cdia nak beli something..jue tak bertanya banyak just ikut jea...ala pea susah...ikut jea kaki nie melangkah dengan penuh gagah...maklumla perut pun da kenyang kan..pea salahnyer ikut jeala yea..tak rugi pea-pea pun..lalalalala..tetiba macam terkejut...cdia masuk ke digi...aishhh rupa-rupanya broadband yg nak dibelinyer...isk3...so lengkapla package...laptop n broadband...tapi jue suka coz...dua-dua hartanyer itu ada bersama jue...he3...nie yg sayang lebih nie..:-)


package lengkap...laptop+++broadband...(gumbira hatiku)..asal jue lak yg terlebih happy...confius????hahaha


penat da merepek nie...nak g menunaikan kewajipan sekejap...hope tak jemu la layan jue merepek kat blog nie yea...:-)

p/s...duk fikir...malam kunk dinner kat mn plak...wakakakakakaka

Monday, April 18, 2011

~Weekendsku..:-)~

Assalamualaikum..:-)
Salam utk semua...:-)

Isnin yg tersangat bz utk jue...maklumla...sesorang kat opis...officemate lain..berjimba-jimba kat vietnam lagi..rabu baru diorang masuk opis...so kena kejar-kejarla today...sibuk-sibuk pun...jue still xley tahan..nak update gak blog terchenta nie...he3...:-)

after lik keje sabtu hari tu...jue n my frenz...si ain...kitorang lepak-lepak sambil mam..beli jeak..tapau n makan kat umah jue..sambil bercerita macam-macam cerita...sampai kitorang da penat..perut kenyang..so masa utk membuta la...mesti korang cakap...cehhh busan jea aktiviti...kah3...memang pun...lalalala..:-)
malam kitorang kuar berjimba-jimba...lepak-lepak.
malam tido da lewat..tapi kena bangun pepagi coz nak g pasar pagi kat bandar...si ain...da gian suh jue masak...talapia tempoyak...aishhh kecur air liur dengar...korang pun mesti terliur kan...ahaks..kitorang ke pasar pagi dalam kul 10 lebih...:-)

so menu ahad yang indah..:-)

1) Talapia tempoyak
2) kacang panjang digoreng
3) Daging masak kicap

emmm marvelous...sehingga menjilat kuku kakiku...hahahaha..after lunch...si ain kuar dengan kawannyer ke bandar...jue kemalasan nak follow...so jue membuta sampai ke maghrib...aishhh...sebelum maghrib bangun..ting tong jap kepala sebab tido petang...aishhhhhhhhhh..malam dlm kul 8...jue ke pasar dengan c dia n srg kawannye...c dia mau cari buah mangga muda...aishhh suka sgt mam asam...pelik-pelik..selalu girl jeak yg suka asam-asam...nie terbalik lak...kawannyer pun confius...hahaha...biarla da cdia suka kan...xkan nak ckp..opssss...jangan-jangan...jangan melantak...xbaikla kan..so biarkan la dia menikmati asam kegemarannyer...he3...:-)

after tu...dalam kul 10 lebih...terus ke kopitiam...pea lagila kan da malam-malam gitu..tentulah melayan bola...jue lak melayan on9 sambil-sambil mam abc mangga longan...mangga lagi...hahahaha..sedap tau...kononnyer melantak desert la lepas mam nasi malam-malam kan..xtau..badan da montel cam anak gajah da nie..tu pun xsedar-sedar diri lagi..aishhhh jue jue...monolog hati...emmm...terfikir gak da gumuk nie...tapi now nak elak makan d waktu malam sangatla susah payah...hahaha...pea la nak buat nie..t semua baju suar da xmuat baru terhegeh-hegeh kononnye nak dietla kan..ceetttttttttt..aiii bilalah nak kurus macam model-model nie..hahahaha berangan lak ak...lalalalalala

emmm ain still tido umah jue lagi malam tadi..coz dia gerak lik muadzam pepagi buta...aishhh minah tu..rajin bebenor drive jauh-jauh...Allahmdulillah dia selamat sampai dengan jayanyer walaupun tadi dia msg kat fb..mengantuk giler-giler n hampir-hampir terbabas...bahaye!!!huk3...jue pepagi da bangun masak mee grg basah..wahhh tersangatla rajin kan...eleh padahal masak ikut mood...klu rajin..rajinla sangat...klu da datang perangai malas tu..hari-hari melantak kat luar...pea la nak jadi ngan ko nie jue...malas cam tuuutttttttt...huk3



sedikit pic d snap utk santapan mata...layan...:-)


                         tangan c ain duk tunjuk besh...tp xnampak abis..keh3

                         ni bekfes jue merangkap lunch sekali...yummy-yummy


emmm dalam duk happy-happy...jue terima dua kejutan...malam tadi n pagi nie...huk3...malam tadi kejutan yang amat bila member jue msg gtau wife member meninggal masa due...Innalillah...n sekali lagi pagi tadi when masuk opis...berita kematian lagi...adjuster company jue...menyahut panggilan ILAHI pada hari sabtu...Innalillah sekali lagi...sangat sedih n sayu....for deuce...hope ko kuat n tabah!!!for family officemate...moga sabar dalam menempuh dugaan...:-(



p/s:::patutla minggu lepas jue rasa cam sayu-sayu jeak...rupanyer akan de khabar buruk..hope yg kehilangan insan tersayang selalu tabah n kuat!!!Allah S.W.T...lebih sayangkannya..

teet::::xsuka dengar berita yang sedih-sedih...:-(

Saturday, April 16, 2011

~14 hari lagi~

Assalamualaikum..:-)
Salam utk semua..:-)

sabtu yang panas terik kat sini..rugi lak jue xcuci baju semalam...semalam rasa xlarat sangat sampailah sekarang...balik rendam dulu baju-baju kotor..nampaknyer balik keje nie kenalah cuci...t rendam lama-lama hapak pulak baju t...maklumla..cuci pakai tangan...manalah ade mesin basuh...so sendiri mau ingatla...t baju hapak jangan bising pulak..marah kat diri sendiri..emmm...xberapa nak ok la...kat bawah area perut terasa xselesa...menyucuk-nyucuk jeak...kenapa yea...huk3...sangat xselesa...aishhhh..pelik...xkan sebab lampu merah...tapi da nak hujung-hujung dah nie...nak lelapkan mata pun xselesa...da tuang sebotol minyak pun still bangun pagi terasa cucuk-cucuk gak...huwaaaaaaaaaa....nape ngan saya????takut-takut!!!gerun!!!

emmm pea plan u all today...jue xde plan pun...just tunggu my friend datang sini..katanya nak lepak dgn jue hari nie sampai petang besok...suka-suka+++eppy+++gedik+++gatal+++xboleh blah...ha3..da lama xberjimba-jimba ngan dia...stay sini jue xramai pun kawan...sedih jeak ase...xde yg nak kawan ngan jue..hahahaha...(alah padahal ko tu yg xnak berkawan ngan org..duk berkepit jeak ngan cdia tu...xjelak ke ko???)aishhh nampaknyer jiwa raga jue da memberontak nie...sebelum meletup..baikla dilayan dulu..t kang haru lak jadinyer...hik3..so plan nak buat pea atau nak pergi ke mana...we all xdecide lagi...yg pentingnyer tunggu dia kesampaian di sini dulu..ahaks!!!

wahhh mukadimah punyala panjang....u all tentu tertanya..pebenda la 14hari lagi tu...ntah-ntah...si jue nie nak tunang kot...xpun bernikah terus...ha korang mesti terfikir gitu kan...hahaha sorryla mengecewakan korang...reason yang dua tu...x akan berlaku la kan...wat masa terdekat atau terjauh kot..kui3...xde dalam perancangan idup pun...coz...banyak kali bagi hint pun...makhluk ALLAH S.W.T tu buat xreti jeak...@ faham...tapi buat-buat xfaham..huh!!!(tua gayut la duk tunggu cam nie...ntah2 bertongkatla dulu ko baru kawin jue-monolog hati)...cehhhh diri sendiri pun duk mengutuk ak...pe lagilah org lain kan...aishhhh kesian ko jue...jawabnyer...bujang sampai ke tua la...hahahaha.

sebenarnyer...klu u all nak tau...jue asyik duk tengok kalendar jeak bulan nie...duk bilang-bilang hari...nak g mana???melancong???oh tidakla...yg itu pun jue da terlepas sudah...member-member opis semua berjimba-jimba ke vietnam...jue jaga opis nie la ha...opsss bukan jue xley pergi..tapi diri sendiri yg saat-saat akhir menarik diri..sorryla pada sesape yg da jue kecewakan pasal trip nie yea...huk3..maybe next year for next trip jue follow...if de rezeki trip lagilah kan..hope ada...xnak terlepas peluang lagi...cehhh ayat xleh blah...huh!!asyik lari topik jea ak nie...saje..jue nak korang baca sampai titik terakhir...kui3...sebenarnyer...sebenarnyer..sebenarnyer...ok-ok...korang janganla marah ek...ala mucuk-mucuk sayang korang..muahhh...oklah...jue sebenarnyer duk hitung-hitung hari nak...nak...nakkkkkk balik kampung...yahuuuuuuuuuuuu....ala tapi lambat lagila...lagi 14hari...aishhhhh..tungguuuuuuuu....hari-hari duk belek kalendar...hahahaha...(meraban la ko nie jue...aishhhh)...k la selamat berhujung minggu...wowieeeeeeeeeeeee

p/s::::u all jgn pening-pening baca yea...cheesssssssssss lebar-lebar...he3

teettttttt::::kawan jue da selamat sampai...weeeeeeeeeeeeeee...:-)

Friday, April 15, 2011

~Iklan Blog Free utk para Blogger~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua...:-)

Marilah ramai-ramai join this...iklan blog blogger semua secara percuma di blog En Faizal Syukri...:-)
Jue tahu iklan percuma dari blog Puan Atie kita...he3


klick link nie utk tahu lebih banyak info yg menarik nie...manalah tau lepas nie traffic kat blog kita meningkat...hope so..:-)



p/s::::sangat teruja...hahahahaha

Thursday, April 14, 2011

~Mencari sesuatu~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua...:-)


Jue rasa today...entahla...hati terasa sedih jea....terasa cam jue kehilangan sesuatu...atau jue masih dalam mencari sesuatu...ntahla...jue pun xtau pea yg jue missing atau cari...tp today...mmgla...feel alone...terasa sedih jea...rasa nak nak nangis when taip entry nie...why ek???confius...:-(
boleh x..jue nak terbang tinggi-tinggi...atau larik laju-laju tanpa toleh ke belakang??boleh x..jue nak tinggalkan semua yg jue ada sekarang???boleh x...jue nak alone??boleh x...jue nak pentingkan diri??boleh x...if jue...emmmm terasa sungguh banyak benda yg membebankan kepala...boleh x...???kan besh kalau semuanyer boleh dibuat macam sesenang jue ask question BOLEH X????

kenapa yea sesekali kita seolah akan terasa yg kita nak alone...xmo sesape kacau atau ganggu...ke jue srg jeak yg rasa macam tu????ahhh gerun ngan diri sendiri...apa-apa pun yg berlaku atau akan berlaku atau bakal berlaku...benda baik atau buruk...hope jue mampu hadapi dengan kuat n tabah.
Really...sangat-sangat xsuka dengan feel nie...aishhhhhhhhhhh!!!!hope semua yg rapat-rapat dgn jue..sentiasa di lindungi ALLAH S.W.T selalu...n sahabat-sahabat sekalian...aminnnn.


teettttttt....sius...mood ancus...and feel sayu jeak ase...:-(

Wednesday, April 13, 2011

~Mengalah tu bererti kita kalah ke????~

Assalamualaikum..:-)
Salam untuk semua...:-)


Rabu yg sgt panas..aishhh today jue tersangatla mengantuknyer...ntah kenapa...rasanyer da awal memejamkan mata malam td...seawal 11 lebih...atau agak-agaknyer sebab xmelayan karenah si perut yg mintak cofee pepagi n sebab tu la agaknyer..mata pulak yg merajuk...sangatla mengantuk...but now..rasa lebih ok sikit...selepas melayan gambar Dato Ct kat fb beliau...he3..:-)

alamak..intro panjang sangat...da larik dari tajuk asal nie..hik3...emmm mengalah????tentu semua kekawan pernah rasa n alaminyer kan...xkisahla mengalah pada siapa...samade family..kwn-kwn rapat...atau bf/gf masing-masing...huk3..rasanyer kan perlu ke kita selalu mengalah???aishhh rasa cam kadang-kadang hidup nie xadil kan...bila kita asyik mengalah jeak pada seseorang atau mengalah pada kehendak masing-masing...tapi bagi jue...selagi jue ley mengalah...xpeala..jue sanggup walaupun kadang-kadang datang terfikir...bodoh ke ak...lemah ke ak..bila selalu jea beralah...tp jue rasa..mengalah tu xbererti kita kalah kan...maybe dengan mengalah...kita boleh selamatkan sesebuah hubungan ke...atau dengan mengalah gak...kita boleh buat org lain happy...percayalah...manisnyer tu ada...tapi..mungkin lambat...yg pentingnyer kita sabar...:-)

cam jue gak..kadang-kadang jue rasa da xsanggup da nak mengalah...diam jeak...when sakit hati atau pea...senang-senang jeak org lain sakitkan hati jue...if jue terasa sekalipun..yg jue ley wat...mendiamkan diri...nie utk kekawan yg selalu buat jue terasa...xpela..selagi jue ley sabo...selamatla korang...if da hilang sabar...sendiri mau ingatla!!!..klu dalam perhubungan lak...jue rasa jue selalu mengalah kot...tapi xtaula kan..if other side cakap jue nie terlebih sudah...huk..agpun jue nie cdia cakapla...tersangatla degil...baru sedar rupanyer jue nie degil orangnyer...aishhh xketahuan selama nie...hope so one day ley kurangkan sifat degil nie...InsyaAllah...:-)

ramai kan dari kalangan kita nie xsanggup n xnak mengalah...tgokla disekeliling kita...banyak kes penceraian terjadi...tu bermaksud...ego dalam perhubungan la tu...takut nak mengalah...kononnyer takut kalah..xsedar...apa yg dibina bertahun-tahun hancur disebabkan sikap xnak mengalah kita...bg jue...xsalah untuk kita mengalah pada orang yang kita sayang...asalkan tidak melampaui batas...berdiam dirila...lebih mulia dari kita mengamuk xtentu pasal...n mengalahla kita utk menyelamatkan satu perhubungan n utk membahagiakan orang disekeliling kita...pasti..kita pun turut bahagia sama...InsyaAllah...:-)

p/s::::lambatnyer kul 5.30...nak balik umah...:-)

teettttttttttt::::indu sgt ngan my family...:-)

Monday, April 11, 2011

~Duit tambahan~

Assalamualaikum...:-)
Salam untuk semua...:-)


Aishhh jue ngah pening...macam mana nak cari duit lebih...bukan x bersyukur dgn pea yg ada...tp jue nak cukupkan pea yg xcukup n pea yg xde...cam pening ayat...tp masih sampai maksudnyer...jue nak wet banyak atau side income!!!but how....part time???dulu pernah buat tapi mcm xberbaloi pun ada terkejar2 masa...jue nak keje yg kalau boley jue wat dari rumah after kerja...atleast terisi sikit masa dgn benda yg berguna n sambil-sambil tu..boleh tambahkan pendapatan...sesiapa ada idea???please..kongsikan dengan jue...mana tau dengan idea kawan-kawan semua..mampu merubah hidup saya...:-)


mode::::kurang selesa...lampu merah melanda...huk3

p/s....tolong bagi idea yea...hope sangat..sangat...:-)

klick::::sekejap jue sekejap saya...kononyer...serabut duk fikirla...aishhhh

Friday, April 8, 2011

~Yuyu Zulaikha-Ferrero Random Giveaway~

Assalamualaikum..:-)
Salam utk semua...:-)

Suke baca blog dak chumel nie...nama blognyer..kupukupukecik...sekecik orgnyer..so Jue join this contest...he3...lama da tau de contest nie...tp baru terasa nak join...segan lak dgn c dak chumel nie...(ntah2 dia xpasan pun blog syep nie wujud...hahaha)...so sapa nak join di persilakan dgan kadar segera..he3



 
nak join???silalah kecnie.... http://kupukupukecik.blogspot.com/2011/04/ferrero-random-giveaway-jom-join.html


p/s....canteq tau dak nie...ckupukupukecik nie...he3

Monday, April 4, 2011

~Cerita-cerita~

Assalamualaikum...:-)
Salam utk semua...:-)

Monday yg xbape bz...tersgtla terfree...kui3...dlm pale otak duk fikir-fikir...nak mask pea utk berbuka nanti...Allhamdulillah...dberi kesihatan yg baik...bermula bulan lepas...isnin n khamis jika diizinkan ALLAH S.W.T...syep berpuasa sunat...:-)

ptg nie after keje rasa-rasanyer kena singgah pasar malam...plan nak masak daging masak kicap n sup sayur...wah perfect menu dah tu..daging masak kicap buat pedas-pedas...aishhh yum yum...syep nie org terengganu...klu x pedas..jwabnyer xlalu la syep nie makan...kena betul-betul pedas baru puas hati...org ckp bila mam tu smpi berpeluhla pedas...baru terasa nikmatnyer...Allhamdulillah.

Ahad yg confirmnyer cuti...syep just melepak kat rumah saje...xde idea da nak pergi mana...klu ditanyer bosan ke x...mestilah bosan...tp syep nie jenis yg suka berada dirumah...lagipun smlm..kat kuantan nie tersangatla panasnyer...betterla stay dirumah saje..smlm syep masak utk mengisi pewut syep yg chumel n muncit nie...he3 menu yg simple jeak..:-)

1) smbl ikan tongkol
2) terung dibakar
3) telur masin

menunyer simple..tapi syep makan banyak..selera sungguh..malamnyer pulak..before layan ABP..syep sempat ag ke pasar malam...beli makanan utk dkunyah sewaktu enak menonton ABP...wahhh tersandar kekenyangan sambil berpuas hati dgn keputusan-keputusan ABP walau xsepenuhnyer..ABP melabuhkan tirainyer...sampailah masa untuk syep melayan mata pulak...sungguh lena tidur sebab pewut muncitku ini sudah kekeyangan...:-)

p/s...sorryla klu story boring...xde idea nak coret-coret kat blog nie sebenarnyer...so syep melalut jeakla...harap xbusan!!!

Saturday, April 2, 2011

~New Gadget~

Assalamualaikum...:-)
Salam utk semua...:-)

Sabtu da kte nie...aishhh sgt cepat mse berlalu...emmm tp xsabo nak tgu end of month...balik kg yuhuuuuu..sonok2...waiting for end of April..aishhh lmbt lok asenyer if tgok calendar kan...huk3
title kat atas 2..new gadget...tertanya2 la 2..he3..Allhamdulillah akhirnyer smlm 1st April..dpt gak akhirnyer syep memiliki handphone baru...amin...:-)
Ala tepon bese2 jeak....janji syep dpt snap my pic bebanyok g2...take pic smpi pengsan...he3

Model handphone pilihan syep...E72..:-)

                                              Credit pic from nokia.com

p/s...cdia bising gak syep bli phone nie...sbb katanyer mahal...bek simpan wettt..aishhh..cdia fkir..syep ajak teman bl phone ingat syep memain...so syep g la sesrg...he3..:-)
sowy yea...jaganla mara2...t u cpt tua...ha3

Friday, April 1, 2011

~Dinner at Tomyam Garden~

Assalamualaikum...:-)
Salam utk semua..:-)

Malam td syep n cdia dinner kat luar...sbnrnyer hala tuju de la Midnight...tp closed plak...so...ktrg g la Tomyam garden...emmm syep xbape suka ngat mam kat c2...coz...ntahla agaknyer xkena ngan selera syep.

Menu malam tadi...:-)

Sup tulang n pewut---utk dia..(syep abiskan kuah n sayur2 ddlmnyer..coz syep suka)
Tomyam udang---utk syep (xsuka tomyamnyer...pelik cdia plak yg suka)
kailam ikan masin
puyuh msak pedas
smbl belacan++timun

kat cnie selalu amai org...syep pun pelik...asenyer mlm td last la syep g mam c2...bnyak sgt yg xberkenan dhati..he3...selalunyer pilihan syep adelah...midnight...aishhhh berbaloi2...:-)

p/s....dinner mlm td sempena besday cdia...just banje dia mam jeak...hik3..:-)

****eppy besday utk cdia...hope cdia sentiasa drahmati ALLAH S.W.T...aminnn****

~Tolong Jue click ye all..LOVE u more~